AMD и NVIDIA – IQ войни

AMD и NVIDIA – IQ войни

В раздел: Новини от на 2.12.2010, 6,989 показвания

След като преди известно време NVIDIA откровено обвини AMD в “чийтване” в блога си, посочвайки няколко доказани източника на информация, последва и отговор от страна на AMD, касаещ промените в качеството на изображението в драйверите на AMD. Отговорът, естествено, не признава нищо официално, освен наличието на промени, “съобразени с качеството на изображението на конкурентите”. И, ако NVIDIA дадоха старт на поредната IQ война с изявлението в блога си, то AMD не им останаха длъжни задълго, засягайки темата за промените в качеството на изображението в H.A.W.X.:

В отговор на горните слайдове от NVIDIA отговориха доста просто, че промените са заради профилирането на играта, което позволява да се ползват зададените в контролния панел стойности на antialiasing на мястото на предварително избраният от разработчиците 16хCSAA. С други думи – ако не се преименува HAWX.exe, може да се избира произволно ниво на заглаждане, докато след преименуването му се използва единствено 16хCSAA. AMD не засягат темата за собствените си методи за насилствено задаване на ниво на заглаждането чрез драйвера.

Като цяло промените в драйверите на двете компании засягат основно потребителите, които не са склонни или не знаят как да експериментират с драйверите и ги ползват “наготово”, което на практика би трябвало да не засяга ревюиращите. От друга страна, постоянното и така наречено “оптимизиране” на драйверите напоследък все повече изглежда като опити да се измамят незапознатите чрез… е, нека го наречем стари песни на нов глас, което надали е добре за потребителите.


Етикети: , , , ,10 коментара

 1. 1 Сашо // 02.12.2010 в 16:59

  Нищо конкретно не разбрах кой, какви промени прави в качеството…

 2. 2 Bobi // 02.12.2010 в 17:44

  При GTX580 кадрите падат с 8%,ако преименуваш HAWX.exe на HAWS.exe.Капиш?

 3. 3 Ники // 02.12.2010 в 20:19

  Не разбрах кой е крив и кой праав, но Bobi ме разби като преименуваш се смаля с 8%, тоова е смешно просто…

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 02.12.2010 в 21:53

  Ако не си чел нищо по случая – така или иначе няма да разбереш.

  AMD пипа по качеството навсякъде, NVIDIA използва профил, за да позволи да задаваш АА какъвто искаш вместо стандартното 16х, и AMD решили, че могат да го изкарат “чийт”.

  Bobi – нищо не пада, ако си пуснал 16хCSAA в контролния панел.

 5. 5 mihabolil // 03.12.2010 в 10:46

  NVidia от “сто години” използват профили за игрите.
  Спомням си “Mirror’s Edge” игра с “Ambient occlision – On” в профила си, докато “Ambient occlusion” в NVidia Control Panel е по “Default – Off”. Това по-скоро намаля производителноста, обаче добавя визуални екстри в играта.
  К’ъв чийт, к’ва черна магия сънуват ATI :)

 6. 6 Иван // 04.12.2010 в 03:33

  NVidia ползват профили от няколко години, след като ги хванаха че засичат кога се изпълнява 3Dmark и подменят някои от командите, така че техните карти да изглеждат по-бързи. Скандала бързо беше потушен, Futuremark бързо бяха наказани в ъгъла. Все пак за да легитимират “настройките си” от NVidia предоставиха на потребителите начин да виждат, изключват, променят и създават собствени настройки за всяка отделна програма.

  С други думи, обвинението на NVidia се свежда до това “Вие защо правите тези неща тайно, а не като нас явно”. И имат право.

  От друга страна е възможно това “мамене” да се включва/изключва от магическата настройка в CCC с помпозното име “AI”, за която никой не знае какво точно прави.

 7. 7 sifon // 04.12.2010 в 22:18

  А ве всички говорите като сектанти … “Нвидия номер 1 – сички други измамници…”

  Всички фирми ползват и не толкова регламентирани методи за реклама – и Нвдидия едва ли правят изключение

 8. 8 M // 05.12.2010 в 17:55

  Все ми е тая производителя на картата. През годините сум имал и nvidia и amd и permedia и кво ли не. Като дойде момента за ново видео купувам най-доброто в момента за парите които съм приготвил, а времената се променят, както и най-доброто.

 9. 9 Николай Цеков (geniusloci) // 07.12.2010 в 22:25

  @ Иван – профилите на NVIDIA нямат нищо общо с качеството – ако си стоиш на default IQ, нито един профил няма да ти промени нещо по него. Точно оттам и объркването с HAWX, където не се променя качеството, а се изключва опцията за АА в самата игра за сметка на тази в NVCP.

  А с Catalyst AI проблемът е, че онези с CrossFire не е препоръчително да го изключват, а и не е ясно дали така не се изключват и съвсем легитимни оптимизации.

 10. 10 Bobi // 09.12.2010 в 19:26

  @sifon-1+
  Няма да се лъжем,винаги Intel и NV се опитват да правят AMD на 2 стотинки,защото са им сериозен конкурент,не чак толкова по производителност(за процесорите говоря),колкото по цена(вече и за видеокартите :d)Intel се присмяха на AMD за Triple core процесорите,но кой се смя последен?За NV просто няма да говоря,те са изключителни интриганти и този път си го заслужиха!