Intel Atom + Nvidia ION с Водно Охлаждане

В раздел: hwBG проекти от на 4.06.2010, 11,115 показвания


Изравяйки едно старо водно охлаждане на Evercool, изостанало и забравено от преди няколко години и разбира се крайно недостатъчно за охлаждането на актуални системи ни дойде “гениалната” идея да го приспособим за охлаждането на дънна платка с двуядрен Intel Atom процесор и Nvidia ION чипсет – Asus AT3N7A-I. Естествено идеята е не само да се осигури тиха работа на и без това доста енергийно ефективното mini-ITX дъно, но също така да се клокне и процесора и интегрираното видео до колкото е възможно…


Оказа се, че малкото водно блокче, предвидено за процесор, няма как да обхване едновременно и чипсета и процесора на дънната платка, затова се наложи да добавим една обща алуминиева основа, върху която да поставим блокчето, така че да е изпълнена задачата. Това разбира се води до леко намаляване на ефективността на охлаждането, но за конкретното решение не е никакъв проблем.


Интегрираното водно охлаждане на Evercool, което въведохме в действие отново няколко години по-късно е със съвсем компактни размери и вероятно е предвидено да охлажда ефективно не повече от 30-50W, но за конкретния случай дори тези стойности след овърклок на ION-базираното дъно изглеждат твърде високи.


Разбира се максимален овърклок на процесора и на видеоконтролера, колкото може да поеме и да продължи да работи стабилно. За съжаление се оказа, че избраното дъно на Asus не дава много възможности за повишаване на напреженията и затова резултатите като достигнат клок не са твърде впечатляващи, но това е без значение. Ще повторим теста и с друга дънна платка с повече ресурс за клок, защото охлаждането има достатъчно голям потенциал да поеме и доста по-високи напрежения. Все пак 2,1 GHz стабилни за Atom процесора при 1,6 стандартни… нужен му е повече ток за още, а той със сигурност може да работи и на повече, 620 MHz на графичния процесор при 450 стандартно и 1300 MHz работна честота на шейдърите при 1200 стандартна. Тъй като видеопаметта е споделена, нейната честота е в пряка зависимост от тази на инсталираната системна памет, в конкретния случай 800MHz, като отново недостиг на повишаване на работното напрежение ни спъва, за да достигнем до 1066 MHz+.


Как изглеждат температурите след има-няма 2 часа работа с клок и под максимален товар на процесора и на видеоконтролера (CPU Stress Test + FurMark). 28/32 градуса на двете ядра на Atom процесора 31 градуса на чипсета при стайна температура от порядъка на 25 градуса, като разбира се дори не говорим за затопляне на охлаждащата алуминиева планка или водното блокче, така че очаквайте скоро продължение…


Етикети: , , , ,5 коментара

 1. 1 Bobi (biox) // 04.06.2010 в 13:53

  Колеги, май сте първите в света, с подобна безумна идея :) Поне goole-то не открива подобни Вам. Дерзайте :)!

 2. 2 qwerty // 04.06.2010 в 16:03

  въобще не знаех че тези дъна могат да овърклокват

 3. 3 presola // 04.06.2010 в 19:11

  Наистина ще е интересно да се разбере кои Atom+ION дъна са най-клокърски :D

 4. 4 Todor032 // 05.06.2010 в 12:02

  Иначе паметта е Dominator :DD

 5. 5 yss88 // 07.06.2010 в 11:36

  Интересно хрумване :) Може ли да споделите какво постигнатото увеличение в производителността?

Коментари: