Стрели, сребро и още нещо – Thermalright Silver Arrow

Стрели, сребро и още нещо – Thermalright Silver Arrow

В раздел: Ревюта от на 27.08.2010, 14,156 показвания

Thermalright са едни от основните играчи на пазара за въздушна охладителна техника, насочена към геймъри и хардуерни ентусиасти. Първият продукт на фирмата вижда бял свят през далечната 2002 и от тогава до днес не спира да радва почитателите на марката – нови и настоящи, с продукти, които могат да задоволят и най-претенциозния хардуерен маниак. В това ревю ще ви представя новия „едър” охладител на Thermalright – Silver Arrow.

Thermalright Silver Arrow има следните технически спецификации:

Опаковката на охладителя е от качествено кафяво велпапе, в духа на класическото опаковане на Thermalright:

Окомплектовката на охладителя е солидна:

Впечатление прави завръщането на крепежния кит за всички съвременни платформи на AMD, който отсъстваше при някои от моделите на Thermalright от известно време насам . Естествено, охладителят е съвместим и с всички актуални цокли на INTEL, което го прави мултиплатформен и подходящ за монтиране на „зелени” и „сини” компютърни системи.

Новост в окомплектовката на охладителя е последното поколение термоинтерфейс Chill Factor3:

Chill Factor3 е заменил напълно предшествениците си Chill Factor 1 и 2 в продуктовата гама на  Thermalright. Термопастата е на силиконова основа и напълно електронепроводима. От наблюденията ми по време на тестовете мога да кажа, че Chill Factor3 се справя блестящо с топлопроводимостта. Пастата се нанася лесно и също така лесно се отстранява от повърхността на процесора и основата на охладителя.

Silver Arrow е оборудван с новоразработената крепежна система на  Thermalright, видяла бял свят с охладителя Venomous X:

Монтажният кит на Thermalright е един от най-добрите на пазара в момента, редом с тези на Noctua и Prolimatech. Крепежът предлага перфектно захващане и същевременно осигурява лесен монтаж на охладителя, дори от потребители без техническо образование. С две думи, желязна крепежна система, добре проектирана и реализирана на практика.

Silver Arrow е въоръжен с два 140мм вентилатора:

Вентилаторите TY-140 са още един нов продукт в каталога на Thermalright. Смятам че окоплектоването на Silver Arrow с тях е повече от удачно. Големи и мощни, но същевременно тихи, вентилаторите TY-140 правят охладителя напълно подготвен за експлоатация след изваждането му от опаковката. PWM контрола на оборотите, както и слийвнатите кабели, допълват отличното впечатление за този нов продукт на Thermalright:

Не е забравена и антивибрационната система, реализирана посредством самозалепващи се гумени триъгълници:

Самият охладител на свой ред представлява величествена конструкция от мед, алуминий и никел:

Изработката на охладителя е висококачествена, напълно в духа на Thermalright. Блестящият Silver Arrow е идеално допълнение към всяка маниашка компютърна система.

След представянето на охладителя, идва ред да бъдат тествани охладителните му качества. Като спаринг партньори на Thermalright Silver Arrow в ревюто ще се представят утвърдените въздушни гиганти Noctua NH-D14 и Cogage Arrow. По време на тестовете са използвани двата чудесни вентилатора  TY-140 от комплекта на охладителя. Представям на вашето внимание и другите компоненти от тестовата постановка:

 • CPU: Intel Xeon 3520 (4GHz 1,281V)
 • Mobo: Gigabyte X58A-UD7
 • Ram: Kingston KHX2000C9D3T1K3 3 x 2GB
 • VGA: ATI Radeon 5770
 • PSU: Termaltake Evo_Blue 750W
 • Thermal Compound: Thermalright Chill Factor3

Използван софтуер:

 • Windows 7 64 bit
 • LinX 0.6.4
 • Real Temp 3.30
 • CPU-Z 1.53.1

Тестът е проведен на открит стенд при околна температура 26 градуса по Целзий:

По традиция представям на вашето внимание няколко фотоса на монтирания охладител:

Let The Mortal Combat Begin:

Заключение:

За пореден път от Thermalright демонстрират гениална конструкторска мисъл и дават нагледен урок по съвременно кулеростроене. Виждаме перфектно качество на изработка и изключително високо КПД на охладителя по време на работа. Получаваме добре обмислена и реализирана крепежна система, гарантираща 100% стабилно монтиране на желязото при AMD и INTEL базирани системи. Добавен е нов термоинтерфейс с добра топлопроводимост, лесeн за нанасяне и почистване. Обдухването се осигурява от два изключително качествени 140мм вентилатора в комплекта, осигуряващи Push/Pull конфигурация с мощен въздушен поток при ниски нива на шум. Все неща, които впечатляват веднага. А както знаем, първите впечатления са най-важни! В заключение ще кажа че, Silver Arrow е поредния мускулест топ охладител на Thermalright които няма да ви разочарова, а напротив, възможно е да надмине очакванията ви!

В България Thermalright Silver Arrow може да бъде закупен при цена около 105 лева.

*Изказвам сърдечните си благодарности към Thermalright за предоставянето на Silver Arrow за… научно-изследователската дейност на hardwareBG.com.


Етикети: , , , , , ,6 коментара

 1. 1 Going Air After 10+ Years of Custom Water Loops - Page 3 - Overclock.net - Overclocking.net // 23.09.2010 в 20:25

  […] come and say D-14 beats Silver Arrow ever! http://www.frazpc.pl/recenzje-2/5047…ver-Arrow.html http://hardwarebg.com/review-thermalright-silver-arrow/ http://pcfoster.pl/artykul/test-cool…row/500-4.html […]

 2. 2 Cooling at 4.0GHZ? - Page 3 - Overclock.net - Overclocking.net // 24.09.2010 в 09:10

  […] Silver arrow beats D-14 more than your 0.25 http://www.frazpc.pl/recenzje-2/5047…ver-Arrow.html http://hardwarebg.com/review-thermalright-silver-arrow/ http://pcfoster.pl/artykul/test-cool…row/500-4.html […]

 3. 3 Noctua NH-D14 or Thermalright Silver Arrow or Other - Page 3 - Overclock.net - Overclocking.net // 07.10.2010 в 07:05

  […] http://www.xbitlabs.com/articles/coo…w_5.html#sect0 http://hardwarebg.com/review-thermalright-silver-arrow/ […]

 4. 4 The new king is here thermalright silver arrow - Page 3 - Overclock.net - Overclocking.net // 10.10.2010 в 18:14

  […] that, even tested all coolers with same fan http://www.pakgamers.com/forums/f111…r-arrow-64798/ http://hardwarebg.com/review-thermalright-silver-arrow/ http://www.techxpert.lt/reviews/738-…-apzvalga.html let me know if you want more proof […]

 5. 5 dfwm_13 // 07.01.2011 в 03:26

  Охладителя си го бива и днес реших да си го купя, но малко преди това ме разубедиха да не го правя, защото е мног тежак(1105гр. с вентилаторите) и можел да повреди дъното или Socket-а!Аз лично не разбирам много от тези неща и в крайна сметка се отказах наистина докато не се обедя, че няма такава опасност.Дъното е Asus P6T Deluxe V2 (1366. X58. DDR3), процесра е Intel Core I7-950 (s1366, 3.06GHz, 8MB, Box), също така ме притеснява това да не опре в рама, а тя е Corsair XMS3 6GB DDR3-1600 Ram Kit (PC3-12800, 7-8-7-20, CMX6GX3M3C1600C7).Ако може малко инфо за това до колко грама носи дъното или там квото и да е ще бъда много благодарен!:)

 6. 6 Монументална тишина – Thermalright HR-02 – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 20:53

  […] появиха няколко топ охладителя като Venomous X/Black/RT, MUX-120 и Silver Arrow, като се очаква до края на 2010 да видят бял свят още два […]