VMware Inc. заедно с Факултета по Математика и Информатика към СУ „Климент Охридски” организират ексклузивна лекция за студенти и ИТ специалисти по темата за „cloud computing”

VMware Inc. заедно с Факултета по Математика и Информатика към СУ „Климент Охридски” организират ексклузивна лекция за студенти и ИТ специалисти по темата за „cloud computing”

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 7.07.2010, 4,000 показвания

Президентът на софтуерния гигант VMware, Пол Мариц, ще говори пред български студенти и ИТ специалисти за най-горещата тема в компютърния свят – т.нар. “cloud computing”*


VMware Inc. , световен лидер в разработката на софтуерни решения за виртуализация на бизнес инфраструктури, заедно с Факултета по Математика и Информатика към СУ „Климент Охридски” организират ексклузивна лекция за студенти и ИТ специалисти по темата за „cloud computing”. Специално за събитието в Аулата на Ректората на СУ утре пристига един от най-популярните мениджъри в ИТ бизнеса – Пол Мариц, президент и изпълнителен директор на една от най-големите софтуерни компания в цял свят – VMware. Лекцията му предлага уникална възможност за поглед в бъдещето на компютърните технологии. С тази инициатива VMware иска да потвърди ангажимента си за подпомагане развитието и обучението на младите ИТ специалисти у нас и да осигури платформа, която да сближава ефективно бизнеса с образованието.

Преди лекцията Пол Мариц ще се срещне със Зам. Ректора на СУ „Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков и с представители от Факултета по Математика и Информатика. През 2009 в този факултет бе интегриран курс на VMware „Въведение във виртуализацията”- свободно-избираема дисциплина от магистърските програми, изготвена от старши инженери от софийския офис на VMware.

Освен с бъдещите компютърни умове на страната, Пол Мариц ще се срещне и с местния мениджмънт на компанията, за да обсъди постигнатото и дейността  на развойния център в България, който е втория по големина за VMware в цял свят. Част от дискусиите ще бъдат фокусирани върху стратегиите за развитие и разрастване на екипа. VMware продължава активно да търси способни и квалифицирани софтуерни инженери с утвърдени технически познания и умения.

„Щастливи сме, че президентът на компанията ще сподели визията си за ИТ индустрията и възхода на cloud технологията със следващото поколение технологични лидери в България. Целта ни е да запознаем младите специалисти у нас с последните достижения и възможности на виртуализационните и cloud технологии.”, коментира новината Диана Стефанова, Регионален Директор на VMware в България. „VMware има добре развити взаимоотношения с водещите технически университети в цял свят. Готови сме да подпомагаме академичната общност в България с имплементирането на локални програми за обучение в сферата на виртуализационните и cloud технологии и да споделяме изключителния опит, който VMware притежава като лидер в тази област.”

Повече за Пол Мариц, президент и изпълнителен директор на VMware

Пол Мариц се присъединява към VMware през юли 2008 г. като президент и главен изпълнителен директор на компанията. Преди това той е председател на Cloud Infrastructure и Services Division в EMC, след придобиването на основаната от него компанията  Pi.

Пол Мариц работи 14 години в Microsoft, където е член на Изпълнителния комитет, който управлява цялата компания. Като вицепрезидент на Platform Strategy и Developer Group, Пол Мариц ръководи развитието и предлагането на пазара на системния софтуер (включително Windows 95, Windows NT, Windows 2000 ), инструментите за разработка (Visual Studio) и бази данни (SQL Server ). Преди Microsoft,  прекарва пет години като разработчик в Intel.

Роден и израснал в Родезия (днешно Зимбабве), Пол Мариц завършва специалност “Математика и компютърни науки на Университета на Кейптаун и Натал в Южна Африка. Той е член на борда на директорите на VMware и няколко частни софтуерни компании. Пол Мариц е председател на Управителния съвет на фондацията “Grameen”, която спонсорира проекти за развитие в страни от третия свят и осигурява подкрепа за микрофинансиране. Пол Мариц се интересува  от проблемите на  дивата природа и използването на технологиите за подобряване на живота в развиващите се страни.

Повече за VMware

VMware (NYSE: VMW) е глобален лидер в сферата на софтуерни решения за виртуализация на бизнес инфраструктурата, приложими във всички сегменти – от настолни компютри до корпоративните центрове за данни и актуалните cloud архитектури. Малки и големи организации разчитат на продуктите на компанията за намаляване на своите инвестиционни и оперативни разходи като направят  ИТ системите си по-сигурни и ефективни и същевременно проявяват отговорна политика към околната среда. С годишен приход от 2 млрд. долара за 2009, повече от 170 000 клиенти и над 25 000 бизнес партньори VMware е една от най-бързо развиващите се публични софтуерни компании. VMware, с централа базирана в Пало Алто, Калифорния, е мажоритарна собственост на EMC Corporation (NYSE:EMC).  През 2007 г. VMware отвори в София своя втори по големина център за проучвания и разработки в света. За повече информация посетете www.vmware.com.

* Cloud Computing представлява абстракция за комплексна хардуерна и софтуерна инфраструктура с възможности да изпълнява “софтуер като “услуга” към клиентите. Потребителите имат достъп до софтуерните услуги най-често през интернет, без да се интересуват от хардуера, върху който се изпълняват услугите. Така те спестяват инвестиции за построяване на собствена техническа база и поддръжката й.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Коментарите са забранени.