NVIDIA Tesla графични процесори са в основата на нови сървъри от IBM

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 21.05.2010, 4,172 показвания

NVIDIA обяви, че най-новите сървъри IBM iDataPlex са първите масови високопроизводителни изчислителни решения (HPC), които ще използват графичните изчислителни процесори от новата NVIDIA® Tesla™ серия 20.

“NVIDIA осигурява иновативни решения за своите клиенти, които се нуждаят от високопроизводителни изчислителни решения”, заяви Дейв Турек, вицепрезидент, Deep Computing, IBM. “Ускорението от графичните процесори осигурява подобрение в производителността на много приложения в областта на енергийните изследвания, научните и финансови услуги. То е една от значимите и тепърва навлизащи технологии, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани през идните години”.

NVIDIA Tesla M2050 е изчислителен GPU модул, интегриран в сървъри, които осигуряват драматично подобрение в производителността, като в същото време подсигуряват и максимална надеждност и лесна интеграция със системи за наблюдение и управление, давайки възможност на поддържащия персонал в дейта центровете по-голяма гъвкавост. Един 1U сървър* например, оборудван с два графични модула Tesla M2050, може да постигне 8 пъти по-висока производителност в тест с LINPACK, спрямо типичен 1U** сървър.

“Решението да се използва Tesla в сървърната HPC продуктова гама на IBM е едно от ключовите постижения в историята на Tesla”, заяви Анди Кейн, генерален мениджър на Tesla бизнес подразделението на NVIDIA. “Учените от цял свят вече могат да получат достъп до мощта на Tesla и CUDA от един световен лидер в техническите изчислителни решения като IBM”.

Използването на графични процесори за изчислителни цели вече достига критична маса. Повече от 350 университета вече преподават CUDA, което позволява на графичните процесори да бъдат използвани за изграждане на суперкомпютри и визуални изчислителни приложения. През последните две години по темата бяха написани 10 книги от различни изследователи и разработчици. CUDA инструментите за разработчици вече са изтеглени над 200 хиляди пъти, давайки възможност за създаването на приложения в много различни области за научни и високопроизводителни изчислителни цели. Сред тези приложения попадат инструменти за финансово моделиране, търсене на залежи от нефт и природен газ и други, както и ключови разработки в областта на бионауктие, като например as AMBER, GROMACS и NAMD.

Допълнителна информация за сървърите IBM iDataPlex dx360 M3 можете да намерите тук а повече технически подробности за изчислителните GPU модули NVIDIA Tesla M2050 е достъпна тук.

* Използващ два процесора Intel Xeon 5550 и два графични процесора Tesla M2050
**Използващ два процесора Intel Xeon 5550

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1100 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.com.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментари: