3D компютри ще подсигуряват 3D развлеченията у дома

3D компютри ще подсигуряват 3D развлеченията у дома

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 2.06.2010, 6,393 показвания

NVIDIA и водещите производители на компютри ви дават възможност да се наслаждавате на стерео 3D игри, снимки, видеоклипове и филми у дома

Всичко 3D в момента е безспорен хит. С последните успешни боксофис хитове като Avatar, Alice in Wonderland и Clash of the Titans е пределно ясно, че потребителите възприемат добре добавеното ниво на реализъм, което 3D филмите предлагат. А с разпространението на все повече 3D съдържание, като например видеоклипове, снимки и интерактивни игри, пред потребителите стои сериозния въпрос как да пренесат триизмерното изживяване и у дома. Разбира се със сигурност има немалко хора, които залагат много надежди на 3D телевизорите, но друго безспорно по-интересно и много по-гъвкаво решение е новата категория на така наречените “3D компютри”, която направи своя дебют тази седмица по време на изложението Computex. В основата на новата категория 3D компютри стои NVIDIA, като тя е подкрепена от пълноценна екосистема от партньори включващи имена като Alienware, Asus, Dell, Microsoft, Toshiba и други.

В България NVIDIA работи със своите партньори, с цел да осигури достъп до 3D PC и компонентите, необходими за сглобяването на такива 3D компютри, като някои от локалните дистрибутори са:

 • Аргус компютри
 • АСБИС България
 • Вали Компютърс
 • Мост компютри
 • Поликомп
 • Солитрон

По дефиниция, за да бъде квалифицирана една машина като 3D компютър, тя трябва да е настолна или мобилна конфигурация, която отговаря на следния набор от минимални изисквания:

 • Да включва в комплекта 3D очила с активен затвор (като 3D Vision на NVIDIA), единственото решение за момента, което осигурява пълна резолюция в 3D за всяко от очите на потребителя
 • Да разполага със 120Hz 3D-съвместим екран под формата на настолен LCD монитор, 3D проектор, 3D телевизор или мобилен компютър с интегриран 3D-съвместим LCD панел.
 • Да използва дискретен, а не интегриран в чипсета или процесора графичен контролер (като GeForce® серията графични контролери от NVIDIA), който може да осигури възпроизвеждането на 3D съдържание с висока резолюция върху 3D екрана.

Какво означава това за потребителя?

Разбира се, ние все още сме в началото на революцията в 3D развлеченията, така че 3D технологиите тепърва ще осигуряват и различни нови форми на визуално забавление. От холивудски филми, до 3D спортни предавания на живо, видеоигри и дори снимки, такова съдържание вече е налично и продължава да се появява ново с всеки изминал ден. А 3D компютърът е най-лесният начин за потребителите да получат достъп до възможността да се насладят на новите 3D изживявания в домашни условия.

За да помогнат на потребителите да направят правилният избор при вземането на решение за покупката на нов компютър, много от OEM производителите и системните интегратори ще предложат на своите уебсайтове допълнителна категория наречена “3D PC” или “3D компютри”, от която хората ще могат бързо и лесно да изберат подходящата система според своя бюджет. А потребителите, които искат да обновят своя вече наличен компютър ще могат да открият специално брандирани 3D компютърни компоненти, така че за тях ще бъде по-лесно да подберат правилните компоненти за сглобяване на компютър с възможност за възпроизвеждане на 3D съдържание.


И всепак какво можете да правите с едно 3D PC?

Можете да играете на видеоигри. NVIDIA работи съвместно с разработчиците на игри от отдавна, в резултат на което над 425 компютърни заглавия изглеждат много добре с технологията NVIDIA 3D Vision – единственото пълноценно потребителско решение за 3D компютри в индустрията към момента.

Можете да разглеждате и редактирате 3D снимки. Производителите на цифрови фотоапарати като Fujifilm и Sony вече предлагат потребителски ориентирани продукти с възможности за заснемане в 3D, така че потребителите да могат да заснемат и в последствие да преглеждат направените фотографии на своя 3D компютър.

Можете да разглеждате 3D съдържание в интернет. NVIDIA работи съвместно с Adobe и Microsoft с цел да подсигури възможност за поточно предаване онлайн на 3D видео, което изглежда фантастично. Сайтове като YouTube вече разполагат с над 1000 видеоклипа в 3D за гледане онлайн, като тези библиотеки ще продължават да се разрастват. В допълнение, провелият се неотдавна голф турнир Masters беше първото голямо спортно събитие, което беше предавано на живо и в 3D онлайн, демонстрирайки огромния потенциал за консумацията на новото 3D съдържание.

Можете да гледате Blu-ray 3D филми. Благодарение на съвместната работа с партньори като CyberLink, които произвеждат едни от водещите софтуерни плейъри за компютри, потребителите ще могат да гледат най-новите холивудски 3D блокбъстъри в комфорта на своя дом и с ускорение от страна на графичния процесор, без да трябва да се съобразяват с неудобствата на киносалоните.

“3D Vision е идеалното допълнение към компютъра на всеки един геймър, който желае наистина да се потопи във виртуалния свят на любимите си игри. Факт, което се потвърждава и от десетките наши клиенти, които вече активно се възползват от новите 3D възможности на своя компютър у дома”, заяви Григор Стоичков, управител на ХардуерБГ ООД. “Стереоскопичната 3D технология наистина изживява своя ренесанс в момента, при компютрите и не само, с 3D Vision като основна движеща сила и затова появата на новата категория компютърни конфигурации, оборудвани с 3D възможности е следващата логична стъпка.”

Стартирайки тази седмица по време на изложението Computex много от основните партньори по програмата 3D PC демонстрират своите 3D настолни, мобилни и всичко-в-едно решения, както и 3D монитори и най-новото съдържание, включително игри, филми и снимки в стереоскопично 3D. NVIDIA разполага със специално предвидена за целта изложбена площ, носеща наименованието 3D Experience Center, с капацитет 1400 квадратни метра, на която се демонстрира най-голямото разнообразие от 3D PC технологии показвано досега.

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1100 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.com.

Полезни връзки:
Информация за NVIDIA 3D PC
http://www.nvidia.com/3DPC

Изследване на Роджър Кей, озаглавено “Еволюция към третото измерение”
http://www.nvidia.com/object/io_1274876768890.html


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Един коментар

 1. 1 Artox // 04.06.2010 в 08:59

  3d vision от Nvidia не е единственото решение за пълна разделителност за двете очи. IZ3d предлагат монитори с пасивни (поляризирани) очила с 22” монитори с две матрици, които далеч не са най-скъпоти решение, а позволяват пълна разделителност от 1680х1050 и собствена драйверна поддръжка.