AMD представи ускорените процесори A-Series APU (Liano)

AMD представи ускорените процесори A-Series APU (Liano)

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 15.06.2011, 5,100 показвания

Новите  AMD Fusion чипове осигуряват брилянтна графика, суперкомпютърна производителност и целодневна работа на батерия (1)

AMD обяви следващото поколение платформи за масови компютри с високопроизводителните “ускорени процесори” AMD Fusion A-Series APUs. Предназначени за вграждане както в мобилни, така и в настолни системи, тези чипове обещават отлична HD графика, производителност подобна на суперкомпютърната и над 10,5 часа автономна работа на батерия (2).

Във все по-дигиталния и визуално ориентиран свят за потребителите от все по-голямо значение са многозадачността, отличната графика, реалистичните игри, видеото без насичане и безкомпромисната мултимедийна производителност. За за посрещне тези нужди, ускорените процесори на AMD от A-серията обединяват до четири x86 процесорни ядра с DirectX®11-съвместима графика с мощността на отделна видеокарта с до 400 поточни процесора и HD видео обработка – всичко това на един чип. Процесорите от A-серия позволяват най-съвременно ниво на работа с компютър, многомониторна поддръжка, 3D развлечения и стабилизация на образа в реално време (3).

“APU процесорите на AMD от A-серия представляват инфлексна точка за AMD; може би това е най-голямата архитектурна промяна в индустрията от изобретяването на микропроцесора насам,” каза Рик Бергман, старши вицепрезидент и управител на AMD Products Group. “Тя предизвестява нови измерения на работата с компютър, като дава възможност за безпрецедентна графична и видео производителност в мобилни компютри и настолни РС. От днес ние въвеждане графика от дискретно ниво в масовите компютърни системи.”

Ускорените процесори на AMD от A-серията (досега с кодово наименование “Llano”) се доставят в момента и ще се появят в над 150 мобилни и настолни компютри (4) от водещи OEM производители през втората четвърт на 2011 година и след това. Със сериозни серийни и паралелни изчислителни възможности за HD video, 3D рендеринг и интензивна обработка на данни върху един кристал, APU чиповете предлагат на разработчиците безпрецедентен потенциал във все по-малък пакет.

AMD AllDay™ Power: действително дълъг живот на батерията

Новите ускорени процесори на AMD от A-серия предлагат мощност, съответстваща на начина, по който потребителите използват техните РС: цял ден без жертване на производителността. С над 10,5 часа живот на батерията – над 50 % увеличение в сравнение с масовата платформа на компанията за 2010 г. – потребителите могат да работят или да гледат няколко HD филма с едно зареждане (5). Освен това, възможността за динамично превключване на графиката оптимизира живота на батерията на PC с допълнителна дискретна графична карта от AMD, като интелигентно управляват нивата на потребление на енергията на APU и на дискретната AMD Radeon™ графична карта.

“Животът на батерията при AMD APU  от A-серия е огромен скок напред и ще изненада както домашните, така и корпоративните потребители,” каза Крис Клоран, вицепрезидент и управител на Client Division, AMD. “Производителността от тип „суперкомпютър” ще даде на хората революционни възможности, като стабилизация на образа в реално време, премахвайки в движение всички характерни за заснемането на видео от ръка трептения и разтърсвания, докато гледате филма.”

Брилянтна HD картина: всеки пиксел има значение

Хората правят, споделят и се наслаждават повече от всякога на своите компютри, и с това на AMD VISION технологията – най-съвременен хардуер и софтуер с всеки ускорен процесор на AMD от A-серията – която помага видео-филми, игри и снимки да изглеждат по най-добрия начин. HD видеото е кристално ясно с помощта на специалната технология за възпроизвеждане на видео и динамичната последваща обработка, а уеб-сайтовете се рендерират по-бързо с ускорена HTML5 и Direct2D производителност. Редактирането, преобразуването и гледането на HD съдържание е бързо и лесно с поддръжка на съвременните стандарти на свързване – HDMI 1.4a, DisplayPort 1.1, и USB 3.0, заедно с поддръжката на работа с няколко монитора .

Заедно с APU на AMD от A-серията бе представена нова характеристика – AMD Steady Video (6). AMD Steady Video е предназначена да стабилизира видеофилмите по време на възпроизвеждане, като изглажда и стабилизира трепкащата видео-картина. Процесорите също осигуряват работа с жестов интерфейс, 3D игри и 3D Blu-ray видео – ключови функции за очакванията на домашния РС потребител.

Всеки компютър с  APU на AMD от A-серия гарантира отлично HD изображение с DirectX® 11-съвместима графика от дискретен клас, при това за модели във всеки ценови сегмент. Само AMD Fusion APU предлагат истинска AMD Dual Graphics, с до 75 % увеличение на графичната производителност, когато в системата освен APU чипа е поставена и AMD Radeon™ дискретна графична карта (7).

