Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане)

Проект hwbg Aquila – част 3 (водно охлаждане)

В раздел: hwBG проекти от на 23.07.2010, 14,174 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3

«»

Маркучи и фитинги
Няма кой знае какво да кажа за тази част от системата, понеже буквално си избирах най-привлекателното на вид – 1/2 маркучи и съответните compression фитинги. Единственото, което не пожелах да използвам, са 45-градусовите compression фитинги, поради стеснението на отвора, което имат, за сметка на 45-градусови колена, които се монтират по-трудно в нужната посока (след няколко опита с различни бройки и различно като дебелина уплътнение все пак става).

Впоследствие изборът ми на маркучи се оказа грешен – 19/13 мм размер означава относително скъп маркуч (на клиенти препоръчвам 17/13 мм с обикновени фитинги и метални скоби, далеч по-лесно и надеждно, пък и достатъчно евтино), а в моя случай се оказа, че цвета на маркуча променя цвета на течността, поради което накрая все пак реших да не се скъпя за маркуч и да взема Tygon R3606, като възможно най-добрият възможен избор за 19/13 мм маркуч (не, че и друг не можеше да свърши работа, но втори опит с маркучи, превръщащи кървавочервената ми течност в “сок от зеле” не исках :))

Контролер и сензори
Изборът на контролер бе продиктуван от възможностите на предлаганите в момента възможности за контролиране на скоростта на помпите. По времето, когато поръчвах частите, в aquatuning.de беше наличен Alphacool heatmaster, който, за голямо съжаление, вече не се предлага никъде. моделът поддържа общо пет канала по 24W PWM и спокойно може да се справи дори с повече от две помпи и купища вентилатори, но за съжаление в момента не мога да предположа някаква различна алтернатива на същата цена. някои модели Aqacomputer, T-Balancer и други могат да контролират помпи и да постигнат същото, което Heatmaster-а с неговата скромна цена, но срещу повече от двойно повече пари!

За разлика от стандартните контролери, които се поставят в 5.25-инчовите гнезда на кутията и имат екранче и т.н. глезотии, Alphacool Heatmaster не представлява нещо повече от платка с нужните конектори. Управлението му става чрез свързване с компютър посредством USB връзка и след настройка всички опции остават във вътрешната памет, т.е. спокойно може да го разкачите (въпреки, че аз реших да го оставя постоянно свързан, за да мога да го управлявам и рестартирам софтуерно, когато реша, освен това по този начин може да се ползва и за мониторинг).

Естествено, използвах някои от сензорите в комплекта, но реших да не купувам сензор за дебита и да остана с два сензора за температурата на водата – след процесора и веднага преди помпата. За съжаление се наложи да купя тези на Aquacomputer, които имат стеснение, и чак сега се сдобих със сензори на Phobya, които предлагат  широк отвор за течността.

Вентилатори
Е, тук нямах много опции – исках да са червени – трябваше да избирам между тези на Phobya и Enermax Magma – избрах вторите, макар и да не светят. 1500-оборотни перки, които да регулирам до скорости от порядъка на 900-1200 оборота, където би трябвало да са безшумни и да осигуряват все пак достатъчен въздушен поток на радиатора.

Засега толкова – следващия път ще пусна снимки на системата в сегашния вид и веднага, след като инсталирам блока на дънната платка и сменя невзрачните маркучи, към които, ама буквално заради… looks, добавих и още един резервоар (и да, знам, че е тъпо, просто ми харесва как изглежда ;)

Снимките в статията са осъществени с техника от верига магазини за фототехника и аксесоари PhotosyntesisВсички страници от статията:

 1. Page 1
 2. Page 2


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 BobyTT // 23.07.2010 в 15:09

  Харесва ми. Става отлично!

 2. 2 LordSabathan // 23.07.2010 в 15:55

  после плс сложи колко пари ти е излезнало всичко :)

 3. 3 Николай Цеков (geniusloci) // 23.07.2010 в 16:13

  Бахм**му, всички това питат.

  А аз не зная отговора, давал съм 300 лева тук, 400 там, 100 другаде, 1000 едикъде си и т.н. – никога не съм ги смятал. Който иска да го прави заради кефа и красотата, няма да мери колко точно е дал.

 4. 4 Gotti // 23.07.2010 в 19:24

  Това с оцветения блок на картата ми хареса много. Страшно се е получило.

 5. 5 the.rampage.rado // 24.07.2010 в 12:51

  Пръсни един матов/гланц лак отгоре, за да спреш лющенето.

 6. 6 x48 // 24.07.2010 в 14:39

  Мисля, че трябва леко да се шкури блока за да може да хване боята. И професионалист да го боядиса, на гладка повърхност боята няма да хване добре.