Arctic Accelero L2 PLUS – прост, но ефективен.

Arctic Accelero L2 PLUS – прост, но ефективен.

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 6.10.2011, 16,232 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


По-съвременно настроените потребители вероятно ще погледнат много странно на L2 PLUS в първият момент. Както вече стана ясно, този охладител не блести с някакви особени нововъведения, дори напротив – изглежда доста “old school”. Много от вас вероятно почти са забравили как изглеждаха охладителите преди няколко години, но L2 PLUS е един много ярък пример:

Това е, съвсем прост дизайн, както и много ясно и точно предназначение. Получавате едно “парче” оребрен радиатор, изцяло алуминиев (няма прикрити медни компоненти, няма никелово покритие), с монтиран 92мм вентилатор отгоре. Нищо впечатляващо, както и да го погледнем. От Arctic не са се занимавали да му мислят по-“съвременен” дизайн, или пък да организират радиаторните ламели така, че да се получава по-добро обдухване, или пък подобрено насочване на въздушната струя. Този охладител е изцяло традиционен, изобщо не се вписва в съвременните представи, но за сметка на това има какво да покаже, що се отнася до охлаждаща ефективност, а и до цена на придобиване. Нека обаче първо видим основните характеристики на Accelero L2 PLUS:

 • Размери – 119 L x 94 W x 51 H mm
 • Вентилатори – 1 брой, 92мм
 • Брой топлинни тръби – няма
 • Оребряване на радиатора – 40 броя “ребра”.
 • Диапазон на RPM на вентилаторите – 900 RPM – 2000 RPM
 • Въздушен поток – 27 CFM (при 2000 RPM)
 • Охлаждащи възможности – 120 W

Правейки директно сравнение с “предишният” модел, а именно L2 Pro, не са налице кой знае какви видими разлики. Човек дори би казал, че това е абсолютно същият охладител. Да, това е така с около 99% истинност, но една малка подробност прави разликата между Pro и PLUS – поддръжката на графични ускорители. Това обаче не обяснява 20% по-висока стойност на охлаждащите възможности на L2 PLUS. В сравнение с L2 Pro, сега L2 PLUS е способен да се справи с допълнителни 20W отделена мощност или общо казано – 120W TDP. Предвид липсата на осезаеми разлики по дизайна и/или характеристиките на двата основни компонента – радиатор и вентилатор, тези 120W TDP са по-скоро нивото, на което този охладител е бил способен още в предходният си вариант – L2 Pro. От Arctic са преразгледали възможностите му и при създаването на L2 PLUS са коригирали преценката си. И тук не говорим за “измислени” допълнително 20W, ами за “20W, които винаги са били там”. Поради това L2 PLUS не само се рекламира като графичен охладител, способен на 120W охлаждаща способност, ами е и напълно адекватен на тази заявка.

Както вече стана дума, главната разлика и новост при L2 PLUS е поддръжката на графични ускорители:

Това са допълнителните елементи, които получавате заедно със самия охладител L2 PLUS. Както добре се вижда, налични са осем Г-образни радиатори за силовите елементи, както и 8 радиатора за BGA паметта. Закрепването им към съответните чипове става посредством двукомпонентно лепило на Arctic, което (както от компанията твърдят) се сваля много бързо, ако имате желание да поставите този охладител на друга видеокарта. При инсталация обаче, ще трябва да почакате няколко часа (поне 5 часа), за да може лепилото да се захване оптимално. Що се отнася до поддръжката на графични карти, списъка е доста приличен:

Всички тези платки са във възможностите на L2 PLUS. Първоначално бях малко скептично настроен към възможността L2 PLUS адекватно да охлажда графични чипове като Barts Pro (HD6850) и Barts XT (HD6870), но след провеждането на тестове се оказа, че не съм бил много прав в преценката си. Всички тези графични платки се поддържат изцяло, като имайте предвид, че охладителят реално се грижи само и единствено за температурата на GPU-то и не спомага за охлаждане на паметта и силовите елементи (освен чрез разсеяният от вентилатора въздушен поток, който обаче не може адекватно да обдухва цялото PCB). Поради това приложените допълнителни радиатори за памет и силови елементи са много важни, ако вашата карта изисква охлаждането на тези елементи. Ако пропуснете да ги поставите съществува реалната опасност вашата карта да се повреди по време на работа.

Макар HD6870 да е графична карта, която притежава означение 151W TDP, L2 PLUS няма да има проблеми с охлаждането на GPU-то, Тук е добре да направим и няколко уточнения – тези 150W са за целият ускорител, а не само за GPU-то. Освен това, при нормални нива на натоварване, този ускорител едва ли достига до границата от 150W, или ако го прави, е за много кратки периоди. Казваме, че L2 PLUS може да се справи и с HD6870, но с уговорката, че няма да го поставите в зле вентилирана кутия с много малко свободно пространство пред самият охладител. Освен това, по-сериозни нива на овърклок почти със сигурност ще създадат проблеми на този охладител. По време на тестовете използвах Radeon HD6850, която дори подложихме на овърклок. Това би трябвало да ви даде доста прилична представа за способностите на L2 PLUS.

Инсталацията на този охладител е доста елементарно нещо. Отворите на закрепващата планка са предвидени за няколкото варианта на PCB при AMD и NVIDIA, така че просто ще трябва да видите кои точно пасват на вашият ускорител. След това ще трябва да следвате доста опростената процедура по инсталация, която включва нацелване на тези отвори със закрепващите болтове и затягането им. Ограничителните елементи, които са налични в окомплектовката и които не трябва да забравяте да поставите на съответното място ще гарантират сигурност при затягане на болтовете. Тези ограничители ще ви попречат да пренатегнете болтовете и да създадете неблагоприятно усилие върху платката на графичният ускорител. Като приемем, че преди това сте залепили радиаторите на памет и силови елементи, значи вече сте готови да използвате вашата видеокарта при едни по-ниски работни температури и почти нулево ниво на шум.Всички страници от статията:

 1. Традиция при охладителите
 2. Accelero L2 PLUS
 3. Тестова платформа и уточнения
 4. Резултатите
 5. Заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , , , , , , ,9 коментара

 1. 1 Achilles // 06.10.2011 в 21:22

  Хубаво охладителче…

 2. 2 Mollov // 06.10.2011 в 22:00

  Невероятно, но факт… много прост, лесен за поставяне, че и върши работа… за някоя шумна карта, която не е ламя е идеален…

 3. 3 toto // 07.10.2011 в 10:15

  Използвах предишния модел на 5770 1ГБ, но се оказа, че vapor-x плочката на Sapphire охлажда по-добре. Иначе като за парите си и за заместител на референтен охладител е идеален.

 4. 4 Mollov // 07.10.2011 в 10:29

  Никой не казва, че е най-доброто… Vapor-X си е сериозна работа… :) аз сравнявам с референтното охлаждане, не знам кой с Vapor-X ще тръгне да го сменя за L2 PLUS ;) Т.е. ти явно си опитал (май?), но не знам какво си търсел в случая… :) А и в режим на ниски обороти на вапор-а, вероятно разликата не е голяма…

 5. 5 ReeT // 07.10.2011 в 12:22

  намерили сте странен начин да си губите времето с тая статия пък и яз като вас да я чета

 6. 6 Георги Иванов // 07.10.2011 в 14:15

  Колкото до представянето на L2 PLUS, дори с ОХЛАДИТЕЛ като HD6850, бюджетното решение на Arctic се представя доста добре. – Може би си имал в предвид видеоускорител или видеокарта.

 7. 7 Toto // 07.10.2011 в 19:13

  @Mollov sorry писал съм с левия си крак. Да пробвах арктика вместо vapor-а, но човек като не разбира трябва да си удари главата един-два пъти :) Тогава радеонката ми се струваше топла, защото до този момент единствено бях ползвал една стара 7300GT, която не минаваше повече от 40 градуса :)

  Иначе разликата беше около шест, седем градуса ако си спомням правилно.

 8. 8 m // 23.10.2011 в 12:28

  Какво да очакваме в сравнение с Аcclero S1

 9. 9 Георги Иванов // 25.10.2011 в 12:42

  Откъде може да се купи?