ASRock (може би) ще ни предложат поредният хибрид – 890FX и AM3+

ASRock (може би) ще ни предложат поредният хибрид – 890FX и AM3+

В раздел: Новини от на 15.02.2011, 4,163 показвания

По принцип, ако трябва да вземем в предвид бъдещите чипсети от серия 9хх, предназначени за новият сокет АМ3+, тогава би следвало да предположим, че Socket AM3+ ще се представи едва когато видим не само процесорите с кодови имена Zambezi и Llano, но и когато схемните набори са готови. От ASRock обаче не са напълно съгласни с цялата тази система от условности и възнамеряват да ни покажат и вероятно пуснат скоро в производство една (поредната) хибридна дънна платка. Със сигурност няма да видите комбинация от слотове AGP и PCIe, но от друга страна възможността да поставим на едно PCB чипсет като AMD 890FX и най-новият сокет на AMD – AM3+, това вече буди интересни коментари и изводи.

Това е възможен вариант за дънна платка, която ще се казва ASRock 890FX Deluxe 5 и която ще има една интересна добавка – поддръжка на процесорите за Socket AM3+. Комбинацията от чипове 890FX и SB850 изглежда са напълно способни да обслужват и бъдещите процесори Zambezi и Llano, в което няма нищо лошо. Имайки в предвид наличието на USB3.0 и SATA 6 Gbps при 890FX Deluxe 5, поддръжката на нови технологии не липсва и при тази платка.

Като говорим за изводи, обаче, един от тези изводи е, че бъдещият сокет АМ3+ и процесорите, които ще могат да се поставят на него имат нещо общо – никой от тях няма нужда от точно специфичен чипсет. След като стана ясно, че дънните платки със Socket AM3+ ще могат да работят и с наличните в момента CPU-та за АМ3, и след като от ASRock ще ни предложат дънна платка, комбинираща AMD 890FX и Socket AM3+, събирайки цялата тази информация можем да заключим, че възможностите за съвместимост между процесорите и чипсетите на AMD са доста. От друга страна, закупуването (в момента) на дънна платка, екипирана с чипсет 890FX и Socket AM3+ е подложена на доста сериозно обмисляне, особено при липсата на процесорите Zambezi и Llano.

Все пак съществуват два варианта, при които 890FX Deluxe 5 ще е интересен продукт – чипсетите от серия 900 се забавят и/или имат проблеми, или ако тази 890FX Deluxe 5 е осезаемо по-евтина от новите модели платки, използващи чипсетите от серия 900. Остава да почакаме още няколко седмици, за да разберем как точно ще се подредят нещата.


Етикети: , , , , , ,4 коментара

 1. 1 Радо // 15.02.2011 в 16:16

  Докато Intel вадят нови цокли на конвейр и до толкова плюят на понятието “съвместимост”, че следващата стъпка ще бъде да почнат да запояват процесорите на дъната (така или иначе гранични с невъзможното да си купиш нов процесор Intel за старото дъно), AMD показват, че има на какво да ги научат.

  Не ме разбирайте погрешно, фен съм на инженерите на Intel и на маркетинговия отдел на AMD.

 2. 2 Mollov // 15.02.2011 в 16:32

  AMD ако наистина имаше маркетингов отдел…. ехеееееее….. мечтииии….
  Иначе… подобна съвместимост е похвална, но то се очакваше да съществува нещо такова, щом бъдещите платки с АМ3+ могат да работят и с наличните чипове АМ3…

 3. 3 Радо // 15.02.2011 в 16:48

  “AMD ако наистина имаше маркетингов отдел…”
  Това не го разбрах. Едва ли е в буквален смисъл, но не разбирам какво имаш предвид.

 4. 4 Mollov // 15.02.2011 в 16:53

  Много жестока форма на ирония беше… в смисъл, че AMD правят много читави процесори, ама няма кой да ги рекламира/предлага както трябва…