Ново поколение NVIDIA Fermi-базирани Quadro решения ни пренасят в ерата на изчислителните визуализации

Ново поколение NVIDIA Fermi-базирани Quadro решения ни пренасят в ерата на изчислителните визуализации

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 27.07.2010, 6,713 показвания

Първите графични процесори, които комбинират ECC, изчисления с плаваща запетая с двойна прецизност и огромна геометрична изчислителна мощ, осигурявайки пет пъти по-висока производителност, осем пъти по-бързи симулации и впечатляващо стереоскопично 3D

NVIDIA днес официално обяви началото на ерата на “работните станции за изчислителни визуализации”, предназначени за дизайнери, инженери, изследователи и аниматори с представянето на новите си професионални графични процесори Quadro® на базата на архитектурата NVIDIA® Fermi, а също така и на NVIDIA 3D Vision™ Pro. Новите Quadro графични процесори осигуряват производителност, която е до пет пъти по-висока в 3D приложенията и до осем пъти по-бърза за изпълнението на изчислителни симулации1, задминавайки всички предишни постижения.

Масивът NVIDIA Quadro Plex 7000, а също така и графичните процесори Quadro 6000, Quadro 5000 и Quadro 4000 поддържат новите NVIDIA® Scalable Geometry Engines и се възползват от възможностите на NVIDIA Application Acceleration Engines (AXE), за да могат да осигурят най-високата производителност в световен мащаб за широк набор от CAD, DCC и приложения за визуализации2. С възможност за обработката на нечуваното до момента количество от 1.3 милиарда триъгълника в секунда сурова изчислителна мощ 3, Quadro 6000 позволява на потребителите да боравят интерактивно с модели и сцени, които са с д 5 пъти по-висока сложност спрямо досега.

“Вече повече от десетилетие Quadro е изборът на професионалистите от целия свят. А благодарение на разработката на решения под формата на енджини като AXE ние даваме възможност и за създаването на приложения от следващо поколение”, заяви Джеф Браун, генерален мениджър за подразделението на професионалните решения в NVIDIA. “А когато тези технологии бъдат комбинирани с нашата архитектура Fermi, резултатът е появата на ново семейство продукти Quadro, което е много по-добро, от всичко налично на пазара до момента“.

Разработени изначало, за да ускорят целия работен процес

Комбинирайки високопроизводителни изчислителни възможности заедно с мощни визуализации, новите графични процесори Quadro са първите професионални графични решения с памет с поддръжка за корекция на грешки (ECC) и бързи изчисления с плаваща запетая и двойна прецизност. Те са насочени към приложения, изискващи максимална точност, като например при медицински изображения, анализ на определен набор от елементи и изчислителна динамика на флуидите.

“При разработката на висококачествени визуални ефекти, бързите повторения са от особено голямо значение”, заяви Оливър Маури, инженер в отдела за изследване и разработка в Industrial Light & Magic (ILM).  “Използвайки графични процесори NVIDIA Quadro възможността за постигане на до 8 повторения при извършване на симулации на сложен огън, прах и въздух, ни дават възможност да постигнем до десет до петнадесет пъти ускорение на работния процес. NVIDIA CUDA и графичните процесори Quadro напълно промениха начина, по който ние се справяме със сложни визуални предизвикателства”.

Новите графични процесори Quadro са изградени около индустриални стандарти, в това число OpenGL 4.1, DirectX 11, DirectCompute и OpenCL.  В допълнение, Quadro се възползва от уникални технологии на NVIDIA, като Application Acceleration Engines (AXE) and архитектурата за паралелна обработка NVIDIA CUDA™. Резултатът се изразява в това, че софтуерните разработчици могат да създават професионални приложения от ново поколение, които да изпълняват тежки изчислителни задачи. Сред тези задачи попадат например неща, като рейтрейсинг, физични симулации, изчислителна динамика на флуидите и обработката на видео ефекти в реално време.

“NVIDIA не просто работи за създаването на по-добър графичен хардуер, но също така и за разработката на софтуерни инструменти, които са необходими за бъдещото развитие и променящи цялата индустрия в момента”, заяви Роб Ендерле, основен анализатор в Enderle Group. “NVIDIA се грижеше за създаването на инструменти, които да движат пазара, накъдето е необходимо през последното десетилетие и всички тези усилия вече започват да дават резултати”.

Новите професионални графини решения Quadro обявени днес включват:

Скалируеми системи за визуализации:

 • Quadro Plex 7000, с 12 GB (общо) видеопамет и 896 CUDA ядра

Решения за настолни работни станции:

 • Quadro 6000, с 6 GB GDDR5 видеопамет и 448 CUDA ядра
 • Quadro 5000, с 2.5 GB GDDR5 видеопамет и 352 CUDA ядра
 • Quadro 4000, с 2 GB GDDR5 видеопамет и 256 CUDA ядра

Мобилни работни станции:

 • Quadro 5000M, мобилно GPU за работни станции с 2 GB GDDR5 памет и 320 CUDA ядра

В допълнение всички продукти Quadro са съвместими с новите NVIDIA 3D Vision Pro очила с активен затвор, също обявени официално днес, за възпроизвеждането на висококачествено стереоскопично 3D съдържание.

