Графични процесори NVIDIA Tesla са в основата на най-бързия суперкомпютър в света

Графични процесори NVIDIA Tesla са в основата на най-бързия суперкомпютър в света

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 1.11.2010, 5,313 показвания

Наполовина по-малък, с по-ниско енергопотребление и 50% по-бърз от предишния рекордьор

Tianhe-1A, нов суперкомпютър, обявен по време на HPC 2010 China, постави рекорд по производителност със своята изчислителна мощ от 2.507 петафлопа, измерени с помощта на теста LINPACK, което го превръща в най-бързата система в Китай и най-мощния суперкомпютър в световен мащаб[1].

Tianhe-1A разчита на модерна хетерогенна архитектура, комбинирайки много на брой паралелни графични изчислителни процесори с многоядрени централни процесори, позволявайки постигането на впечатляваща производителност, по-компактен размер и по-ниско енергопотребление. Системата използва 7,168 графични процесора NVIDIA® Tesla™ M2050 и 14,336 процесора; като за постигане на същата ефективност само с процесори биха били необходими над 50 хиляди, както и два пъти повече пространство, за да се осигури същата изчислителна производителност като при използването на комбинацията с графични ядра.

Значително по-важно предимство е, че за постигането на изчислителна производителност от 2.507 петафлопа, при използване на система изградена изцяло на базата на процесори ще е необходимо захранване от порядъка на над 12 мегавата. А благодарение на използването на графични процесори в хетерогенна система, Tianhe-1A се нуждае от само 4.04 мегавата, което го прави три пъти по-ефективен от енергийна гледна точка – разлика в енергопотреблението, която е достатъчна да захрани над 5000 домакинства за цяла година.

Tianhe-1A е разработен от National University of Defense Technology (NUDT) в Китай. Системата е разположена в Националния център за суперкомпютри в Тианджин и вече е напълно функционална.

“Производителността и ефективността на Tianhe-1A нямаше как да бъде постигната без използването на графични процесори”, заяви Гуангминг Лиу, шеф на Националния център за суперкомпютри в Тианджин. “Научните изследвания, които вече са възможни със система от подобен мащаб са почти без граници, затова и няма как да не сме наистина доволни от резултатите”.

Суперкомпютъра Tianhe-1A ще бъде използван като система с отворен достъп за извършване на научни изчисления с огромни мащаби.

“Графичните процесори променят начина за извършване на високопроизводителни изчисления”, заяви Джен-Хсун Хуанг, президент и изпълнителен директор на NVIDIA. “С помощта на Tianhe-1A, графичните процесори вече са в основата на два от на-бързите три суперкомпютъра, използвани в световен мащаб към настоящия момент. Тези суперкомпютри на база на графични чипове са ключов инструмент за учените, които се опитват да подобрят ефективността на своите научни открития”.

Графичните процесори NVIDIA Tesla, базирани на паралелната изчислителна архитектура CUDA™ са разработени специално за високопроизводителни изчисления (HPC) и осигуряват огромен прираст в производителността при използването за разнообразни цели, в това число и разработката на лекарства, моделиране на урагани и тсунамита, изследвания за ракови заболявания, дизайнът на коли и дори изследванията за създаването на галактики.

Повече информация за високопроизводителните графични процесори NVIDIA Tesla можете да намерите тук

За NVIDIA


NVIDIA (Nasdaq: NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1600 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.

[1] В сравнение с информацията за производителност публикувана през юни 2010 в Top 500 списъка.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 Todor032 // 02.11.2010 в 09:15

  Браво на китайците!

 2. 2 polyksena // 02.11.2010 в 16:22

  4 мегавата?! това е 1% от бившия първи блок на нашия АЕЦ. Горките 4000 китайци – ще останат на студено през зимата:)

 3. 3 aasd // 03.11.2010 в 13:01

  Crysis-a пак ще насича :)))
  И все пак значителна част от парите ще се “възвърнат” от тези 4MW

 4. 4 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 05.11.2010 в 09:30

  Абе не зная каква част от парите ще се възвърнат, но проектирането и създаването на този суперкомпютър е много имиджов ход за Китай, а и за NVIDIA ;).

 5. 5 Най-бързият суперкомпютър, Tianhe-1A, е изграден на базата на над 14 000 процесора на Intel – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 21:28

  […] вече ви съобщихме, новият най-бърз суперкомпютър в света, Tianhe-1A, е […]