Компютър с водно охлаждане – Raven, или “сестричето” на hwbg Aquila…:)

В раздел: hwBG проекти от на 11.03.2011, 14,705 показвания

След като завърших Aquila преди доста време, остана още една система, която трябваше да направя – този път за подарък, при това такъв от сърце. Изборът на кутия не е особено лесен, когато човек има изисквания да поставя вътре водно охлаждане и самата кутия да е нещо по-нетипично. Доколкото бях запознат, две от най-добре изглеждащите според вкуса ми кутии – Raven 1 и 2, не бяха сред най-подходящите за водно охлаждане. за моя изненада обаче Silverstone Raven 2 се оказа повече от подходяща – на дъното и се крият 3 18-сантиметрови вентилатора, което означава и предостатъчно място за радиатор. Но първо – за системата… и една идея, която ме накара да се замисля какво ще отива на светещата в червено Aquila (така де, освен, че  вече се придържах към “птичата” тема – първо с Орел, сега – Врана…):

Досещате се, че червеното на Тъмната страна вече го имах…

По една или друга причина, преди да започна да сглобявам системата, разполагах със следните компоненти:

 • Дънна платка Asus Sabretooth i55
 • Процесор Intel Core i5-760
 • Видеокарта Inno3D GeForce GTX570 1280MB
 • Памет … е, имах Kingston, смених я за по-добре изглеждаща Corsair 2×2 GB DDR 1600 MHz
 • Захранване OCZ 700W Modular
 • Твърд диск Western Digital 2 TB Green (тих и достатъчно бърз)
 • Кутия Silverstone Raven 2

От компонентите за водно охлаждане с някои разполагах, с други се сдобих направо в офиса на HardwareBG:

 • Помпа EK DCP 2.2
 • Резервоар за въпросната помпа
 • Радиатор XSPC RX360
 • Процесорен блок XSPC Rasa
 • Купчина compression щуцери 19/13мм и доста “въртящи се” кривки
 • Блок за видеокарта EK-FC480 Acetal/Nickel
 • Маркуч 19/13 мм – така де – 1/2 ID, черен
 • 3 броя 120 мм вентилатора Scythe Gentle Typhoon 1150 rpm
 • Осветление – FlexLight с 24 сини светодиода

Оказа се, че не мога да използвам вградените вентилатори, каквато беше първоначалната ми идея – иначе трябваше да се задоволя с по-тънък и недостатъчен като охлаждащ капацитет радиатор заради дължината на видеокартата. За щастие вентилаторите и поставките им се свалят, след което в оставащото пространство перфектно влиза радиатор за водно охлаждане XSPC RX360, който би трябвало да е предостатъчен за охлаждане на системата дори с приличен оувърклок и без да го обдухвам с шумни перки.

В долната част на Silverstone Raven влиза спокойно троен радиатор като XSPC RX360

Закрепването на радиатора е елементарно - 3 точки, направо през мрежата в дъното на кутията

Изборът на вентилатори е повече от ясен – в Aquila последно използвах Gentle Typhoon 1850 оборота и при 1250-1300 оборота са доста безшумни, така че прецених, че мога да ползвам 1150-оборотният вариант на този модел без да пипам работното му напрежение. Оставащият 180 мм вентилатор така или иначе разполага с контрол над оборотите с две позиции – 7 и 12V, като при 7V е доста тих.

След като стана ясно, че радиаторът ще е отдолу, започна "мъдренето" на връзките

Най-спорен беше изборът на помпа – със сигурност една Laing DDC 1Plus със сменен капак би била по-подходяща като мощност, но пък реших, че DCP 2.2 ще се справи с един CPU блок като XSPC Rasa – малко по-рестриктивен от EK Supreme HF, но все пак не чак толкова, колкото някои други известни CPU водни блокчета. А помпата си заслужава, защото е невероятно тиха, малка е (което и отреди място до радиатора) и към нея може да се монтира резервоар.

Вентилаторите са поставени, дойде ред на процесорния блок...

Блокът на процесора – XSPC Rasa е подходящ само за процесори на Intel, но пък визуално се връзваше прекрасно с идеята ми. Добавянето на още хромирани компоненти само усилваше ефекта, а блокът на видеокартата също е Acetal/Nickel версията на EK-FC480 – за огромна радост стана и на картата Inno3D GTX570, макар да не може да се закачи по същия начин заради промените по платката – двете дупки за болтчета в лявата част на блока не съвпадат с дупките на платката, но това е без значение.