Персонален суперкомпютинг: най-високо ниво на производителност

Производителите правят все повече неща с техните PC – от работа до игри – а с AMD APU от A-серията дори техните лаптопи могат да предложат паралелна обработка от следващо поколение. С до 400 gigaflops на ноутбук и до 500 gigaflops на десктопите (8), потребителите на новите системи ще разполагат с мощността и за най-взискателните приложения като обработка на изображения и видео, разпознаване на лица, на жестове, многозадачни сценарии. За моментите на голямо натоварване AMD Fusion APU от A-серията предлагат технологията AMD Turbo Core, която динамично оптимизира и повишава производителността на CPU и GPU на ефективни енергийни нива, в зависимост от изпълняваното приложение.

Растящата AMD Fusion екосистема

AMD отчита сериозно раздвижване в общността на софтуерните разработчици от пускането на AMD Fusion APU през януари 2011 г., като над 50 водещи приложения сега се ускоряват от семейството AMD Fusion APU, а браузъри като Internet Explorer 9 осигуряват още повече реалистични изживявания от следващо поколение в Мрежата когато вървят на системи с AMD Fusion процесори. Конференцията AMD Fusion Developer Summit, която се провежда в момента и ще продължи до 16 юни, предоставя форум за разработчици, учени и иноватори, които могат да си сътрудничат в областта на паралелното програмиране и промишлените стандарти като OpenCL™, и да помагат за по-нататъшното развитие на софтуерната екосистема с най-новите изчислителни платформи.

За оивече информация:

За AMD

AMD (NYSE: AMD) е иноватор в дизайна на полупроводникови продукти, който води следващата ера на живи дигитални изживявания със своите AMD Fusion ускорени процесори (APUs), вградени в широка гама компютърни устройства. Сървърните продукти на компанията са насочени да движат напред облачните и виртуализационни изчислителни среди. Графичните и изчислителните технологии на AMD са в основата на различни устройства като РС, игрови конзоли и суперкомпютри. За допълнителна информация, посетете http://www.amd.com.

1. AMD дефинира “All Day” живот на батерията като 8+ часа, измерени с Windows Idle.

2. Тестовете проведени в AMD лаборатории с използване на 2011 Sabine Reference Design “Torpedo”показаха 628 минути (10:28 часа) с Windows Idle като измервател на състоянието на бездействие. “Активният” живот на батерията с тестово натоварване под FutureMark® 3DMark™06 показа 218 минути (2:58 часа). Изчисленията на живота на батерията са базирани на 6-клетъчна Li-Ion батерия 62.16 ват-часа при 98% използване  AMD определя “целодневен” живот на батерията като резултат от 8+ часове. SNB-I1

3. За пълното активиране на някои функции се изисква допълнителен хардуер (напр. Blu-ray оптично устройство, HD или 10-битов монитор, TV тунер, безжична HDMI връзка) и/или софтуер (напр. мултимедийни приложения).  HD видеото изисква източник на HD видео.  Не всички функции може да бъдат поддържани на всички компоненти или системи – проверете при вашия доставчик на компоненти или системен интегратор за възможностите на модела и поддържаните рехнологии. CP-05

4. Вътрешни оценки на AMD.

5. Тестовете проведени в AMD лаборатории върху масовата мобилна платформа  за 2011 на AMD показаха консумация на енергия по време на Blu-Ray възпроизвеждане от 200 минути на едно зареждане на батерията, или достатъчни за два 100-минутни филма.  Тестването бе проведено с програмата CyberLink PowerDVD 10 с холивудски филм при 29Mbps с AVC енкодинг. A4-базираният компютър  2011 VISION е бил изграден на платформата “Torpedo” с двуядрен AMD A4-3300M APU, с AMD Radeon™ HD 6480G графика, 2GB (1x2GB) DDR-1333Mhz системна памет, и Windows 7 Home Premium 64-битова ОС с 62.16 Whr батерия.

6. AMD Steady Video е технология проектирана за отстраняване на трепканията и разтърсванията при гледане на домашно видео.  Потребителите могат да включат тази технология с AMD Catalyst Control Center™ или приложението VISION Engine Control Center. AMD Steady Video ще работи със съдържание което може да се пусне на Adobe® Flash® Player 10.2 (и по-късни версии) или на плейър програмиран да използва Microsoft DXVA (DirectX Video Acceleration) API. AMD Steady Video не е проектиран за да (a) изолира слоеве, лого или водни знаци, или (б) да подобрява възпроизвеждането на търговско съдържание.  AMD Steady Video се препоръчва за употреба само с видео-филми, в които има нежелано разтърсване и трептене на образа.

7. Според тестове,  проведени в AMD лаборатории  с 3DMark Vantage – бенчмарк за производителност, като метрика за визуална производителност, в най-добрия от три опита. Системата базирана на AMD A8 APU е отчела резултат от 4038, докато AMD A8 APU-базираната Dual Graphics система е показала 9021. Всички резултати са закръглявани към най-близкото цяло число.

8. Теоретична пикова производителност на AMD A-Series “Llano” APU.


Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,4 коментара

 1. 1 StZ // 17.06.2011 в 01:43

  А кога може да очакваме да видим цени в България ? :)

 2. 2 GunGod // 24.06.2011 в 22:08

  Около 270-300 лв има ги от около 2 месеца :)

 3. 3 marto96 // 25.06.2011 в 20:11

  Къде?

 4. 4 GunGod // 28.06.2011 в 03:07

  Ми писах ма пуста цензура “Your comment is awaiting moderation.”

  Пиши ЛС във форума и ще ти отговоря :)