Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане)

Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане)

В раздел: hwBG проекти от на 23.07.2010, 14,181 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3

«»

Помпа(и) и резервоар
Още преди да започна да правя системата вече имах една помпа Laing DDC 1Plus, но нещо в мен винаги е протестирало срещу изграждането на системи с потенциално тясно място или възможност нещо да се повреди едно нещо и да скапе цялата система. Като да сложа един  вентилатор за всичко… или нещо такова. През това време попаднах и да двойния резервоар на XSPC, който може да поеме две DDC помпи, работещи както в два отделни кръга, така и вързани серийно (директно с маркуч между двата отвора или след преминаване през блокове/радиатори). Тъй като се бях спрял на вариант за охлаждане с един 480мм и един 240мм радиатори, а правех сметка да включа и втора видеокарта (по онова време дори картата за физика беше потенциално приводнена, от което се отказах впоследствие) след време, реших да ползвам две помпи. Само че, за разлика от повечето системи, на които съм попадал, не в два отделни кръга за процесора и видеокартата, а серийно.

Самият резервоар предлага предимствата на добър топ за помпата или по-точно – на комбинираните капачки-резервоари, като например този, макар да побира по-ограничено количество течност. Водата (все казвам вода, а всъщност ползвам друга течност, но нали и в нея все има вода, та… разбирайте го като синоним) се насочва директно във входния отвор на помпата, което подобрява дебита и спестява на помпата част от усилието по засмукването на охладителната течност.

Монтирането на този резервоар на XSPC обаче е истински кошмар – ширината му е почти колкото на 5.25″ слотовете на кутията. Пак казвам – почти. Толкова близо, че гумените уплътнения, предвидени да го застопорят, не могат да влязат дори и с набиване със сила, а това все пак е плексигласов резервоар, с който прилагането на сила може да доведе лесно и до счупване, въпреки дебелите стени. Наложи се да махна гумичките, след което да изпила и релсите на кутията, понеже предвидените в резервоара странични отвори не бяха достатъчно дълбоки, и накрая да го уплътня с подръчни материали. Накрая, някак каръшки, се оказа, че не съм предвидил, че резервоарът трябва да стърчи спрямо предната част на кутията така, че да е наравно с предния панел а аз вече го бях монтирал с къси маркучи, затова го оставих под капака на 800D и ще го изнеса отвън, когато разглобя системата, за да поставя охлаждането на дънната платка.

Изборът на самата помпа въобще не е стоял като въпрос пред мен. Laing D5 (Swiftech MCP655) може и да предлага в пъти повече дебит, но напорът е под този на DDC 1Plus и по мое мнение е излишно обемиста. EK DCP 4.0 пък е значително по-шумна.

Идеята бе да свържа първата помпа директно към процесора – по този начин гарантирам висок напор в процесорния блок и възможно най-студена вода, постъпваща към него, след което да прекарам водата през малкия радиатор – който би трябвало да отнема голяма част от топлината. Плановете включваха и охлаждане на дънната платка Asus Crosshair IV Formula, което по времето на изграждането на системата все още беше в процес на разработка, но при появата му, то би трябвало да влезне след процесора, преди малкия радиатор. След като премине през този радиатор, водата влиза във втората помпа и оттам – във видеокартата, след което в големия радиатор, преди пак да стигне до първата помпа. При поставяне на втора видеокарта, двете биха били свързани серийно след втората помпа.

По този начин най-тесните места бяха разпределени между двете помпи – първата се справя с процесора, чипсета и малкия радиатор, от които най-голямо съпротивление има в процесорния блок, а втората – с видеокартите и големия радиатор, където по-сериозно съпротивление (макар и неголямо) се очакваше в радиатора. Контролерът за оборотите на помпите и вентилаторите, който ползвам, позволява да изравня всякаква разлика между двете помпи, с което да улесня максимално работата им. Противно на тази схема би било свързването на видеото към малкия радиатор, но това означава не само повече маркучи в централната част, но и, че големият радиатор ще трябва да охлажда само процесора, а възможностите на RX480 далеч надвишават нуждите ми в това отношение, пък и така втората видеокарта би създала затруднение на RS240…Всички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 3


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 BobyTT // 23.07.2010 в 15:09

  Харесва ми. Става отлично!

 2. 2 LordSabathan // 23.07.2010 в 15:55

  после плс сложи колко пари ти е излезнало всичко :)

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 23.07.2010 в 16:13

  Бахм**му, всички това питат.

  А аз не зная отговора, давал съм 300 лева тук, 400 там, 100 другаде, 1000 едикъде си и т.н. – никога не съм ги смятал. Който иска да го прави заради кефа и красотата, няма да мери колко точно е дал.

 4. 4 Gotti // 23.07.2010 в 19:24

  Това с оцветения блок на картата ми хареса много. Страшно се е получило.

 5. 5 the.rampage.rado // 24.07.2010 в 12:51

  Пръсни един матов/гланц лак отгоре, за да спреш лющенето.

 6. 6 x48 // 24.07.2010 в 14:39

  Мисля, че трябва леко да се шкури блока за да може да хване боята. И професионалист да го боядиса, на гладка повърхност боята няма да хване добре.