Майкрософт България обявява конкурс за сценарий за игра

Майкрософт България обявява конкурс за сценарий за игра

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 13.01.2011, 6,639 показвания

Победителят ще спечели Xbox с Kinect, срокът за изпращане на предложения е до 28 февруари 2011 г.

По повод десетото издание на най-голямата технологична конференция в България: Дни на Майкрософт 2011, Майкрософт България обявява конкурс за сценарий за компютърна игра. Той ще продължи от 10 януари до 28 февруари 2011 и в него могат да участват лица над 18 години. Обявяването на финалистите ще бъде на 16 март 2011г. Авторът на най-високо оцененото предожение ще спечели Xbox с Kinect.

“Надяваме се да привлечем професионалистите в разработването на игри и да ги провокираме да дадат воля на въображението си. Наградата със сигурност си заслужава. Kinect e символ на концепцията, която Майкрософт следва при разработката на продуктите си – поставя човека в центъра на технологиите. Очакваме в бъдеще Kinect да има приложение и в бизнеса, свързвайки се с компютъра. Не на последно място – новата техническа иновация в гейминга, създадена от Майкрософт, дава възможност за незабравими забавления“, каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

Класираният на второ място ще получи клавиатура и мишка SideWinder, а наградата за трето място е мишка SideWinder. За фаворита на публиката, специалната награда е Xbox контролер за Windows. В допълнение,  всички отличени ще получат безплатни пропуски за конференцията Дни на Майкрософт 2011, по време на която ще представят идеите си и ще бъдат наградени. Те ще имат възможност да се срещнат с професионалисти от най-успешните студия за разработване на игри.

Основната идея на играта трябва да бъде развита в не повече от 4 000 символа, на български език във формат doc, като няма ограничение за тип платформа и жанр. Играта може да бъде предназначена за телефон, компютър, конзола, браузър или за повече от една платформа. Текстът трябва да съдържа следната информация: трите имена, адрес и телефон за връзка с автора, за каква платформа е играта, какъв е жанрът, за какъв тип геймъри ще бъде предназначена, основни механики и отличителни черти на играта.

Сценарият задължително трябва да включва кратко резюме (максимум 460 символа, във формат doc). Целта му е да обясни основния сюжет и идеята на играта. В срок от два работни дни след изпращането му, всеки сценарий се публикува на стената на Дни на Майкрософт (Дни на Майкрософт/MS Days) във Facebook. Потребителите ще имат възможност да гласуват за избор на най-интересен сценарий до 15 март 2011г. Допълнително могат да се приложат файлове, които  съдържат снимки или други материали (скици, концептуален арт и т.н.), свързани с играта, но те трябва да бъдат приложени и отделно, във формат jpeg. Повече за условията на конкурса, можете да откриете на сайта на конференцията.

Със съдействието на компанията Гейминг Ентъртеймънт ООД, за пръв път в десетгодишната история на Дни на Майкрософт се организира отделна сесия, посветена на разработката на игри – тема, която предизвиква голям интерес сред аудиторията на конференцията. “Много съм щастлив, че имаме възможността да си партнираме с Microsoft за организирането на отделен трак, посветен на разработката на игри в рамките на Дни на Майкрософт 2011. Над 300 професионалисти – програмисти, художници, дизайнери, музиканти и други, са заети с разработката на игри в България. Това е първата по рода си в България среща на бранша и се надяваме тя да даде начало на една добра традиция”, каза Мартин Кадинов, управител на Гейминг Ентъртеймънт ООД и председател на Българска Федерация по Компютърни и Конзолни спортове.

Специален гост в сесията за разработка на игри ще е и Роб Майлс, Microsoft Most Valuable Professional (MVP), блогът му е http://www.robmiles.com. Той е лектор в Hull University във Великобритания. Преподава Програмиране, Софтуерен инженеринг и Вградени системи. На Дни на Майкрософт ще говори за Windows Phone и платформата за разработка на игри XNA.

