Всяка година се осъществяват 50% повече акции срещу компютърните престъпления в България

Всяка година се осъществяват 50% повече акции срещу компютърните престъпления в България

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 27.05.2010, 3,856 показвания

Понастоящем в Катарино, община Разлог, се провежда семинар-обучение, организирано от IT компанията hi Computers на тема „Reality in the cloud”.  За лектори на събитието са поканени световни експерти в областта на компютърната сигурност като Ранди Абрамс – директор технически обучения в ESET, Ян Балаз и Мирослав Майташ – технически маркетинг специалисти в ESET, Едвинас Пранкулас – регионален мениджър за Източна Европа за Qualys и Амар Мехта – регионален мениджър за Cyberoam.

Един от официалните гост-лектори на семинара бе Явор Колев – началник сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” Д”ПОТП” – ГДКП, МВР. Той говори по темата „Кибер престъпленията в България”. Г-н Колев ясно и с конкретни примери описа как дирекцията се бори с кибер престъпността и открои няколко важни фактора за предпазване от злоупотреби в тази сфера. Той спомена, че през последната година се осъществяват 50% повече акции срещу компютърните престъпления, като очерта основните начини за извършване на компютърни престъпления – банкови измами, хакване на имейл и електронен подпис, заразяване на PC-то с вируси, SQL-инжекции, бот мрежи, атаки през социални мрежи, социално инженерство и др.под. Писъкът на модата в компютърните престъпления понастоящем е детската порнография посредством флашиви профили, осъществяване на контакт с деца и разговори по скайп и други комуникационни програми като финален етап и принуждаване към противозаконни действия и сексусално блудство. Актуални са и т.нар. „нигерийски” измами за пари, както и кражбата на електронна поща. Г-н Колев спомена и за щетите, измерени в пари. Само през 2007 г. през българските мулета са преминали около 1,4 млн.лв. и каза, че най-малкото, което може да направи един потребител на интернет, за да се предпази, е да си закупи легален антивирусен софтуер, който не струва повече от 70 лв. на PC и да бъде по-внимателен със сайтовете и документите, които отваря в мрежата. Г-н Колев акцентира върху това, че дирекцията, за която отговаря, толерира публично-частното партньорство на всички нива и че е много важно да се обменя опит между компаниите, които работят в полза на обществото – не само в полза на частния си търговски интерес. Той завърши с това, че е готов да сложи на официалния сайт за сигнализиране за кибер престъпления … рекламни банери на антивирусен софтуер и други програми за защита, само и само потребителят да знае какви са възможностите за легална защита на информацията.

Г-н Абрамс описа термина кибер престъпление: използването на компютри за криминална дейност, но добави, че компютърът е само средството за извършване на престъпления. Има фишинг, спам атаки, шпионаж и DDOS. Той спомена, че съществуват също групи, които са добре организирани – хакери, които получават доста пари да пишат вируси, троянски коне и т.н. Хакерите работят в екипи – например някой пише криптокодовете, втори пише мрежовите кодове или кодовете, свързани с поперационни системи, т.е. как да те спре да деинсталираш вируса. Г-н Абрамс завърши, че потребителите на интернет трябва да се пазят наистина от всичко и антивирусната програма е само един от задължителните начини за защита – другите са обучение на служителите и повишено внимание за ползване на средства за публичен достъп до информация.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.