Samsung STORY Station 1TB – повече място за всеки

Samsung STORY Station 1TB – повече място за всеки

В раздел: Ревюта от на 11.11.2009, 16,524 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7Колкото и да е голям един твърд диск, свободното място на него винаги е недостатъчно. Така е било в зората на твърдите дискове, така ще бъде и след като бъдат заменени от някоя по-съвършена технология, което всъщност не се очертава да се случи в много близко бъдеще. Как удовлетворяваме нуждата от вечно намаляващото свободно място? Ако имаме настолен компютър – заменяме вътрешния твърд диск с по-голям. Неудобно, а и отнема време, тъй като трябва да се прехвърли съдържанието и инсталираният софтуер. Старият диск остава излишен, може да го използваме като втори или да го дадем на някой. Друг вариант – добавяме втори вътрешен диск. Това е чудесно, но не всеки ще го направи, още повече, когато искаме нов диск, той е по-бърз и е добре да стане основен. Трети вариант – външен преносим диск с USB връзка. Той може да бъде изключван, прибиран, разнасян. Аха! Ето това изглежда най-оптималното решение. Ако имаме преносим компютър – много малко от тях имат място за втори твърд диск (само някои модели от най-високия клас), така че вариантът с добавянето на втори вътрешен диск директно отпада. Замяната с по-голям е възможна, вече описахме предимствата и недостатъците. Трети вариант – външен преносим диск с USB връзка. Това е естественото решение за увеличаване на дисковото пространство на всеки лаптоп. Още повече – ако имаме и плейър за мултимедийни файлове от типа на WD TV, преносимият диск става почти незаменим.Всички страници от статията:

 1. Тривиалното
 2. Как да го изберем?
 3. Какво има отвън?
 4. Какво има отвътре?
 5. Производителност в картинки
 6. Технически спецификации на Samsung STORY Station 1TB
 7. Кой ще купи Samsung STORY Station 1TB?


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5 6 7
Етикети: , , , , , , , , ,10 коментара

 1. 1 ТОФО // 12.11.2009 в 14:23

  Честно казано, толкова обем 1GB за мен е излишно много. За обикновен потребител не е нужно чак толкова. Не че немога да го напълна с нелегални филми и музика, тук там някоя игрица, ама все пак е много :).

 2. 2 Николай Цеков (geniusloci) // 12.11.2009 в 16:28

  Явно общото заключение е, че Самсунг могат да правят и друго, освен прахосмукачки и телефони.

  Аз лично, колкото и да плюх по USB-дисковете, напоследък сякаш съм на мнение, че са ужасно удобни, при това – колкото по-прости, толкова повече. Тези с криптирането ти изкарват “псевдо-CD-ROM”, например – хаби ти буква и ти размества другите понякога. Излишно, ако не ползваш криптирането (макар че има и по-интелигентни решения като AMMO-то на Григор, там се включва с нещо, което си държиш на ключодържателя или в джоба). ESATA, при все, че е бърз, е пълна гаргара – кабелите в комплектите често са ESATA-SATA по необясними за мен причини, а и SATA кабелите са известни с това, че се прецакват лесно. За капак не е като да се е заринало от такива дискове, а имат и още един сериозен негатив – възможно е компютъра да опита да стартира от тях, което за потребители с не особено сериозни компютърни умения е просто ташак, никога не се сещат да махнат диска…

  USB дисковете имат ограничение заради интерфеса, ама пък така или иначе се ползват за филми и ISO-та (убеден съм, че в ревютата не го пише, за да не каже някой, че автора насърчава пиратството), а там 30 MB/s са пре-пре-предостатъчни. Аз например винаги държа игрите на ISO-та. Не виждам смисъл да събирам дискове (освен оригиналните, но пък не виждам смисъл да ги “хабя”, нека си стоят в кутийката). Да не говоря фото-манията ми как яде място, понеже едно изпразване на картата върху диска е средно 4-5 GB.

 3. 3 Радо // 12.11.2009 в 20:51

  “Кой ще купи Samsung STORY Station 1TB?”
  Аз казвам – хора, които харесват да им светят светодиоди. Или хора с гаджета, които харесват да им светят светодиоди.
  Като е толкова икономичен защо му е адаптер?

 4. 4 Николай Цеков (geniusloci) // 12.11.2009 в 21:27

  Защото на USB-то не му стига мощността, особено при развъртане, когато дисковете гълтат най-много. А не искаш да ти гори USB на дъно или лаптоп…

  Story-то какви толкова дразнещи светодиоди има?

 5. 5 Александър Генов (rager) // 12.11.2009 в 22:48

  “Аз казвам – хора, които харесват да им светят светодиоди. Или хора с гаджета, които харесват да им светят светодиоди.”
  STORY Station има един единствен бял светодиод, по-точно бяла лента, успоредна на предния панел, която се намира в долната предна част на корпуса. Това е съвсем удачно дизайнерско решение, защото дори увеличен на максимална яркост от врътката, свети надолу и под корпуса, а не напред (което е много неприятно в тъмна стая, спалня и пр.). Освен това, отново с врътката, яркостта може да се намали до минимум.

 6. “Като е толкова икономичен защо му е адаптер?”
  Защото вътре има стандартен 3.5″ твърд диск от EcoGreen F2 серията на Samsung – HD103SI. От спецификациите му:
  Power Requirements Voltage +5V±5%, +12V±10%
  Spin-up Current (Max.) 2.0A
  Seek (typical) 5.2W
  Read/Write (typical) 5.6W
  Idle (typical) 4.4W
  Standby (typical) 1W
  Sleep (typical) 1W
  USB портовете няма как да осигурят +12V, а само +5V. Освен това стартовият ток е 2А, а един USB порт дава до 0.5А.

 • 6 Радо // 13.11.2009 в 18:20

  Значи ако въпросът ми за адаптера е прозвучал реторичен – не беше. За това благодаря за изчерпателния отговор.
  Но за дизайна продължавам да мисля, че е по-скоро излишен. И аз обичам да си купувам красиви джаджи, но за мен един външен диск не трябва да стои на централно място на бюрото, а в някое тъмно ъгълче, където да си върши работата без да изисква никаква част от вниманието ми. И да си го кажем честно – тези “светодиодни дизайни” се правят за да привличат потребители, които само от това разбират и не биха се впечатлили от истинските качества, а и за да добавят някой долар към цената.

 • 7 Николай Цеков (geniusloci) // 13.11.2009 в 18:27

  Аз досега “истински качества” в друго, освен дизайна на USB диск, не съм намерил. Някакви софтуери, които в общия случай може и да вършат работа, но на обща основа – може и без тях, а и никога не са чак пълноценни. От дизайнерска гледна точка Самсунг-а всъщност е перфектен – изчистен, без екран и ярки светодиоди, че дори с възможност за регулация на подсветката, за капак е един от най-евтините готови дискове с такъв обем, така че е безсмислено дори да коментираме “добавената стойност” на дизайна. :)

 • 8 Стефан Димитров // 11.01.2010 в 04:00

  Диска го видях работещ и зглежда приятно а колко ще свети се регулира така че Радо не си прав за гаджетата :-)

  Аз ползвам 2.5 инчов Вербатим Премиум черен с два сини светодиода от двете страни и съм го заврял под бюрото ама ме кефи че светят като чете/пише. Вербатима ползва Сасмунг диск и съм го изтървал 3-4 пъти на земята и нищо му няма.

 • 9 Panchev (Marvin) // 22.01.2010 в 16:01

  Аз си взех 1.5ТВ модел и съм доволен. То от кво ли всъщност съм доволен -работи си и толкоз. Не че е малко де! Държи си 35МВ/S пренос на данни, красив е… Очаквах да може и да се гаси белия диод, но не може, само се намалява, но не пречи. Веднъж го бях забравил 2 часа зад лаптопа и установих, че алуминиевият корпус ни е чак толкова голям плюс в този случай. Беше загрял яко, та се стреснах, като го пипнах, но изстина за минути, като го махнах оттам.

 • 10 1TB WD My Book Elite – повече място и надежден backup – hardwareBG.com // 25.03.2011 в 19:06

  […] даде началото на представянето на външните дискове с това ревю и аз мисля да довърша започнатото като ви представя […]

 •