Широкообхватно възприемане

OEM производителите на работни станции и системните интегратори, в това число HP, Lenovo, BOXX Technologies и NextComputing, са сред тези, които предлагат новите Quadro решения. Продуктите uadro също така са достъпни и през риселърите на основния дистрибутор PNY Technologies в Северна Америка и Европа, Leadtek в региона на азиатския Пасифик и ELSA в Япония.

“Като първото решение от професионален клас, което високопроизводителни изчислителни възможности заедно с мощни визуализации, NVIDIA Quadro, заедно с работните станции Dell Precision е на път да трансформира работния процес”, заяви Грег Уейр, главен мениджър за Dell Precision Workstations Product и ISV Marketing. “Благодарение на тази технология, ние даваме възможност на нашите клиенти, занимаващи се с дизайн, анимация и филмови продукти да осигуряват по-качествени резултати за по-малко време”.

“NVIDIA продължава да осигурява оптималните графични решения, използвайки най-новите технологични възможности”, заяви Роб Херман, директор на продуктовия маркетинг в бизнес подразделението ThinkStation на Lenovo. “Ние активно вграждаме тези последни графични постижения в нашите обновени работни станции ThinkStation C20 и D20, за да можем да осигурим иновативни, ‘визуални суперкомпютри’ на нашите клиенти”.

Наличност и цена

Quadro 4000 (879 EUR) и Quadro 5000 (1939 EUR) вече са налични за продажба през партньорите, а Quadro 6000 (4059 EUR) и Quadro Plex 7000 ще бъдат достъпни през есента. Мобилните работни станции на базата на Quadro 5000M ще са налични през третата четвърт на годината от HP и Dell.

Най-новите Quadro решения могат да бъдат видени по време на SIGGRAPH 2010 на щанда на NVIDIA (#717) в южната зала на Los Angeles Convention Center от 27-ми до 29-ти юли 2010. За повече информация посетете www.nvidia.co.uk/quadro. Можете да следите какво се случва около NVIDIA Quadro и в YouTube, както и в Twitter: @NVIDIAQuadro.

За NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1100 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.

1) На базата на Ensight подтестове във Viewperf 11 и сравнение на производителността в Linpack мезжу CPU и CPU+GPU с различни конфигурации.
2 ) На базата на тестове във Viewperf 11.
3
) На базата на GLperf, тествано от NVIDIA Performance Lab.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,11 коментара

 1. 1 Гого // 27.07.2010 в 19:51

  Quadro Plex 7000, с 12 GB (общо) видеопамет и 896 CUDA ядра + консумация до около 550вата при натоварване…от което професионалистите лишили се примерно от 7499 евра, едва ли им пука, те изкарват доста хляб с професията си и единственото значение за тях е да не губят време при обработката на модели и сцени, времето е скъпо в този бизнес.

  Ама наистина са с чудовищни възможности, с бая пъти по- бързи от предишното поколение…Малий-й-й-й(WOW – на английски);)!

 2. 2 :D // 27.07.2010 в 21:43

  “896 CUDA ядра”
  Трябва да направят GeForce такава :)

 3. 3 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.07.2010 в 08:40

  @:D – Нали не мислиш, че това е един графичен чип или дори една карта ;)?!

  Quadro Plex 7000 представлява външно устройство (deskside) в което има две Fermi-та/Quadro 6000 (ядрото е еквивалент на GTX 470) с по 6GB памет всяко. Ето и малко снимки на самото устройство:

  Предвидена е и възможност за “стакване” на два Quadro Plex 7000 контролера и монтирането им в стандартен 19″ рак/фрейм.

 4. 4 :D // 28.07.2010 в 14:33

  Видях, че са две. Ще ми се да направят такава карта с 1 или 2 чип/а и толкова cuda cores.

 5. 5 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 28.07.2010 в 17:32

  Ще направят… След година-две ;).

 6. 6 Гого // 28.07.2010 в 18:51

  Това си е направо като Ноевият ковчег – за художниците на игри.

 7. 7 :D // 29.07.2010 в 23:40

  Ако сложат 2 чипа на една платка може и тази година да видим карта с толкова ядра. Но цената ще е безумно висока. Бих взел такова животно в случай, че е с 200-300 лева по-скъпо от 5970.. ама няма да е.

 8. 8 Гого // 30.07.2010 в 09:42

  Дай да се разберем: Статията е за професионални платки, а не за любителски от типа на който си джиткаш игрите. Софта е различен, а има и приличен брой хардуерни разлики, еднакъв е само и единствено графичният процесор.

 9. 9 Gamble // 30.07.2010 в 23:23

  С това може ли да се разцъкват игри? :D

 10. 10 :D // 31.07.2010 в 16:05

  Heh, та аз съм разбрал правилно. Знам, че статията е за професионални карти. Ти не беше нужно да ми отговаряш…

 11. 11 hipigore2 // 01.08.2010 в 15:00

  Лили. Вече човек трябва и по един рак да си закупува за да си сглоби профи мащинката :D