Започва ерата на AMD Fusion APU

Започва ерата на AMD Fusion APU

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 4.01.2011, 8,566 показвания

Отлични възможности за работа, малък форм-фактор, цял работен ден живот на батерията, мобилни компютри, които не се нагряват – всичко това е възможно с новия революционен чип на компанията *

Днес, в навечерието на CES (Consumer Electronics Show), AMD пусна нов клас ускорен процесор, който комбинира повече изчислителни възможности от всеки чип в историята на компютрите. Фамилията AMD Fusion ускорени процесори (Accelerated Processing Units – APUs) включва върху една кристална подложка многоядрена CPU (x86) технология, мощна DirectX®11-съвместима графика на нивото на дискретните видеокарти, и модул за паралелна обработка, специален блок за видео-ускорение с висока разделителна способност и високоскоростна шина, която прехвърля с голяма бързина данните между различните видове ядра. Нови поколения настолни РС, мобилни РС и HD нетбуци са достъпни сега на базата на AMD Fusion APU, при това на достъпни ценови нива. Таблети и вградени системи базирани на AMD Fusion APU се очакват по-късно през 1-во тримесечие на 2011 г. Новата гама продукти предлага HD видео без накъсване на кадрите, пробиви в изчислителната мощ за работа с най-натоварващите приложения, DirectX 11-съвместима графика и цял ден работа на батерия *.

AMD очаква водещи производители като Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony и Toshiba да обявят планове да доставят AMD Fusion APU-базирани системи на много атрактивни ценови нива както в бюджетния, така и в мейнстрийм сегмента.

“Ние вярваме, че AMD Fusion процесорите, простичко казано, са най-големия напредък в процесорните технологии от пускането на x86 архитектурата отпреди повече от 40 години,” каза Рик Бергман, старши вицепрезидент и управител на AMD Products Group. “С тази голяма крачка, която правим, ние даваме възможност на потребителите да се наслаждават на HD навсякъде, както и да разполагат с персонални суперкомпютърни възможности в мобилни РС с батерия издържаща цял ден *. Това е нова категория, нов подход, и отваря нови вълнуващи хоризонти за потребителите.”

HD 2.0 навсякъде

Съдържанието с висока резолюция (HD) сега е навсякъде. От видео в YouTube до DirectX 11 игри и Blu-ray, светът днес изпробва множеството начини да се наслаждава на това съдържание с компютъра, който служи като хъб. А благодарение на VISION Engine от AMD, което представлява уникален комплект от възможности при всички AMD Fusion APU базирани PC, визуалната страна на изчислителната работа никога не е изглеждала по-жива и реалистична. VISION Engine е несравнима комбинация от:

 • DirectX 11-съвместима графика
 • Масивна паралелна обработка за ускоряване на приложенията **
 • UVD3 видео-ускорителен блок от новите AMD Radeon™ HD 6800 серия GPU
 • Уникални възможности на графичния драйвер, който ежемесечно се обновява за непрекъснато подобрение на визуалната производителност.

Изборът на PC с VISION Engine, както и на софтуер от партньори на AMD означава отлично ниво на работа в Интернет; 1080p HD видео – гладко, тихо и с отлично качество; видео със стандартна резолюция изглежда като с висока резолюция; 2D съдържанието може да се конвертира в стереоскопично 3D; дори и най-интензивните графично сайтове се зареждат удивително бързо; обработката на HD съдържание е лесна и бърза; 3D игрите при HD резолюции също са бързи и с висок реализъм.***

Персонални суперкомпютри

Много от работата с изчислителни среди е свързана със софтуера, и досега софтуерните разработчици са препятствани от независимия начин, по който централни и графични процесори обработват информацията. AMD Fusion APU чиповете премахват това препятствие и позволяват на разработчиците да се възползват максимално от паралелната процесорна мощ на GPU – над 500 GFLOPs за очакваната A-серия “Llano” APU **** – с което позволяват производителност подобна на суперкомпютрите в ежедневните изчислителни задачи. Повече приложения могат да работят едновременно, при това по-бързо от предишните архитектури в същия клас.**

AMD AllDay™ захранване

Освен това, технологията AMD Fusion осигурява цял ден живот на батерията – 10 часа и повече *. Новите енергопестящи характеристики присъстващи в дизайна на един чип, сериозно удължават интервалите между свързванията в ел.мрежата, дори когато се наслаждавате на HD съдържание.