Винаги съм харесвал къси връзки и подредени кутии (макар че този път не се престарах в задната част на кутията, вярвайте ми :)

Кутията има няколко глезотии, които само допринасят за тихата и работа – твърдият диск се закрепва на гумени подложки – при това от доста мека гума.

Твърдият диск WD Green е ужасно тих, достатъчно бърз (поне от моите впечатления - файда от свръхбързи дискове няма за casual gaming) и се закрепва на гумени носачи

Самата кутия също е уникална като вид – на следващата снимка може да я видите в пълен размер. В горната част свети в синьо – което не ми допадаше, но после се сетих за нещо, което ще покажа накрая на статията ;)

Raven 2 на Silverstone изглежда малко по-различно от култовия първи Raven, но вече е подходящ и за компютър с водно охлаждане

След като монтирах всичко, дойде време… за осветлението. Реших в крайна сметка да е синьо – дори и в кутията и по дъното да има компоненти с друг цвят, светлината от светодиодите има тесен спектър и почти всичко започва да изглежда с цвета, с който светят (така де, важи за сини, зелени и червените). В този дух – ако се чудите как да осветите ефектно РС така, че от него да не струи светлина – светодиоди, а не от онези дълги катоди, които повече греят, отколкото вършат работа!

Осветлението, доколкото мога да го пресъздам с допълнително осветяване. На живо е някак по- ...синьо.

Осветлението – този път наистина дадох всичко от себе си, за да покажа как свети – щом дори сиво-жълтеникаво-military охладителчетата на Asus Sabretooth i55 изглеждат сини – всичко е наред:

На тъмно всичко стана синьо, черно и сребристо...

Пълненето мина абсолютно безпроблемно – 600 мл дейонизирана вода, 100 мл концентрат Nanoxia Hyperzero и получената бистра течност стигаше за напълването на цялата система.

В работен вид отвътре

Случайно вчера попаднах на тази снимка – разликата в размерите на Corsair 800D и Raven 2 е впечатляваща, но не се наложи да модифицирам и Raven-а кой знае колко, за разлика от другата кутия.

Странното е, че Raven 2 е една от много малкото кутии, чийто капак с прозорец е разположен от тази страна - причината е разположението вътре, разбира се

В крайна сметка вероятно ви интересуват и температурите. След първото (и единствено засега) посещение на BIOS процесорът заработи на 3.8 GHz, а след инсталация на Windows 7, пуснах видеокартата на 800/2000 MHz с цената на май напълно ненужно повишаване на напрежението на ядрото от 1012 mV до 1025 mV. При това положение процесорът стига до около 65 градуса под товар в относително топла стая (лятото вероятно 70-72, и пак ще остане запас, да не говоря, че ползвах някаква паста на Scythe), като явно и поставянето на водния блок беше перфектно от първия път – разлика между ядрата едва 2 градуса.  Видеокартата си стои на стандартните за водно охлаждане под 60 градуса, а компютърът е напълно тих – най-шумното в него е захранването, следвано от 120 мм вентилатора на гърба на кутията (ъм, всъщност е в горната част заради разположението на кутията), но и така шумът е с достатъчно ниско ниво, че да спите спокойно до кутията.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,7 коментара

 1. 1 Крис // 11.03.2011 в 17:31

  Шарените кабели на 24 пина се забелязват от километър…не може ли да ги слийвнеш? Иначе много интересна конфигурация, особено кутията. :)
  п.п. снимка със страничния капак има ли?

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 11.03.2011 в 21:34

  Всъщност не се виждат въобще на живо, понеже, както писах – вътре всичко е синьо.

  Иначе просто бях поръчал само един слийв с индивидуални кабели, ще чакам поръчка от AT за втори и тогава ще го сменя ;)

  Снимка в завършен вид нямам, тези от офиса съм ги размазал, срам за фотографа в мен…

 3. 3 Siko // 12.03.2011 в 12:35

  Дай малко повече инфо за осветлението. Какви са тези диоди?

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 12.03.2011 в 15:30

  Ей това: http://iskampc.com/flexlight-dip-leds-24x-4mm-leds-blue-25cm-long-with-connection-cable.html

  Изглежда така: http://www.aquatuning.de/images/product_images/600×400/3954_0.jpg

 5. 5 joroooooo // 13.03.2011 в 19:47

  Супер е всичко!

 6. 6 Николай Цеков (geniusloci) // 14.03.2011 в 16:20

  Снимки на тъмно: http://hardwarebg.com/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d1%8e%d1%82%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%85%d0%bb%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b8/

 7. 7 Bran // 02.04.2011 в 13:27

  Откъде човек да си купи Рейвън2?

Коментари: