Разработиха флаш-памет NAND за икономични високоскоростни SSD

Разработиха флаш-памет NAND за икономични високоскоростни SSD

В раздел: Новини от на 21.05.2010, 4,829 показвания

Група изследователи от Токийския университет (University of Tokyo), под ръководството на професор Ken Takeuchi разработиха нова технология, която позволява намаляване на нивото на енергопотребление в твърдите дискове базирани на NAND флаш-памети като в същото време с са успели да повишат скоростните показатели на работа.

В основата на новата технология стои NAND флаш чипове памет, в която са използвани фероелектрически материали, така наречените  (Fe)-NAND флаш памети, което позволява работното напрежение на чиповете да бъде намалено до 1 волт, за разлика от традиционните  NAND флаш-чипове памети, при които работното напрежение достига 3 волта. По време на запис, захранващото напрежение в обичайните флаш-памети достига до 20 волта, а при (Fe)-NAND флаш паметта, същото това напрежение не надвишава 6 волта. Това ще рече, че енергопотреблението и топлоотделянето на чиповете, а съответно и на устройствата ползващи новите (Fe)-NAND флаш чипове ще бъде значително намалено без това да повлияе на производителността на устройствата..

При използването на (Fe)-NAND флаш памети може да се увеличи значително скоростта за запис в дисковете, което се постига в резултат на това, че при по-ниското работно напрежение е възможно да се осигури едновременен паралелен запис в 110 различни чипоа (в настоящият момент със сегашните технологии е възможно записването едновременно само в 16 чипа), без превишаване на допустимите параметри в потреблението на електроенергия, като скоростта за запис в твърдите дискове може да бъде повишена до 9,5 GB/s!

Точна дата за началото на внедряването на описаната фероелектрическа (Fe)-NAND флаш памет все още не се знае, но най-вероятно технологията ще бъде внедрена в масово производство съвсем скоро.


Етикети: , , , ,2 коментара

  1. 1 James // 21.05.2010 в 18:29

    Чудно! Само цените да паднат…

  2. 2 g33k // 21.05.2010 в 19:06

    айде не остана!