Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане)

В раздел: hwBG проекти от на 23.07.2010, 15,736 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3

«»

В предишната част на тази статия стигнах до избора на компоненти за водното охлаждане, но се наложи да се спра малко твърде подробно на възможностите за поставяне на радиатори в избраната от мен кутия. Изборът на останалите компоненти също отне време – просто възможностите при конфигуриране на водното са ужасно много. И все пак, ще карам по ред.

Водни блокове
По отношение на охлаждането на процесора със сигурност не се наложи да мисля много – в момента EK Supreme HF е може би най-добрата възможност да купите универсален блок с универсална задна планка, на който могат да се монтират всякакви фитинги. Последното може и да не изглежда като ограничаващ фактор, но някои други блокове – Alphacool HF 14 Yellowstone и Watercool Heatkiller 3.0  LT идват с близки един до друг отвори (един централно разположен входящ и един страничен изходящ), освен това са предназначениили за AMD системи, или за IntelІ базирани – ограничение, с което определено не искам да се съобразявам. Накрая се спрях на EK Supreme HF Plexi Universal – макар че към днешна дата съжалявам, че не взех Nickel Plexi версията, където медта е защитена от никелово покритие. Накрая изборът ми се оправда заради по-наситения цвят на червената течност в медния блок, но това е друга тема :)

При блока на видеокартата – Radeon HD5870, също не мислих много, преди да се спра на EK като производител. Причината е, че се предлагат и интересни начини за разширяване на системата с втора карта посредством преходници със серийно или паралелно свързване, които изглеждат добре, а и възможността да избирам различни цветове. Понеже имах планове да боядисам металната част, взех Acetal версията, но иначе Nickel Plexi варианта и тук ми се струва по-добра идея, ако целта е добра визия (не и в моя случай, нали държа на черно-червено).

След като получих водния блок на видеокартата, трябваше и да го преработя в цветовете, които исках. на горните снимки се вижда процеса на разглобяването на самата видеокарта, поставянето на паста и термоинтерфейс на нужните места и облепването на блока така, че да бъде боядисан само на желаните от мен места.

Нищо не е толкова лесно като самото боядисване… да, ама не – оказа се, че спреят се люпи с лекота и сега ме е яд, че не занесох блока на бояджия. Така или иначе съм пред свършен факт, пък и стана хубаво. На по-късен етап се сдобих и с EVGA GTX260, която оставих за физичен ускорител, но най-вече, защото цветово си отива ужасно много с HD5870 с водния блок:Всички страници от статията:

 1. Page 2
 2. Page 3


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 BobyTT // 23.07.2010 в 15:09

  Харесва ми. Става отлично!

 2. 2 LordSabathan // 23.07.2010 в 15:55

  после плс сложи колко пари ти е излезнало всичко :)

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 23.07.2010 в 16:13

  Бахм**му, всички това питат.

  А аз не зная отговора, давал съм 300 лева тук, 400 там, 100 другаде, 1000 едикъде си и т.н. – никога не съм ги смятал. Който иска да го прави заради кефа и красотата, няма да мери колко точно е дал.

 4. 4 Gotti // 23.07.2010 в 19:24

  Това с оцветения блок на картата ми хареса много. Страшно се е получило.

 5. 5 the.rampage.rado // 24.07.2010 в 12:51

  Пръсни един матов/гланц лак отгоре, за да спреш лющенето.

 6. 6 x48 // 24.07.2010 в 14:39

  Мисля, че трябва леко да се шкури блока за да може да хване боята. И професионалист да го боядиса, на гладка повърхност боята няма да хване добре.

Коментари: