NVIDIA 3D Vision отвежда космонавти на Марс

NVIDIA 3D Vision отвежда космонавти на Марс

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 7.06.2010, 3,937 показвания

Технологията NVIDIA 3D Vision ще осигури на участниците в проекта ‘Mars-500’ достъп до виртуална реалност по време на симулациите за междупланетното пътуване

Проектът “Mars-500” е част от федералната програма на Русия, която има за цел да пресъздаде условията на пилотиран полет до планетата Марс. Последната и най-дълга фаза на проекта започна на 3-ти юни, се състои от 520-дневен престой на 6 космонавта в херметически запечатана среда, която симулира изолацията, затвореното пространство и забавената комуникация на междупланетен полет.  Учените, които наблюдават международния екип, съставен от Руски, Френски, Италиански и Китайски космонавти се надяват да разберат дали едно такова пътуване е физиологично и психологически възможно.

По време на експерименталния ‘полет’ всеки член на екипажа ще бъде оборудван с мобилен компютър използващ технологията NVIDIA 3D Vision (www.nvidia.co.uk/3dvision). Като водещо решение за визуализирането на стереоскопична 3D графика, 3D Vision ще помогне на космонавтите да се потопят във виртуалната реалност пресъздаваща условията на Марс, разбира се технологията ще им осигури и възможност за по-приятно разпускане в отделеното за почивка време.

За момента не съществува метод за физическо пресъздаване на кацането и изследването на нови планети, така че тези елементи от експеримента ще бъдат реализирани с помощта на виртуална реалност в 3D. Елементи от физическата среда, като например гравитация, ниво на осветеност и атмосферен прах могат да бъдат симулирани и пресъздадени реалистично в 3D.

Нивото на реализъм и качеството на графиката, което позволява NVIDIA 3D Vision дава възможност за по-точното възпроизвеждане на психологичните ефекти на ключови операции от мисията по време на експеримента, от момента на излитане до кацането и изследването на повърхността на планетата. Поставяйки екипа в невероятно реалистична виртуална триизмерна среда, 3D Vision ще позволи на космонавтите да получат възможно най-близкото до истинско кацане на червената планета изживяване.

NVIDIA 3D Vision се състои от безжични очила с активен затвор, 120-херцов 3D-съвместим екран, 3D Vision-съвместим видеоконтролер от серията NVIDIA GeForce и специален софтуер, който трансформира съдържанието в стереоскопично 3D.

520-дневния експеримент Mars-500 се състои от 3 отделни етапа, като във всеки един от тях ще бъде използвана технологията 3D Vision:

  • Пътуване към червената планета
  • 30-дневен престой на повърхността на Марс
  • Завръщане на Земята

Повече подробности за проекта “Mars -500” – http://mars500.imbp.ru/en/index_e.html
Повече информация за технологията NVIDIA 3D Vision – www.nvidia.co.uk/3dvision
Допълнителни подробности за проектите на NVIDIA свързани с Марс – http://www.nvidia.com/object/marsrover_success.html

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1100 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.