По-малко енергия и по-висока производителност: E-серия, C-серия и A-серия APU

Нискоенергийната платформа на 2011 г. (наричана досега с кодово име “Brazos”) усилва ежедневните изживявания с компютър, и е достъпна от днес в два APU варианта: E-серия и C-серия. Тези APU разполагат с новото x86 CPU адро “Bobcat”. “Bobcat” е първото ново x86 ядро на AMD от 2003 г, проектирано изцяло наново за превъзходна мобилна производителност.

Мейнстрийм платформата за 2011 г. първоначално е предназначена за високопроизводителните и масови ноутбуци и масово-използваните десктопи. Тя ще разполага с 32nm A-Серия “Llano” APU, включващи до четири x86 ядра и DirectX 11-съвместими GPU с мощност сравнима с дискретна графика. Тя ще започне да се доставя през първата половина на 2011 година и ще се появи в нови продикти в средата на годината.

Поддържащи ресурси

За AMD

AMD (NYSE: AMD) е компания иноватор в проектирането на полупроводникови схеми, който открива новата епоха на живи дигитални изживявания със своите нови AMD Fusion ускорени процесори (APU). Графичните и компютърни технологии на AMD са всърцето на множество устройства като PC, игрови конзоли и мощни компютри за Internet среди и бизнес. За повече информация, посетете http://www.amd.com.

(*) На базата на сравнения производителност на ват между AMD Fusion APU и AMD Athlon™ II P320 CPU с AMD Mobility Radeon™ HD 4250 GPU. При тестове в AMD лаборатории, AMD Fusion APU показват: A-Серия—до около 500 GFLOPS; E-Серия/C-Серия—до около 90 GFLOPS при  консумация18/9 W. За сравнение, AMD Athlon™ II P320 CPU и AMD Mobility Radeon HD 4250 GPU дават общо 74 GLOPS при 38 W.

(**) Изисква поддръжка на приложения за AMD Accelerated Parallel Processing (APP) технологията. AMD Accelerated Parallel Processing работи с приложения проектирани да се възползват от ускорителните възможности на GPU.

(***) Изисква се допълнителен хардуер (напр. Blu-ray у-во, , HD или 10-битов монитор, TV тюнер, HDMI конектор, панели с 3D възможности, 3D-очила/емитер, Blu-ray 3D у-во) и/или софтуер (напр. мултимедийни приложения, 3D съдържание, , 3D мидълуер, 3D игри) за пълното активиране на някои функции. Не всички характеристики може да се поддържат от всички компоненти или системи – проверете за поддържаните възможности и технологии при производителя на вашата система.

(****) Теоретична пикова производителност на A-Серията “Llano” APU.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 коментара

 1. 1 light // 04.01.2011 в 22:26

  Е-350 ще е с в вградена HD6310, която е сходна с nVidia ION2 (+atom dual core 1.80 GHZ) (asus 1015n)

  ако тази конфигурация се появи в България с цена 1000(+) лева, ще бъде много голям провал за AMD (поне на нашия пазар)

 2. 2 the_real_maniac // 06.01.2011 в 04:18

  НЕ знам за цената , но определено като технологиоя ми допада – харесва, особено за all-in-one PC ! Иначе, колегата light е прав, цената е определяща !

 3. 3 jo // 07.01.2011 в 19:01

  Определено няма да е под 1000 лева, цените на новите процесури ги знаете (около 2000) едва ли разликата в цената ще е по-голяма от 25-30%

 4. 4 merlinofchaos // 10.01.2011 в 19:30

  @light, база за сравнение с nVidia ION2 няма- тук 2-те неща са в един чип произведен от 1 производител и съответно цената трябва да е по- ниска от сумарната цена на 2-те. А по-ниската цена далеч не е единственото предимство…
  По- реална конкуренция на Fusion би била платформата Sandy Bridge на Intel, която също се очаква да излезе скоро и също представлява процесор и видео в едно, но гледна точка видео Intel имат още какво да учат…

  Както и да е, дано Fusion се окаже добро решение, че иначе CPU пазара съвсем ще западне…