Медалите за олимпиадата във Ванкувър ще съдържат метал добит от отпадна електроника

Медалите за олимпиадата във Ванкувър ще съдържат метал добит от отпадна електроника

В раздел: Новини от на 19.10.2009, 4,316 показвания

olympic_gold_medal_recycleОрганизаторите на следващите зимни олимпийски игри които ще се проведат през зимата на 2010 година във Ванкувър (Канада) ще популяризират рециклирането на електронни отпадъци по доста интересен начин – решили са при производството на олимпийските медали да добавят метал добит от преработката на електронен скрап.

За целта канадският монетен двор се е заел с изработването на нужното количество златни, сребърни и бронзови медали още в началото н лятото. За изработването на всичките медали са били необходими 2,05 кг. злато, 1950 кг. сребро и 903 кг. мед. Доставчикът на ценните материали – Teck Resources са заявили, че част от необходимите материали ще бъдат добити от преработка на електронни отпадъци. За целта компанията използвала стари електронно-лъчеви кинескопи, компютърни компоненти и печатни платки.

Доста интересна еко-PR кампания за следващите олимпийски игри, особено имайки предвид факта, че рециклирането на отпадна електроника се превръща във все по-голям проблем през последното десетилетие. Надявам се PR-а да доведе до някакъв резултат и все повече стара електроника да бъде рециклирана, а не просто изхвърляна на бунището или депониране в хранилища/сметища в трети страни (най-често Индия, Китай или държави в Африка).

Освен тази своеобразна “техничарска” подробност – самият вид/дизайн на медалите е доста характерен и авангарден с “нагънатата си форма” :).

goldmedal_270x202

medals1_610x504

Източник – CNet


Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.