Ревю на новите видеокарти AMD Radeon HD 6970

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 15.12.2010, 24,940 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6


Днес от AMD официално представиха новите си попълнения в серията Radeon HD 6000 и по-специално по-горния клас 6970 и 6950 които се появяват скоро след премиерата на актуалните предложения и в средния клас – 6870 и 6850. Новата серия, известна и под кодовото наименование Cayman идва да зарадва потребителите точно предпразнично с добра производителност, набор от нови и интересни възможности и разбира се на изгодна цена. Съвсем логично обаче е да проверим как новите предложения се справят спрямо конкуренцията в лицето на GeForce GTX 580 и GTX 570, които пък са съвсем пресните попълнения в продуктовата линия на Nvidia. Като за начало ще започнем с Radeon HD 6970 и сравнението и с GeForce GTX 580 като двата едночипови и съвсем актуални топ модели графични чипове на двете конкурентни компании. За съжаление у нас все още се очаква появата на GTX 570, като в последствие ние възнамеряваме да продължим с тестовете и да сравним и нея, както и Radeon HD 6950. Тук е моментът да направим едно много важно уточнение, а именно че новата серия 6970 не е решение с два графични чипа на една платка, както можете да се подведете от подобното на 5970 означение, която от своя страна все още е най-бързата видеокарта на AMD, пък била тя и двучипова. Новият двучипов флагман на AMD вероятно ще се казва Radeon HD 6990 и ще бъде представен в началото на идната година, така че ще трябва да почакаме още малко за него.

Нека да погледнем как AMD позиционират своите нови предложения спрямо конкурентните продукти от страна на Nvidia. Тази графика е доста важна, тъй като тя дава добра представа, какво можем да очакваме от новата серия графични чипове 6900 спрямо алтернативните GeForce продукти. Според AMD техния Radeon HD 6950 няма пряка конкуренция като цена/производителност (нарежда се между GTX 460 и GTX 570), а Radeon HD 6970 се конкурира по-скоро с GTX 570, защото и ценово е близко до него и като производителност също би трябвало да са на кантар нещата. GTX 580 е оставен да се конкурира с видеокартата с две графични ядра от предходното поколение – Radeon HD 5970, в което няма лошо, но все пак тук има известни условности и доводи, които могат да се приведат в полза или срещу това сравнение. Така или иначе акцентът тук не е 5970, така че да се върнем на Radeon HD 6970, с който ние вече разполагаме за тест и който ще сравним с GTX 580. Защо точно с GTX 580, ами от една страна искаме да проверим до колко по-високата цена на топ моделът на Nvidia си заслужава спрямо по-достъпното ново топ решение на AMD, от друга как се справят двете карти като енергопотребление и възможности за овърклок. И разбира се ще се опитаме да направим извод дали си заслужава да минете малко по-тънко с видеокарта с новия графичен чип на AMD или да се метнете на по-скъпия топ модел на базата на Nvidia GPU, при условие че сте решили да скачате на скъпа и бърза видеокарта…

Преди да пристъпим към тестовете и сравнението между Radeon HD 6970 и GTX 580, нека да погледнем какви са спецификациите на новите графични чипове от серията 6900 и да прегледаме набързо основните нововъведения, които AMD представя с тях. Поради по-ограниченото време нямахме възможност да обърнем подобаващо внимание на всяка една от новостите, които биват анонсирана с новите продукти, затова повече тестове и подробности за тях ще намерите в последствие в допълнителни материали, а тук по-скоро ще се опитаме само да ги представим накратко и ще се фокусираме върху най-важните неща.

Разликите между характеристиките на видеокартите на база на двата нови графични чипа не са кой знае какви и всъщност са съвсем очаквани, 6950 е леко порязана откъм спецификации и е с понижени работни честоти. Това може да не оказва кой знае каква разлика в производителността, но със сигурност се отразява сериозно в енергопотреблението, което, както можете да видите от спецификациите би трябвало да дава разлика от порядъка на 50 вата. Всъщност обърнете внимание на консумацията, тъй като тя вече може да се каже, че се изравнява с параметрите и на конкурентните топ модели и тъй като стойностите са си високи като за въздушно охлаждане трябва да имате едно на ум. Директно сравнение между поточните процесори при AMD и Nvidia е трудно да се направи, тъй като се ползват различни архитектури, но при паметта например, новите предложения на AMD идват с по 2 GB видеопамет на по-висока честота, но с по-малко разрядна шина за достъп, при което скоростта на трансфер е горе-долу изравнена с тази при Nvidia. А как тези параметри се отразяват на производителността ще стане дума след малко.Всички страници от статията:

 1. Представяне
 2. Подобрения
 3. Още подобрения
 4. Овърклок и консумация
 5. Овърклок и консумация 2
 6. Тестове и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6
Етикети: , , , , , , ,6 коментара

 1. 1 GunGod // 15.12.2010 в 20:00

  Не мисля че AMD ще остане по назад като сами си сложат прът в колелата с това ограничение до 250W. Според мен съвсем скоро ще има начин да се изключва от “напредналите” потребители и съвсем сигурно няма да е като опция в стандартния драйвер ;). Браво за ревюто, геймърите винаги са ценели реалните игрови тестове.

 2. 2 Xsz // 16.12.2010 в 23:57

  Благодаря и евала от мен. Исках да видя родно ревю, че нещо западните много големи разлики даваха в моите очи. Стори ми се че това е с бета драйвери ( може и да се бъркам ). Интересно ми е след 2-3 версии на драйвера при АМД до какво положение ще се финализира изоставащото съотношение спрямо нВидия с топ модела си 580 … въпреки че за мен, дори и като фен на червените цялата 69** серия е по скоро насочена към гтх570-та но това си е мое виждане. Евала отново и очакваме още такъф труд.

 3. 3 thewhitestig // 19.12.2010 в 23:30

  Последно, на 6970 може ли да се изключи ограничителя ?

 4. 4 Владимир Вазов // 20.12.2010 в 13:22

  къде мога да си закупя тази машинка за изчисляване на цената на тока? :)

 5. 5 терри // 31.12.2010 в 09:50

  Като гледам това ревю и изгарям от желание да попитам клокърите маняци, къде е смисъла от 1000 ватово захранване за подобна конфигурация. Във форума е пълно с индивиди, които са с по една видеокарта, а захранването им е над 800 вата. Къде е смисъла да се дават излишни кинти ? Сега някои ще кажат, че е добре да се мисли и за бъдещ ъпгрейд. Съгласен съм, но има и такива потребители, които знаят, че няма да вързват в SLI или crossfire, обаче пак се навират със 1000 ватови китюци. Много ми е странно това честно. Или просто за да кажат хората, “бреййй гледай го тоя кво яко захранване има”. Браво за ревюто !!! Много полезно.

 6. 6 Николай Цеков (geniusloci) // 24.01.2011 в 13:09

  “Кютуците”, както ги наричаш, осигуряват работа на захранването при натоварване, което не надвишава 50-60%, което означава, че самият блок не се нагрява и не шуми. Това, че рейтинга на едно захранване (т.е. максималната работна мощност е 800W, например) е малко над консумацията на машината означава, че захранването ще генерира доста шум. Което намираме за излишно. Излишни кинти няма как да са, най-малкото може да забодеш и още хардуер без никакви опасения.

Коментари: