AsRock ION 330 мултимедиен мини компютър (неттоп) с големи възможности

AsRock ION 330 мултимедиен мини компютър (неттоп) с големи възможности

В раздел: Ревюта от на 5.10.2009, 27,854 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6

«»

asrock-ion-330-black-and-whiteКомпютрите отдавна не са това, което бяха преди години – просто машина за вършене на някаква специфична задача, средство, което улеснява работния процес, в повечето ситуации свързано с не особено приятни за вършене задължения, но тези неща се променят с течение на времето. Постепенно компютрите започнаха да разширяват възможностите си и да стават използваеми за какви ли не цели, не само свързани със служебните задължения, но и със забавленията. В това число, разбира се, най-вече са компютърните игри, но също така и слушането на музика и гледането на видео. А напоследък ролята и възможностите на компютъра се разширяват все по-активно и в областта на комуникациите, осигурявайки, в комбинация с интернет, многобройни канали за поддържане на постоянна връзка с различни хора. В момента социални мрежи като Facebook или Twitter са се превърнали в неизменна част от ежедневието на много потребители, други разчитат много на електронната си поща и различни месинджър услуги като Skype или ICQ, а трети пък не могат да се наситят на огромните количества разнообразна информация, достъпна в глобалната мрежа по много различни начини и формати, например Wikipedia. Не липсват и потребители, които едва ли не вече не могат да живеят без Google, тъй като за всяко едно нещо се допитват до търсачката и разчитат и на другите услуги на онлайн компанията. Всичко това неизменно води до нуждата от нов различен клас устройства, които да са по-специфични като изпълнение и възможности, за да отговорят на широкия набор от изисквания, а не да са просто поредния голям настолен компютър или компактен преносим компютър.

Още с появата на Asus EEE PC и в последствие на Intel Atom процесорите нещата в тази сравнително нова и по-специфична област, пряко свързана с нуждите на много потребители, започнаха доста активно да се раздвижват и променят. Първите компактни нетбуци наистина осигуряваха нещо ново и интересно за потребителите, тенденция, която в последствие се появи и при малките неттоп системи, като разбира се и двата типа решения имат и едно друго важно ключово предимство – става дума за тяхната цена, която, като цяло, е по-достъпна, и това е един немалък фактор. Тези системи не бяха и съвсем без недостатъци, които постепенно биват изчиствани с течение на времето. От много потребители нетбуците и неттопите бяха възприети като решения, имащи за цел да заместят техните традиционни мобилни или настолни компютри. В действителност обаче ролята на тези малки нови устройства не беше да заместят, а да допълнят основния лаптоп или настолен компютър, осигурявайки по-голямо удобство на работа, по-компактен размер, по-ниско енергопотребление и редица други предимства, постигнати донякъде и с цената на компромис по отношение на производителността. Именно липсата на кой знае колко висока производителност от една такава мини система е един от основните недостатъци и подвеждащи моменти в първите появили се неттоп и нетбук решения. Все пак не трябва да забравяме, че първоначалната идея за приложение на Eee PC и последвалите го алтернативи от други компании с подобни възможности, беше те да бъдат използвани най-вече от ученици и студенти като помагала в образователния процес, но благодарение на много доброто приемане и от масовите потребители, тези продукти успяха да се наложат много успешно и да продължат да се развиват с течение на времето.

Към момента в основата на почти всеки един нетбук и неттоп стои Intel Atom процесор, едно решение, което е оптимизирано най-вече за енергийна ефективност, но което въпреки това осигурява напълно достатъчен ресурс на потребителя. Проблемът в цялостната концепция тук по-скоро беше заради гледната точка на Intel, които позиционират тези процесори в ниския клас решения, където производителността не е от такова значение, за да не се получи вътрешна конкуренция с други процесори на компанията. Затова и първоначално едноядрените Atom процесори с тактова честота от 1,6 GHz и HyperThreading поддръжка бяха окомплектовани с не особено производителен и дори леко поостарял чипсет и слаб интегриран видеоконтролер с допълнително занижени работни параметри. Резултатът беше едно нелошо предложение, което е насочено към потребители с не особено големи изисквания към системите, които се нуждаят основно от интернет достъп, e-mail или IM комуникация, работа с офис документи и други не много трудоемки и натоварващи задачи. И докато по презумпция това би следвало да е напълно достатъчно предвид първоначалния замисъл на този тип устройства, то с времето, благодарение на добрия прием и широкия набор от разнообразни “неочаквани” потребители на нетбуците и неттопите, и изискванията към нарастнаха и се промениха значително. Хората започнаха да се нуждаят от мултимедийни възможности, за да може спокойно да гледат онлайн видео по интернет от YouTube например, да боравят със снимки и видео, сортирайки, прекомпресирайки и дори обработвайки ги. Дори се появиха потребители, които искат да могат на една такава мини система да могат да подкарат и някоя друга по-сериозна игра, без разбира се да става дума за супер тежки заглавия като Crysis например, което наистина би било безумно изискване. Отговорът на Intel беше пускането на двуядрен Atom процесор, което донякъде помага за подобряване на възможностите на неттоп решенията, но не достатъчно, а при нетбуците тепърва предстои появата на модели с двуядрени Atom процесори. За съжаление основния недостатък на тези мини решения си остана наличен, а именно чипсета и слабата интегрирана графика на Intel, което е един от главните фактори за липсата на добра мултимедийна функционалност.

nvidia-ionНуждата някой да предложи подобрена мултимедийна функционалност под формата на цялостна платформа, която да допълни възможностите на Atom процесорите, така че реално да компенсира слабите им места породени от не достатъчно високата производителност определено беше налице. Тук от Nvidia успяха доста успешно да се наложат със своята ION платформа, която най-общо казано представлява цялостен чипсет, комбиниращ в себе си интегриран графичен процесор с много добри възможности. Интегрираната графика е от класа на GeForce 9400M, което означава и 16 поточни процесора и актуален набор от мултимедийни възможности за работа не само в 2D, но и в 3D режим. Да не говорим и за факта, че наличието на 16 поточни процесора и поддръжката на CUDA технология значително разширяват възможностите на платформата и за използване по не съвсем традиционни начини. А и покрай Windows 7 – новата операционна система на Microsoft и поддържаната от нея доста по-сериозна степен на ускорение и от страна на видеоконтролера, разбира се при наличието на добър такъв нещата се придвижват все повече в положителна посока. В резултат на това системите оборудвани с Nvidia ION и Intel Atom процесори започват да излизат от класа на слабите мини компютри, които не са подходящи за мултимедийни цели и се превръщат в чудесни решения именно за такъв тип нужди. За съжаление тази идея за “ъпгрейд” на Atom процесорите не се хареса особено много на Intel и те се опитаха да и се противопоставят, но вече беше прекалено късно… духът вече беше пуснат от бутилката. От Nvidia успяха да наложат цялостната платформа, която се радва на все по-голям интерес от страна на потребителите, а самите те вече имат изградени съответните нужди и изисквания, на които трябва да бъде адекватно отговорено. Макар и с известно забавяне, производителите на разнообразен хардуер постепенно започват да предлагат Nvidia ION-базирани решения, а от ATI/AMD за съжаление все още не могат да предложат своя алтернатива за такъв тип платформа…

Предвид факта, че Nvidia ION все още е сравнително нова платформа, на пазара все още има малко продукти, а Windows 7 предстои да излезе съвсем скоро именно сега е правилният момент да ви представим едно много интересно решение на база на базата на тази платформа, за да сте предварително подготвени и да знаете какво да очаквате. Става дума за AsRock ION 330 – един мултимедиен мини компютър с големи възможности, който ни бе предоставен за тест от дистрибутора Мост Компютри.Всички страници от статията:

 1. Page 2
 2. Page 3
 3. Page 4
 4. Page 5
 5. Page 6


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , , , ,13 коментара

 1. 1 grubia // 05.10.2009 в 19:48

  Доста детайлен преглед, но е трябвало да напишете и няколко думи за Linux приложението му, защото каквото и да си говорим за момента единственно под Linux може да се отприщи звяра, под капака на тази машинка. Под Windows 7 се държи като спънат кон.

