Графични процесори на NVIDIA изиграват ключова роля за откриването на нов пулсар

Графични процесори на NVIDIA изиграват ключова роля за откриването на нов пулсар

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 2.03.2011, 4,801 показвания

Подробности за откритието бяха обявени с пускането на нова CUDA GPU-оптимизирана версия на проекта Einstein@Home, осигуряваща до 20-кратно увеличение в производителността на извършваните изчисления


Компютърен ентусиаст от Англия, използващ NVIDIA®CUDA®-съвместими графични процесори, е отговорен за откриването на нов пулсар, като част от световния проект за разпределени изчисления  Einstein@Home.

Пулсарът, който е бил открит още през юли 2010 е идентифициран като PSR J1952+2630. Той има диаметър от около 15 километра и се намира на разстояние от над 30 хиляди светлинни години от Земята, където той е в орбита на звезда с размери като на нашето слънце. Очакванията са това откритие да позволи на учените да научат повече за процеса на еволюция на звездите и как се държи материята при много висока плътност.

Проектът Einstein@Home разчита на неизползваната компютърна изчислителна мощ на потребители от целия свят, които я даряват с цел изследването на данни от гравитационно-вълнови детектори и радио телескопи. Новата версия на софтуера на проекта има възможност да се възползва от огромните изчислителни ресурси на NVIDIA CUDA-съвместимите графични процесори с цел да постигнат до 20-кратно повишение в производителността на изчисленията – в резултат на това, едва 10% от графичните процесори, които са налични за сметки в проекта всеки ден ще могат да осигурят еквивалентната изчислителна мощ на всички споделени процесори.

До момента над 2 милиона компютъра са записани за участие в Einstein@Home от старта на проекта през 2005 и над 100 хиляди системи се свързват към сървърите му всяка седмица. Ако общата изчислителна мощност, която бива генерирана за проекта бъде събрана в един компютър, то той ще се класира сред най-бързите 20 суперкомпютъра в световен мащаб.

Творението на Професор Брус Алън, директор на Max Planck Institute of Gravitational Physics в Хановер, Германия и съответно директор на самия проекта Einstein@Home се счита от мнозина за един от най-важните и ефективни научни експерименти в света.

“Постоянно увеличаващата се важност на графичните процесори в Einstein@Home вълнува сериозно радио астрономите. Това е така, защото графичните процесори ни позволява да анализираме, само за един месец данни, които иначе биха отнели година на един конвенционален процесор”, заяви Брус Алън. “Тази драматична промяна ме кара да се смятам, че скоро графичните процесори ще осигуряват около 90% от изчислителните ресурси в проекта, а останалото ще бъде за нормалните процесори”.

Доклад озаглавен: “Arecibo PALFA Survey and Einstein@Home: Binary Pulsar Discovery By Volunteer Computing” беше публикуван вчера, като той може да бъде намерен тук. По-обща информация за проекта Einstein@Home можете да намерите тук, а повече подробности за изчислителните възможности на графичните процесори на NVIDIA е достъпна на този адрес.


За NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA) отвори очите на света към възможностите на компютърната графика, когато създаде графичния процесор (GPU) през 1999. От тогава компанията постоянно поставя нови стандарти във визуалните изчисления със спиращи дъха интерактивни графични решения, достъпни на устройства от портативни медийни плейъри до преносими компютри и работни станции. Опитът на NVIDIA при програмируемите графични процесори доведе до пробиви в областта на паралелните изчисления, което прави по-евтини и по-достъпни суперкомпютрите. Компанията държи над 1700 американски патента, включително такива, които са фундаментални за начина на работа на модерните компютри. За повече информация може да посетите www.nvidia.co.uk.


Етикети: , , , , , , , , ,3 коментара

  1. 1 Bobi // 02.03.2011 в 12:10

    “Компютърен ентусиаст от Англия, използващ NVIDIA®CUDA®-съвместими графични процесори…” т.е. ако ползвате нещо различно от горепосочените, пулсарите ще се “крият” от вас :) (с НВ съм на половината машини у дома и на работа)

  2. 2 Кирил Венев (Ba4o Kiro) // 03.03.2011 в 11:13

    @Bobi – “ако ползвате нещо различно от горепосочените, пулсарите ще се “крият” от вас” – Това къде точно го прочете в статията?! ;)

  3. 3 Bobi // 03.03.2011 в 15:16

    Не го казах с користни намерения. Просто след прочита, обикновения читател би остнал с чувството, че НВ ускорителите дават някакво предимство за горепосочената дейност (откриване на космически обекти). :) Нищо лошо Бачо Киро