AMD и IBM ще “ускоряват” и следващото Nintendo – Wii U.

В раздел: Новини от на 8.06.2011, 3,672 показвания

От AMD и IBM вчера гордо са съобщили , че ще бъдат доставчиците на графичен и процесорен чип и за новото Nintendo Wii U. Макар че двете компании не са споделили допълнителни характеристики на новите си “Nintendo”-базирани изделия, някои заключения могат да бъдат направени и на базата на “маркетинговите изказвания” на представители на трите фирми производители – AMD, IBM и Nintendo. Не е учудващо, че Nintendo са избрали отново тандема AMD и IBM за новата конзола като се има в предвид, че от 10 години насам това са двете компании, които произвеждат най-важните интегрални схеми в конзолите на Nintendo. Освен това не трябва да забравяме и факта, че от фирмата искат да запазят обратна съвместимост с по-старите игрови заглавия, което окончателно е затвърдило позициите на AMD и IBM.

Според подписаните договори, графичният чип на новата Wii U ще може да предоставя “графично ускорение с висока дефиниция, пълноценно мултимедийно ускорение и поддържка на многомониторни конфигурации”. От AMD са добавили, че GPU-то ще представлява “модерно графично ядро, позволяващо на конзолата да покаже нови графични способности”. Според тези изявления не може да се каже дали чипа на AMD ще бъде базиран на DX10 или DX11 вариантите на ядра в портфолиото на компанията. Според слухове, става дума за модифициран вариант на AMD RV770, използван при Radeon HD4850 и HD4870. Що се отнася до процесора, от IBM обещават да предоставят “най-напреднала технология, внедрена в енергоефективен силициев пакет”. Процесора ще е многоядрен и най-вероятно ще се произвежда по 45nm процес, а оперативната памет ще е част от процесорният пакет.


Етикети: , , , , ,2 коментара

  1. 1 marto96 // 08.06.2011 в 16:13

    DX 10, 11, ама кои са студията, дето ще ползвад нещо различно от 9 при X360 и PS3? Евентуално ексклузивите. Иначе добре изглеждат характеристиките.

  2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 08.06.2011 в 16:47

    Това, че примерно ще е с DX10 ядро не значи, че трябва да се пише за DX10 или нещо от този род… те тия ядра си ускоряват много добре и DX9… в случая ще е и като маркетингов трик – видите ли, ние ви даваме графично ядро, което не можете да натоварите изцяло…. примерно.

Коментари: