LG представи новата серия телевизори Cinema 3D с пасивни 3D очила

LG представи новата серия телевизори Cinema 3D с пасивни 3D очила

В раздел: Новини от на 19.04.2011, 10,613 показвания


LG Electronics анонсира за България нова продуктова гама 3D телевизори носеща наименованието Cinema 3D, като основния акцент при тези нови модели е използването на пасивна поляризираща технология (Film Patterned Retarder), вместо по-масово разпространените решения с очила с активен затвор. Според LG, Cinema 3D продуктите осигуряват на зрителите по-комфортно и достъпно 3D съдържание вкъщи, като техните характеристики включват по-ярка картина, широк ъгъл на гледане, както и възможност за конвертиране на съдържание от 2D до 3D, без допълнителни устройства. Телевизорите от новата серия ще се предлагат с по-удобни и по-леки очила с пасивни поляризиращи филтри, които са ще са включени в комплекта към всеки 3D телевизор (по два чифта безплатни очила). А покупката на допълнителни комплекти няма да е скъпо удоволствие, както е при очилата с активен затвор, които използват допълнителна електроника и батерия, като съответно са по-сложни и в пъти по-скъпи.

Иван Иванов, управляващ директор на LG Electronics България, заяви: “Ние очакваме телевизорите LG Cinema 3D да направят 3D технологията по-масова и разпространена, най-вече в домовете на нашите клиенти”.

Разбира се от LG не смятат да останат само с 3D телевизори, а по-късно през годината, някъде около началото на лятото ще видим и първите 3D смартфони на компанията, а вероятно дори и таблети с 3D възможности. Естествено нищо не пречи да използвате и продуктите на други компании за подаване на 3D съдържание към новите Cinema 3D телевизори на LG, като например да свържете своя компютър или гейм конзола, а също така и да заснемате сами 3D снимки и видео и да ги възпроизвеждате на голям екран.LG ще стартира предлагането на новата серия с четири модела Cinema 3D телевизори с размери от 42 до 55 инча LW650S, LW5500, LW570S и LW4500. Те ще започнат да се предлагат у нас още в края на месец април. Малко по-късно сигурно ще видим и най-малките 32-инчови модели от новата серия, които ще направят още по-достъпни 3D технологиите за по-широк кръг потребители.

Според информация на база на проучвания на GFK, LG Electronics е водещ производител на телевизори на местния пазар със значителен пазарен дял. В момента компанията заема второто място на пазара на телевизори в България. Най-продаваните й продукти по отношение на телевизорите за 2010 година са били 32″ LCD телевизори, които съставляват около 45% от всичките продажби на телевизори. От друга страна най-търсените LG LED телевизори са били по-големите размери от 40-42″, като се счита, че е възможно това да се превърне в тенденция. Компанията е неоспорим пазарен лидер на пазара на плазмени телевизори в България, като стои твърдо на първо място с дял от над 30%.При решенията, които използват така наречения специален поляризиращ филтър (FPR), който се намира върху екрана на телевизорите от серията Cinema 3D на LG, триизмерният образ се генерира презредово, като съответно четните редове се виждат от едното око, а нечетните от другото. Това става с помощта на специалните очила с различни като поляризация филтри, които потребителя носи, тъй като те се грижат за разделянето на образа за лявото и дясно око, така че когато мозъка на зрителя получи информацията от двете очи с леко изместване да може да я сглоби под формата на обемен образ. Както се досещате при това положение до всяко око достига образ с резолюция от 1920×540 точки, вместо 1920×1080, тоест с наполовина вертикална резолюция, което не е особен проблем при подаване на Full HD образ, но може да се окаже не толкова приятно за гледане при подаване на 720p или по-нискокачествен 3D образ към телевизора.

На снимката по-горе виждате как изглежда 3D образа отблизо, когато не носите 3D очилата, при новите Cinema 3D телевизори на LG. В случая се вижда совалка в космоса, при която имаме значително разделение между гледната точка на лявото и дясно око, което се изразява под формата на усещане, че совалката изскача от екрана. Недостатъкът при наличието на такава голяма сепарация между образа за лявото и дясно око е, че гледана по-отблизо можете да имате трудности за правилното фокусиране, но това разбира се е пряко свързано и със съответното 3D съдържание, което гледате. Въпреки понижената резолюция не трябва да пропускате предимствата, които пасивната поляризираща 3D технология осигурява за потребителя, като например много по-леки и по-евтини очила, липса на трептения в образа при наличието на допълнителни източници на светлина (чест проблем при решенията ползващи очила с активен затвор) и други, а не на последно място и по-достъпната цена.

Нашият личен съвет е не само да четете за 3D продукти и технологии, но ако проявявате интерес и се чудите какво точно да изберете, то най-добре е да посетите магазин, където да видите и изпробвате различните активни и пасивни предложения и на база на това, което видите да направите своя избор. Всяка технология има своите предимства и недостатъци, като нито една не е перфектна във всяко едно отношение. А за масови решения при телевизорите за стереоскопично 3D без очила все още е рано да се говори, тази технология все още е сравнително нова и скъпа и има нужда от допълнително подобряване, преди да стане масово достъпна в продукти и като цена. Затова за момента, искате или не искате, ще трябва да направите своя избор на 3D телевизор с активни или пасивни очила, но при всички положения с очила…


Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,Един коментар

  1. 1 brao // 20.04.2011 в 09:33

    интересно кога ще ги има тук и на каква цена