Най-бързите 600x CF карти от Transcend

Най-бързите 600x CF карти от Transcend

В раздел: Новини от на 20.10.2009, 5,054 показвания

В средата на юли тази година Transcend обяви най-бързите си 600x Compact Flash карти, предназначени за професионални цифрови апарати. Новите UDMA6 флаш карти с размери 8 и 16 GB обещават максимална скорост на четене и запис до 90 MB/s и практически са най-бързите карти за професионални фотографи, предлагани у нас и след буквално дни ще могат да се закупят (наистина, не просто да се поръчат) в онлайн магазина на hardwareBG.com.

CF600X-PRPhoto

Неотдавна SanDisk обяви своите Extreme Pro Compact Flash карти със същата максимална скорост, но с размери от 16 до 64 GB. SanDisk успя да се наложи като производителя с най-силни позиции сред фотографите благодарение на сериозното продуктово портфолио, но по мое мнение цените на картите на компанията са неоправдано високи, а липсва реална причина да се продават толкова скъпо. Още повече, серията Extreme Pro едва ли ще стъпи в България (или, ако стъпи, едва ли ще се продава добре), тъй като 16-гигабайтовата карта е обявена на цена 304 долара в САЩ (в момента във Великобритания може да се намери за около 215 паунда, което прави около 450 лева в зависимост от курса), което е доста повече от около 300-те лева, за които ще се предлага 600x картата на Transcend (а има и по-евтин 8-гигабайтов вариант, какъвто SanDisk нямат).

За да не избързвам със заключенията – приготвил съм и първи тестове на двата модела на Transcend, които ще може да разгледате по-късно днес. За съжаление не мога да направя по-сериозни тестове, тъй като все още очаквам доставка на Express Card четци, с които картата ще може да разкрие потенциала си – USB четците за флаш карти са ограничени до около 30 MB/s при четене и малко по-малко при запис, с което, както ще видите, новите карти на Transcend се справят с лекота.

Понеже нееднократно съм се озовавал в средата на дискусии относно нуждата от толкова бързи карти и поддръжката от страна на DSLR фотоапаратитеq бързам да допълня – Compact Flash картите още дълго ще са основният вид карти, използвани в професионалната фотография, макар да е истина, че при по-обикновените цифрови фотоапарати постепенно бяха изместени от по-непретенциозните и често – по-евтини и по-големи като обем SD карти.Истината е, че дизайнът на Compact Flash картите предлага по-висока устойчивост на физически повреди, с което нито един от другите формати не може да се похвали. Освен това издръжливостта на този тип карти не е продукт на “форумни митове”, а нещо, с което вероятно са се сблъсквали почти всички фотографи, поради което рядко бива поставяна под въпрос.

Сред DSLR апаратите с поддръжка на UDMA (което е единственият начин апаратът да се възползва от скоростите, които предлагат тези карти) попадат Canon 50D, Canon 5D markII, неотдавна обявеният Canon 7D и, разбира се, EOS-1Ds markIII. От страна на Nikon сериозните тела с поддръжка на UDMA са по-малко, но сред тях попада изключително популярният Nikon D300, новият D300s и (подразбира се, нали?) високият клас тела като D3 и обявеният наскоро D3s, които работят с по две CF карти. Sony от своя страна предлагат Alpha A900 и A850 с UDMA5 поддръжка. От всички тези единствено Nikon D300s разполага с втори слот за SD карта, а апаратите на Sony традиционно имат и Memory Stick слот (кой каза пръв “непотребен”?). UDMA6 картите като тези на SanDisk и Transcend на теория биха могли да осигурят непрекъснат запис с максималната скорост на снимане на повечето DSLR тела в JPEG формат при стандартни настройки.

Истината е че са малко телата, които дори теоретично биха могли да се възползват от максималната скорост на запис на бързите CF карти, но онова, което влече мен, а и много други, са по-скоро скоростите на четене при използване на подходящ адаптер, понеже честото прехвърляне на обеми от сорта на 8 и повече GB понякога е просто досадно. Говорим за последните ~3000 снимки в JPEG формат, които побира средно една 16 GB карта, а за 150~500 RAW+JPEG, които генерират съвременните цифрови огледалнорефлексни тела, а все по-често – и за видеофайлове, понеже DSLR апаратите започват да се налагат като камери за сцени с ниска осветеност и това е тенденция, която тепърва ще се развива.


Етикети: , , , , , , , , , , , ,2 коментара

  1. 1 600X Compact Flash карти от Super Talent – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 18:59

    […] като Transcend вече представиха новите си високоскоростни Compact F…, колегите им от Super Talent не закъсняха да представят […]

  2. 2 X600 Compact Flash карти и от Buffalo – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:09

    […] като Transcend и Super Talent вече обявиха високоскоростните си Compact Flash […]