 2. 2 Phantom // 05.10.2009 в 20:58

  Много съдържателно ревю, но има нужда от редакция, тъй като в бързината сте допуснали разни грешки – повторение на букви, латински думи, изписани на кирилица(“mini пц” не изглежда много добре, а има и други), изпуснати интервали.

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 06.10.2009 в 00:00

  Мисля, че сега е по-добре, макар и да не смогнах да оправя всичко – Тони приказва много по-правилно от мен, но хич не уважава запетайките и словореда, когато пише. Аз като му казвам да прави видеоревюта… :))

 4. 4 xirho // 09.10.2009 в 03:42

  все пак цена май не видях?

 5. 5 sashko02 // 09.10.2009 в 22:12

  “Към настоящия момент цената на AsRock ION 330 е около 540 лева…”
  Точно под снимката на последната страница :)

 6. 6 mosferatu // 10.10.2009 в 23:22

  Наистина едно ревю за неразбиращите от linux “как да подкараме linux и видео с висока резолучция на неттоп/ нетбуук” би било добре дошло, макар да се съмнявам в по- добрите мултимедийни възможности на отворената ОС.

 7. 7 grubia // 11.10.2009 в 10:44

  В “чист” линукс мултимедийните възможности както на ION така и на всеки компютър са свързани с много главоболия и милиони програми и настройки. Когато обаче към този линукс се добави XBMC нещата коренно се променят. Получава се стабилен, бърз, функционален и удивително добре изглеждащ Media Center, който се управлява изцяло с дистанционно управление.
  http://xbmc.org
  Има туториали за инсталация и конфигуриране. Всичките настройки стават за не повече от 2 часа и половина.
  Отказах се от варианта с Windows vista/7 и Media Center след ~5 дни мъки да настроя стабилно и безпроблемно работещо DXVA ускорение.
  Наистина, ако искаш да ги пускаш с мишка и нямаш претенции за визия на интерфейс и възможности 7 ще свърши работа, но моя случай не е такъв.

 8. 8 grubia // 11.10.2009 в 11:37

  http://www.youtube.com/watch?v=TOti7JhBxXE

  Този скин лично на мен не ми харесва, но ще добиете представа за какво става дума

 9. 9 Angy // 26.01.2010 в 12:02

  Здравейте,
  Mного съм заинтригуван от това PC. Имам един въпрос: какъв е начинът да се свърже към кабелен оператор (например CabeiTel Evrokom), така че да се използва Media Centre на Windows 7? Ясно ми е, че е необходим TV тунер, но не можах да намеря такъв, в който да може да се поставя картата на кабелният оператор. А без нея едвали ще мога да гледам всички канали (особено HD каналите).
  Предварително благодаря.

 10. 10 broba // 26.01.2010 в 12:03

  grubia, искаш да кажеш, че за два часа ще го докараш до това http://www.youtube.com/watch?v=TOti7JhBxXE

 11. 11 broba // 26.01.2010 в 12:21

  Да, забравих да отбележа, че ревюто ми хареса много.

 12. 12 Владо // 27.01.2010 в 12:58

  Angy, за да се свържеш към кабелен оператор ти трябва цифров тунер за кабелна телевизия който е различен от цифровия тунер за ефирна(чрез обикновенна антена) телевизия. За кабелна телевизия се стандарта се казва DVB-C, а за ефирна телевизия стандарта е DVB-T. За сателитна телевизия DVB-S или DVB-S2.

  Та за да гледаш кабелна тевизия на компютъра ти трябва DVB-C тунер със CI устройство за да слагаш в него модула за декодиране. Модула за декодиране и картата трябва да вземеш от кабелния си оператор.
  Тунера ти трябва да може да се свързва към USB за да го ползваш с това компютърче.
  Най-добре питай кабелния си доставчик дали могат да ти препоръчат нещо което е изпробвано.

 13. 13 puh4o // 23.02.2010 в 20:47

  Ами хората със старите телевизори как да да ги включат към това HTPC?