Две нови LGA1366 дънни платки от ASUS

Две нови LGA1366 дънни платки от ASUS

В раздел: Новини от на 10.08.2010, 6,556 показвания

Въпреки “отпускарският сезон” инженерите на ASUS представиха две нови дънни платки, предназначени за системи от висок клас оборудвани с Intel LGA1366 процесори (в това число и шестядрените Core i7 980X Extreme Edition и Core i7 970). И двете дънни платки са разработени на базата на Intel X58 чипсет но са предназначени за два различни вида потребители.

Първият модел е представител на новата TUF серия дънни платки на компанията. Предполагам, че читателите които значт английски език веднага ще се досетят какво означава съкращението “ТUF” е, за останалите ще поясня – “tuf” е един вид акроним на английската дума tough което означава здрав, издръжлив, жилав. Новият модел е обозначен като ASUS SaberTooth X58.

Характерното за модела е, че в изработката му са вложени висококачествени дросели, керамични кондензатори и MOSFET транзистори от висок клас. Освен това модела е оборудван и с допълнителна охладителна система на критичните модули и контролери на дънната платка (чипсет, VRM) което гарантира отлично качество, стабилност и надеждност на работа  при експлоатацията на дънната платка. Регулатора на напрежение при дънната платка е 8+2 фазен а разширителните слотове са както следва – шест DDR3 слота за памет, шест SATA II (3.0GBps), два eSATA, два SATA III (6GBps) порта, три пълноразмерни PCI-Express слота (с поддръжка на Quad GrossFireX и 3-Way SLi), гигабитов мрежов контролер, 7.1 канална звукова карта, USB 3.0 и Firewire портове.

За сега все още не се знае точната цена на модела, но най-вероятно цената няма да надвишава $300-320.

Вторият модел е по-интересният за компютърните ентусиасти, защото е представител на ROG серията на ASUS (Republic of Gamers). Новият екстремен модел на компанията носи означението – ASUS Rampage III Formula.

Освен характерното за серията червено-черен цветови дизайн, дънната платка разполага с осем фазен “цифров” регулатор на напрежението, шест DDR3 слота за памет, три пълноразмерни PCI-Express слота (с поддръжка на Quad GrossFireX и 3-Way SLi), шест SATA II (3.0GBps), два eSATA, два SATA III (6GBps) порта, гигабитов мрежов контролер на Intel, два USB 3.0 и Firewire портове, а също така и 7.1 канална SupremeFX X-Fi 2 звукова карта.

Разбира се дънната платка ще предлага и отлични възможности за оувърклок, а също така и възможност за следене и промяна на параметрите на системата в реално време от операционната система благодарение на специален софтуер. Очаква се Rampage III Formula да се появи в продажба до две-три седмици.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 presola // 10.08.2010 в 19:58

  Хм, тоя TUF май съм го мяркал във PhotoHunt играта им…

 2. 2 z0ne // 11.08.2010 в 13:50

  Преди Formula беше за DDR2 / Exteme за DDR3. Сега обаче всичко е DDR3 => кое се очаква да е high-end-a (по-доброто) : Rampage 3 Extreme или Rampage 3 Formula?

 3. 3 Гого // 11.08.2010 в 16:29

  z0ne // 11.08.2010 в 13:50

  Преди Formula беше за DDR2 / Exteme за DDR3. Сега обаче всичко е DDR3 => кое се очаква да е high-end-a (по-доброто) : Rampage 3 Extreme или Rampage 3 Formula?

  Отговора ще е спам, ама при дъната от този ценови клас се купува изхождайки от естетическа гледна точка. Разликата в параметрите е несъществена. Преди няколко статии имаше ревю на система от висок клас, като автора(член на екипа)беше избирал компонентите по-цвета на корпусите йм и шаренията на LED лампичките на вентилаторите;)

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 11.08.2010 в 18:27

  @Гого – В този ценови клас обикновено се търси най-доброто, но когато искаш системата ти и да радва и окото тогава избираш по цветове от най-доброто ;). Ники (geniusloci) избира хардуера точно по този начин – от най-доброто, с подходящите цветове ;). В момента (например) аз избирам хардуера така, че на системата да може да се качва сравнително безпроблемно и MAC OSX Retail (OS-а струва само 60 лева) освен Windows и Linux. Цветовете в момента не ме вълнуват особено ;). Както се казва, всеки луд с номера си :D…

 5. 5 InfraRed // 12.08.2010 в 14:08

  Ако съда по имената на АМD платките, то Extreme би трябвало да е по-доброто, или поне идеята да е такава. Extreme версията на Crosshair IV все още се чака, а Formula-та отдавна е налична на пазара.