 • Повече информация за конкурса:Целият пакет от документи трябва да се изпрати на имейл:  msdays2011@eurorscg4d.bg

 • Критерии за оценкаОсновните критерии, по които концепциите ще бъдат оценявани са четири, като за всеки от тях ще се присъждат точки от 1 до 10, като 10 е максималният брой точки:
 • Оригиналност – доколко концепцията е оригинална и иновативна (предложения, които не са правени до момента; механики, които не са използвани досега или доразработка на съществуващи механики, както си ги представя участника).
 • Възможност за реализация – доколко играта е изпълнима и сложна ли е за реализация (определящо е съотношението производствен ресурс – краен продукт).
 • Атрактивност – доколко играта ще бъде интересна за потребителите (ще бъде оценено, дали са съобразени актуалните тенденции и “търсенето на пазара”).
 • Детайлност на концепцията – стегнато и подредено, но детайлно изложение на концепцията.

 • ОценкаОценяването на концепциите ще бъде осъществено от експертно жури, съставено от професионалисти в разработването на игри. На базата на посочените по-горе  критерии, те ще изберат най-добрите концепции. Авторите на трите най-добри игри ще бъдат поканени по време на конференцията Дни на Майкрософт 2011 (30-31 март 2011), където ще бъде обявено и финалното класиране.

  Паралелно с експертната оценка, публиката също ще има възможност да даде своите предпочитания  и да гласува за своя фаворит във интернет – на страницата на Дни на Майкрософт 2011 във Facebook.

 • График на конкурсаКонкурсът ще се проведе в периода януари – март 2011. Срокът за подаване на сценарии е от 10 януари до 28 февруари 2011.

  В срок от два работни дни след изпращането му, всеки сценарий се публикува на стената на Дни на Майкрософт (Дни на Майкрософт/MS Days) във Facebook.

  Обявяването на финалистите ще бъде на 16 март 2011г.

Допълнителна информация за Дни на Майкрософт 2011

Дни на Майкрософт 2011 е най-голямата технологична конференция в България. Тази година е  е  юбилейна и ще се проведе нейното десето издание. Тя ще се състои на 30 и 31 март 2011 г. в кино „Арена Младост” – София.

Паралелно с платените сесии, ще бъде изградена специална безплатна експо зона, отделно от тази за регистриралите се участници. Този разширен формат позволява събитието да е достъпно за всички хора, проявяващи интерес към иновациите и технологиите, които променят света и  улесняват тяхното ежедневие.

Тази година, по повод своето юбилейно 10-то издание, конференцията Дни на Майкрософт за пръв път разширява своя формат и в програмата ще бъде включен специален трак от лекции за разработка на игри с технологиите на Microsoft.

Регистрацията за конференцията се извършва на официалния сайт на събитието www.msbgregistration.com. Новини около подготовката и програмата на конференцията може да се открият и на специално създадените страници във Facebook и Twitter канал.

Основен акцент по време на Дни на Майкрософт 2011 ще бъдe представянето на най-новото в света на технологиите в облака (Cloud Service), бъдещите технологии за разработка (Cloud development) и виртуализация и мениджмънт (Private cloud). Гостите на конференцията ще имат възможност да посетят повече от 40технически лекции, изнесени от водещи български и чуждестранни специалисти в областта на информационните технологии.

Повече информация за Microsoft

Учредена през 1975 г., компанията Майкрософт (NASDAQ “MSFT”) е световен лидер в областта на софтуера, услугите и Интернет технологиите за компютърно управление на бизнеса и човешките ресурси. През юли 1999 г. Майкрософт откри свой офис в България.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Един коментар

 1. 1 Николай Цеков (geniusloci) // 24.01.2011 в 11:50

  Май се досещам откъде е тръгнала инициативата (Гейминг Ентертейнмънт ЕООД), както и каква е целта, но Макрософт да ме прощават – е*** ти евтинията откъм награди! Още повече искат напълно да се откажете от авторски права, а така налагат на автора “анонимност”, заради която надали ще получат някакво гениално предложение.

  Естествено, причината е, че цялата акция е PR, а не стратегия за връзка с добър гейм девелопър или потенциален такъв. Извинението за награда за първо място – игрова конзола, според мен не компенсира дори труда по написването на сценария, камо ли добра идея.

  Срам, предвид нивото на организацията.