Монументална тишина – Thermalright HR-02

Монументална тишина – Thermalright HR-02

В раздел: Ревюта от на 31.08.2010, 12,191 показвания

До този момент 2010 година се оказва доста продуктивна за един от най-големите производители на компютърна охладителна техника в света Thermalright. От началото на годината до сега в каталога на компанията се появиха няколко топ охладителя като Venomous X/Black/RT, MUX-120 и Silver Arrow, като се очаква до края на 2010 да видят бял свят още два нови – Wheel и Sentinel. Тази година от Thermalright изненадаха и феновете на пасивното охлаждане с нов продукт от серията High Riser /HR/ –  HR-02:

Thermalright HR-02 има следните технически спецификации:

Охладителят е опакован в стандартната за Thermalright кутия от кафяво велпапе, която трудно може да бъде объркана:

Ето какво включва окомплектовката на охладителя:

Приятна новост е наличието на висококачествена магнитна отвертка в комплекта на охладителя, с помощта на която монтирането на HR-02 се извършва приятно и лесно:

Охладителят е съвместим с всички съвременни сокети на INTEL – LGA775/1156/1366, но прави впечатление отсъствието на крепежен кит за монтиране на AMD базирани системи. Макар замислен като напълно пасивно охладително решение, в комплекта на HR-02 са добавени монтажни скоби за монтиране на 120 и 140мм вентилатор. Окомплектовката съдържа още новият термоинтерфейс на Thermalright – Chill Factor3, които е на силиконова основа, електронепроводим и с отлична топлопроводимост. Thermalright HR-02 е снаряжен с абсолютно същата крепежна система като Venomous X и Silver Arrow:

Крепежът предлага перфектно захващане и същевременно осигурява лесен монтаж на охладителя. Доброто ми впечатление за новата крепежна система на Thermalright се засилва след всеки монтаж на охладител с такова захващане. С риск да се повторя ще отбележа отново, че това е един от най-добрите крепежни китове в момента.

Подобно на Silver Arrow и при HR-02 антивибрационната система е решена посредством самозалепващи се гумени триъгълници:

Thermalright HR-02 представлява солиден монумент, предназначен да охлажда:

Както всички продукти на Thermalright и HR-02 се отличава с висококачествена изработка без компромиси. Всеки любител на тежкото кулеростроене ще хареса от пръв поглед масивният HR-02.

След представянето на охладителя, идва ред да бъдат тествани охладителните качества на Thermalright HR-02. Като спаринг партньор на HR-02 в ревюто ще се представи утвърденият въздушен гигант Noctua NH-D14. По време на тестовете са използвани вентилаторите Thermalright TY-140 и X-Silent 140. Представям на вашето внимание и другите компоненти от тестовата постановка:

 • CPU: Intel Xeon 3520 (4GHz 1,281V)
 • Mobo: Gigabyte X58A-UD7
 • Ram: Kingston KHX2000C9D3T1K3 3 x 2GB
 • VGA: ATI Radeon 5770
 • PSU: Termaltake Evo_Blue 750W
 • Thermal Compound: Thermalright Chill Factor3

Използван софтуер:

 • Windows 7 64 bit
 • LinX 0.6.4
 • Real Temp 3.30
 • CPU-Z 1.53.1

Тестът е проведен на открит стенд при околна температура 25 градуса по Целзий:

Представям на вашето внимание няколко фотоса на монтирания охладител:

Let The Mortal Combat Begin:

Thermalright HR-02 е поредният топ охладител, насочен към хардуерните ентусиасти – любители на тихите компютърни системи. Масивната конструкция на HR-02 е проектирана така, че да охлажда, както пасивно, така и с вентилатор на много ниски обороти. Както винаги безупречна окомплектовка от Thermalright, съдържаща в себе си перфектна крепежна система, висококачествен термоинтерфейс, скоби за монтиране на вентилатор и бонус, практична магнитна отвертка, с която лесно и удобно да монтирате охладителя на своята система. Ако сте геймър или овърклокър с чувствителен слух от Thermalright Ви предлагат лекарство – HR-02.

В България Thermalright HR-02 може да бъде закупен при цена около 100 лева.

*Изказвам сърдечните си благодарности към Thermalright за предоставянето на HR-02 за… научно-изследователската дейност на hardwareBG.com.


Етикети: , , , , ,12 коментара

 1. 1 Аньо Нимен // 01.09.2010 в 08:56

  Дай да преговорим – ти ревюта ли пишеш (макар че и това не правиш) или ПР-и на фирмите производители? Понеже прегледах повечето ти творби и всичките мязат на чистокръвен ПР на продукт. И един закачлив въпрос – какъв е смисъла да правиш тест на стенд на охладител, предназначен само и изключително за използване в кутия?

 2. 2 Величко Христов (angelreaper) // 01.09.2010 в 09:07

  Ами, охладителя може да се ползва и с вентилатор. Относно това как пиша, ако не ти харесва не чети.

 3. 3 Аньо Нимен // 01.09.2010 в 09:10

  Колко типичен отговор :)

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 01.09.2010 в 10:11

  Колко типично да пита някой анонимно…

  Тества се на стенд, понеже иначе няма особен смисъл – тогава основната зависимост идва от перките (тези на радиатора и кутията). А конфигурацията е различна за всеки.

  Смисъла на подобни сравнения е да ти даде относителни стойности при еднакви условия – в случая спрямо референтен охладител като NH-D14, който е добре познат.

 5. 5 Радо // 01.09.2010 в 16:05

  Сега без заяждане, и аз имам подобни впечатления от последните няколко статии за охладители. Обикновено в ревютата на даден продукт, колкото и да е съвършен присъстват и по 1-2 недостатъка или поне са описани компромиси с едно качество за сметка на друго. Тук и в предни статии подозрително липсват такива неща.
  Та от съвсем практическо гледище искам да питам, можем ли да разчитаме, че оценката на hardware.bg за тези продукти наистина е безусловно положителна и да ги купуваме без да мислим или въпросните описания са на производителите?

 6. 6 Георги Ценов (bat_zerga) // 01.09.2010 в 16:27

  Аз ще добавя една препоръка/въпросче от мене …… направи ми впечатление, че и при предните писантия почти винаги се тества на една и съща машина …… е толкова ли е проблем при положение, че условията на тестване са едни и същи данните да се трупат някъде накуп и сега/следващия път при представянето да се даде и сравнение с всички досега тествани охлаждания?
  Не е голяма философия да се даде по една графика включвваща температура+цена направена за 10-на охлаждания+още 10-на комбинации с различни перки.

 7. 7 jj99 // 01.09.2010 в 17:32

  “Продуктът” е поредният отчаян опит да се направи по-добър въздушен охладител. Вече наблюдаваме, че не само заема горната част на кутията, но се разпростира и до 3-4-ти разширителен слот. Очакваме в следващите версии, самото дъно да се закача за радиатора :)))… Интересно кой ентусиаст, би си жертвал дори слотовете, за да положи подобен топуз в кутията си. Аз лично миналата година тотално се отказах повече да се занимавам с подобни извращения на инжинерната мисъл, и си взех един Corsair Hydro Series H50. Вярно, по-скъпичък излиза, но пък е тих, компактен и добре охлажда.

 8. 8 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 01.09.2010 в 20:57

  @jj99 – Corsair Hydro H50 е скъпичък, но за сметка на това НЕохлажда достатъчно добре ;). С който и да било въздушен охладител от средно висок/висок клас (Megahalems, Arrow, Armagedon, Megahalems и т.н.) и някой по-читав вентилатор се постигат по-добри температури, същото ниво на шум но при по-ниска цена!
  @bat_zerga – принципно не е проблем да се направи такава “база с данни”, но тя ще е меродавна ако околната температура е гарантирано почти една и съща при доста голям период от време (различни сезони), тоест трябва в стаята в която се тества да има достатъчно качествен климатик, контролна и измерваща апаратура която да гарантира еднакви условия и постоянна температура за всички тестове. В случая Величко не може да осигури такива условия, че разликата в измерванията да е реална за период от няколко месеца (както се тестват различните охладители). И без това при този клас охладители разликите са в градус-два и ако се тестват в различни сезони без 100% еднаква температура и влажност на въздуха сравнението се обезсмисля ;).
  @Аньо Нимен – Ники отговори на въпроса ти, колкото до това дали да вярваш на написаното – моите впечатления съвпадат с резултатите които Величко демонстрира в предишните си тестове на охладители. Не виждам причина в този случай да не му вярвам. Thermalright HR-02 определено е един от най-добрите (ако не и най-добрият) въздушен охладител който може да се намери на пазара в момента. В същото време NH-D14 също е отличен охладител който по спецификация е предвиден да работи с два вентилатора, а специално за теста (ако не греша), Величко е свалил единият вентилатор за да постави двата охладителя при еднакви условия. Реално ако се вземе предвид конструктивната особенност на NH-D14-ката и се тества с двата вентилатора резултатите между Thermalright HR-02 и Noctua NH-D14 може и да са доста близки-еднакви. Абе с няколко думи – който от двата модела да избереш – няма да сбъркаш ;).
  @ Радо – в случая предимствата и недостатъците на всички подобни охладители са едни и същи ;). Огромни топузи които трудно се монтират, тежат, заемат място, но за сметка на това охлаждат процесора по-добре от “псевдо водните охлаждания” на Corsair, CoolIt и т.н. без риск от протичане (колкото и малък да е той). Все пак мисля, че дайтвително е добра идея в края на такива статии да има няколко “за” и “против”, особено в случаите за охладители от подобен клас в които разликите в резултатите са по-скоро в рамките на статистическата грешка ;).

