Asus O!Play HDP-R1 мултимедиен HD видеоплейър

Asus O!Play HDP-R1 мултимедиен HD видеоплейър

В раздел: Прегледи от на 27.10.2009, 16,240 показвания
Страница от ревюто: 1 2

«»

Тайванската компания е поредният производител на хардуер, който усети, че при портативните мултимедийни HD видеоплейъри има голям потенциал и той определено не е развит. Така от Asus се присъединиха към компании, като например корейците от Dvico, популярни със своите много добри, но и доста скъпи решения и разбира се по-достъпните плейъри от производители като Egreat с техния HD Tank и Syabas Technoloogy с Popcorn Hour. Най-големият конкурент на Asus обаче в момента като че ли се явява Western Digital, които също неотдавна се включиха в този сравнително нов пазарен сегмент, но успяха толкова сериозно да се наложат, че едва за няколко месеца и вече компанията пусна своя трети плейър. Става дума за серията WD TV плейъри, които се доближават доста до функционалност и цена като тази, очаквана за Asus O!Play HDP-R1, като тук наистина говорим за устройства с доста добри възможности и то изгодни ценово. Тестовата бройка на Asus O!Play HDP-R1 ни беше предоставена за тестове от фирма Мост Компютри, където се очаква скоро той да е наличен за продажба с цена от порядъка на 215 лева, което определено е доста атрактивно за такъв тип устройство. Но нека да разгледаме и самото устройство и да споделим някои от впечатленията си при работата с него, за да ви стане ясно защо Asus O!Play HDP-R1 наистина е толкова интересен, включително и ценово…

Малко повече за плейъра

asus-oplay-hdp-r1-1

Asus O!Play HDP-R1 представлява компактно специализирано устройство, чиято основна задача е да може лесно да бъде свързано към телевизор, на който да възпроизвежда всички популярни аудио, видео и фото формати. Става дума за специализиран хардуер, чиято цел е възпроизвеждането на мултимедийни файлове директно на телевизора с помощта на дистанционно управление, така че да не е необходимо човек да е твърде технически подготвен или дори да знае как се използва компютър. Самия плейър може да чете файлове от различни носители, включително и от компютри в локалната мрежа, тъй като в него няма интегрирана собствена памет за съхранение на данните под формата на твърд диск или флаш памет. Така на практика Asus O!Play HDP-R1 лесно може да замести нуждата от DVD или Blu-ray видеоплейър или дори специализирано видео PC, ако ви е необходимо компактно, енергийно ефективно, лесно за използване и разбира се не на последно място доста достъпно ценово решение.

asus-oplay-hdp-r1-2

asus-oplay-hdp-r1-3

Разбира се в ето как изглежда и самия плейър Asus O!Play HDP-R1, както и неговото дистанционно управление, което е напълно достатъчно за използването на функциите на устройството. А подобно и на другите плейъри от такъв тип в по-ниския ценови клас, и тук липсва HDMI кабел, а в комплекта ще намерите само стандартен композитен кабел, който не е особено удачно решение за използване в комбинация с HD телевизор, но ако имате по-стар CRT екран то ще свърши чудесна работа. Затова е необходимо да си предвидите допълнителния разход за HDMI видео кабел и евентуално оптичен S/PDIF аудио кабел, ако ще са ви необходими и все още не разполагате с такива, за да може да се възползвате пълноценно от възможностите на Asus O!Play HDP-R1. Един бърз поглед към характеристиките на захранващия адаптер показва, че неговата максимална мощност е до около 36W, но реално плейъра не би трябвало да харчи повече от десетина вата без свързани външни твърди дискове към него. Разбира се допълнителната мощност е предвидена като запас, за да може да осигури нужната електроенергия, ако например решите да натоварите до краен предел всички възможности на плейъра.

asus-oplay-hdp-r1-4

asus-oplay-hdp-r1-5

Самото дистанционно е много удобно за захващане и ползване, като то предлага достъп до всички основни функции на плейъра единствено с натискането на един бутон, както и необходимите контролни копчета за управление на процеса по възпроизвеждане. Особено интересен е бутонът Music Shuffle (този с нотката), който позволява възпроизвеждането на случаен принцип на песните, до които има достъп плейъра в момента, за да може да се наслаждавате на любимата си музика, без да се налага да я търсите и пускате специфични песни. Освен него прави впечатлението наличието на удобни бутони за достъп до субтитрите и аудиото при възпроизвеждане на видеофайлове, което значително улеснява манипулирането на тези ресурси, без да се налага да се ровите по менюта всеки път, когато искате да приключите езика например. Zoom бутона също може да е особено ценен на моменти, но неговото използване е предимно при преглеждане на снимки, макар да може да ви свърши работа и при гледане на видео. Единствения леко дразнещ момент при дистанционното управление е малко бавната му реакция понякога и факта, че може да ви се наложи да “нацелвате” плейъра, ако той не е достатъчно добре разположен и не е осигурена ясна линия на видимост между него и контролера в ръкава ви.Всички страници от статията:

 1. Page 2


Страница от ревюто: 1 2
Етикети: , , , , , , , ,9 коментара

 1. 1 sotneron // 27.10.2009 в 14:06

  Блъди добро ревю-както винаги,но не каза най-важното-има ли проблеми и накъсване на ятото от “Планетата Земя” на ББС.

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 27.10.2009 в 15:50

  Ами зависи, винаги мога да го докарам да накъсва ако имам желание, просто се вдига безкрайно много битрейта или нивото на сложност на кодирането… Да кажем, че с високия битрейт нямаше проблеми (тествал съм с до ~28 Mbps видео или ~30 oбщо без проблеми, L4.1), но предполагам с над 30-40 мегабита и/или L5+ ще се озори…

  Междувременно от Asus го дават много активно през този месец, вече са пуснали още по-нов фирмуер 1.13, така че ще трябва тези дни пак да взема и да претествам, като се появят плейърите на нашия пазар официално.

 3. 3 bacemaci // 21.12.2009 в 17:37

  въпрос:имам система за домашно кино самсунг модел на 4 години..има дтс декодер и долби диджитал…ако пусна на плеъра блурей филм с дтс хд чрез оптика ще излезе ли звук през ресивъра ..какъвто и да е…питам по принцип.
  На ресивъра нямам означено дтс хд а само дтс
  Благодаря!

 4. 4 DTS // 15.01.2010 в 11:51

  хаха БАЦЕ ДАЙГИ НАСАМ ТОВА ЖИВОТНО

 5. 5 DTS // 05.02.2010 в 00:45

  мда това бачка доста яко имам го вече лол

 6. 6 malkiiaaa // 29.03.2010 в 20:24

  имам асус o!play.за сега добре но като прехфарля dvd на флашката немога да направя езика на bg.моляви

 7. 7 malkiiaaa // 01.04.2010 в 19:39

  егати буклука на 4 дена се развали и сега кво да правя незнам.не иска да произвежда суптитри моля помошт.

 8. 8 Vanko // 26.06.2010 в 12:35

  Супер съм доволен имам го от 6 месеца някаде , картианта е перфекна и чете всичко , само упдеитнах софта и се появи интернет тв 100 канала и радаио .

 9. 9 Maria // 04.11.2010 в 23:04

  Vanko dai si nqkakav telefon da mi kajesh neshto pove4e za asus- pleara, molq te