NVIDIA обяви “Project Denver” за създаването на специфични процесори на базата на архитектурата ARM, предвидени за ползване от персонални компютри до суперкомпютри

NVIDIA обяви “Project Denver” за създаването на специфични процесори на базата на архитектурата ARM, предвидени за ползване от персонални компютри до суперкомпютри

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 6.01.2011, 3,878 показвания

NVIDIA лицензира архитектурата ARM, за да може да създава процесори от ново поколение, които ще добавят централен процесор към графичния

NVIDIA обяви днес своите планове да произвежда високопроизводителни ARM®-базирани процесорни ядра, разработени да поддържат бъдещи продукти от персонални компютри до сървъри, работни станции и суперкомпютри.

Тази инициатива е известна под вътрешното кодово наименование “Project Denver”, като тя ще разчита на NVIDIA® процесор, използващ набора от инструкции на ARM, интегриран на същия чип, на който се намира и NVIDIA графичния процесор.

Този нов процесор се появява като следствие от стратегическото партньорство, също обявено днес, в което NVIDIA получава правата за разработка на собствени високопроизводителни процесорни ядра на базата на бъдещите процесорни архитектури ARM. В допълнение, NVIDIA лицензира и настоящия процесор Cortex™-A15 за своето бъдещо поколение мобилни процесори Tegra®.

“ARM е най-бързо разрастващата се процесорна архитектура в историята”, заяви Джен-Хсун Хуагнг, президент и главен изпълнителен директор на NVIDIA. “Това маркира началото на Internet Everywhere ерата, в която всяко устройство ще предоставя незабавен достъп до Интернет, използвайки специализирани процесорни ядра и специализирана операционна система. Пробивния и отворен бизнес модел на ARM е това, което превръща архитектурата в отличен избор за тази нова ера. С Project Denver, ние създаваме високопроизводителни ARM-базирани процесорни яра в комбинация с нашата масивна паралелна GPU архитектура, за да създадем изцяло нов клас процесор”, допълни той.

Уорън Ийст, главен изпълнителен директор на ARM заяви: “NVIDIA е ключов партньор за ARM и този анонс показва потенциала, който това сътрудничество може да реализира. С лицензирането на тази архитектура, NVIDIA ще бъде на предния фронт при следващото поколение System-on-Chip (SoC) решения, позволявайки на Internet Everywhere ерата да се превърне в реалност”.

За NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1600 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 Todor032 // 07.01.2011 в 19:10

    Интересно ще е да се види.