 9. 9 Аньо Нимен // 03.09.2010 в 09:19

  Рекох да отговоря все пак, понеже е признак на добро отношение :) (Това е бъзик, да не се обидите нещо)

  Към Genius – Откога коментарите в сайта задължават да напишеш трите си имена и ЕГН-то? Преценил съм, че искам да съм с такъв ник – толкоз. Ако ти пречи – пиши ми да ти кажа кой съм. Това, че съм решил да спазвам анонимност онлайн (не само във “важният” ви сайт) няма връзка с ревютата ви, просто ми е “политика”, така да се каже, важи навсякъде. Недей да се величаеш толкова, че някой специално ще се занимава да ви критикува анонимно…

  Бачо Киро – Благодаря за пояснението, но просто не си ме разбрал – имах предвид не толкова, че имам съмнения към резултатите – такива нямам никакви! Идеята ми беше, че ревютата на въпросната личност всъщност почти не са ревюта, а са ПРЕвюта, включващи много снимки, малко информация и почти НИКАКВО тълкуване на резултатите, обяснение откъде са дошли и т.н.

  Като за сайт, претендиращ да е сериозен стожер в родното пространство това е просто несериозно. Все пак тук влизат и четат не само ентусиасти, но и доста незапознати с хардуера хора които просто искат да намерят отговор на въпроса си “ама това ще ми свърши ли работа?”. Според мен не намират отговор, понеже в превютата му просто липсват каквито и да е препоръки или тълкуване на получените резултати. Пак да натъртя – нямам съмнение в самите резултати!

  И още нещо – да се махне единият вентилатор на ноктуата и да се сравнява така също е доста аматьорско изпълнение. Това е все едно да “прищипне” половината топлопроводи, че да му елиминира единия радиаторен блок и да сравнява кулъра с някой модел от ниско-средния клас. Прехвърлих текста (признавам, набързо) и НИКЪДЕ не намерих да е спомената тази немаловажна подробност, че ноктуата е била с една перка. Ами това е меко казано странно и некоректно спрямо читателите. Споменати са обаче използвани два вентилатора, от които косвено може човек да си направи извода, че при НХ-Д14 са използвани и двата? Аз поне така го разбрах. Казаното от теб идва буквално като гръм от ясно небе…

 10. 10 James0888 // 04.09.2010 в 10:56

  Това сравнение с прищипването на топлопроводите е смешно. Целта на тестването с единия вентилатор е да се тестват разликите във физическата способност на двата радиатора да разсейват топлина. Няма смисъл да нападаш автора. Пък и не виждам какви недостатъци трябва да има един охладител за 100 лева.

 11. 11 bezzubababa // 09.09.2010 в 16:14

  http://www.guru3d.com/article/thermalright-hr02-review/10

  Не мисля, чр някой се опитва да прави ПР, просто охладителят е един от най-добрите в момента на пазара. Надали и гуру3д се опитват да направят някаква реклама на “Термалрайд”, но… всеки си има право на мнение :) Нали така Аньо?

 12. 12 Brobet // 15.09.2010 в 09:17

  ;)

  http://www.guru3d.com/article/thermalright-hr02-review/7
  http://www.guru3d.com/article/thermalright-hr02-review/8