Intel усъвършенства транзистора, създава tri-gate транзистори

Intel усъвършенства транзистора, създава tri-gate транзистори

В раздел: Новини от на 5.05.2011, 5,136 показвания

Преминаването към 22nm технологичен процес няма да е просто следващата логическа стъпка за Intel, а по-скоро нещо като (р)еволюция при производството на х86 процесори. От компанията обявиха т.нар. “3D транзистор” (tri-gate transistor), който ще замени познатите до момента транзистори, изграждащи х86 процесорите, като така се предполага, че от компанията ще направят една голяма стъпка напред в дизайна и производство на х86 CPU. От Intel са споделили, че това ще ги направи доста по-конкурентноспособни спрямо ARM-базираните продукти, защото новите 3D транзистори и 22nm производствен процес ще позволят създаването на много малки по размери и консумация, но доста производителни микропроцесори. Това може да им позволи да създават чипове, които ще се поставят в смартфони и таблети, подобно на ARM, но ще предлагат доста по-висока производителност.

Подобни опити за създаването на tri-gate транзистори се правят от компанията през последните 10 години, но едва сега от Intel успяха да постигнат своята цел. Това ще помогне на компанията да създадат процесори, които технологично ще са с две поколения по-напред от сегашните предложения.  Новата технология ще влезне в производство още на есен, когато ще стартира масовото производство на чиповете от фамилия Ivy Bridge. Така процесорният гигант може да се окаже на повече от две поколениея по-напред в развитието на микропроцесорни технологии спрямо прекият си конкурент AMD, което от своя страна вероятно ще е първият път от много години, когато Intel ще са наистина много осезаемо пред своят конкурент.


Етикети: , , , ,7 коментара

 1. 1 marto // 05.05.2011 в 14:51

  Ето защо още преди да пуснат Санди Брижд от Интел бяха сигурни, че Айви-то ще е много по-добра платформа. Има ли са предвид тези транзистори, е това е технологията.

 2. 2 Колю Варваринот // 05.05.2011 в 14:54

  Aко от Хитачи бяха пуснали сега на пазара твърди дискове с перпендикулярен запис върху плочите, обзалагам се на 99% че щяха да пльоснат и те едно “3D” в заглавието.

  Между дургото FinFET транзисторите не са от вчера, като приносът на Интел в този случай е, че те първи използват три-канална конструкция и то на върхов технологичен процес (22нм).

 3. 3 DareD // 05.05.2011 в 17:09

  Има изключително много разработки на транзистори от следващо поколение, но само Интел с техния 3-гейтов модел изглежда правят най-сериозната крачка към реализирането в действителни продукти!
  Очаквам с нетърпение х86 от следващо поколение за ултрамобилни устройства! Стискам палци конкуренцията да се представя на ниво, за да има и запази индустрията нужната мотивация за напредък! :)

 4. 4 benedict // 05.05.2011 в 22:08

  Да дойдат новите процесори, да ги видим, от обещания полза няма.

 5. 5 Кирил // 05.05.2011 в 23:55

  Добре де, много ли е осезаемо предимството на тези процесори пред платформата булдозер ?

 6. 6 Тодор Богданов (mollov) // 06.05.2011 в 00:14

  Няма как да се знае при положение, че ни Булдозери, ни Айви-та налични за тестове…

 7. 7 Кирил Йовев // 06.05.2011 в 13:44

  Г-н Богданов, имате ли нещо против да ползвам изображението и част от информацията от статията в личният си блог ? eu-bloger.eu