Ревю на Philips 231TE4LB LED монитор с TV тунер

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 18.12.2012, 23,727 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3 4 5


На изображението по-горе можете да видите как изглежда образа постъпващ от компютъра, със значително увеличение така че да се виждат отделните пиксели изграждащи буквите и символите. Това е пример за загубата на качество на образа постъпващ от компютъра без активиран PC режим в следствие на допълнителната обработка на сигнала. Можете лесно да различите как едни и същи букви и символи са изградени от различен брой пиксели като конфигурация на различни места на екрана, което визуално води до усещане за влошено качество, а не за подобрено. Реално стандартните настройки на Philips 231TE4LB изглежда са предназначени основно за използване за възпроизвеждане на SD съдържание (стандартна резолюция), където допълнителната обработка и изостряне на образа реално може да доведат до визуално подобрение на картината. При HD съдържание и качествен източник на образ обаче те по-скоро пречат и водят до влошаване на качеството, така че е препоръчително да активирате PC режима при включване на източник подаващ HD или Full HD сигнал.

Ето как изглеждат нещата при вход от компютъра с активен PC режим, но без да е пипана остротата на образа, което означава че е активна стандартната настройка от 5. Вече може да се види че проблеми с пикселите изграждащи буквите и символите няма и те изглеждат еднакво, но заради повишеното изостряне на картината се появяват ясно изразени лилави аберации около текста. Намалявайки на 0 изострянето на образа като цяло се справя с този проблем, макар че картината вече не изглежда толкова рязка, на практика така постигате стандартен образ като за TN¬-базиран LCD монитор.

Разбира се няма как да минем без да измерим цветовото представяне на екрана. Резултатите показват средна делта от около 7 при абсолютно стандартните фабрични настройки на екрана, като не сме особено изненадани от доста сериозното разминаване в цветовете, не е нещо, което да не сме очаквали, защото това като цяло е типично за този клас продукти. Прави впечатление обаче, че максималната яркост на екрана е доста по-ниска от обявените от Philips максимални 250 кандела на квадратен сантиметър. За сметка на това черното се оказа учудващо добре с яркост от едва 0.04 cd/m2, а измерения контраст от близо 3900:1 също беше доста приятна изненада.

При цветовото представяне при активиране на PC режима и зададена острота на образа от 0 се забелязва известно подобрение като отклонението е малко над 5, това без допълнителната обработка на видеосигнала, която традиционно се извършва върху сигнала при нормален режим в следствие на което цветовете са малко по-точни. Яркостта също се е повишила до около 170 кандела, което все още е доста далеч от максималните 250 обявени в характеристиките. Лошото тук е че черното вече е 0.18 cd/m2 и съответно контраста е паднал до 910:1, което все пак е по-близо до обявените параметри от Philips спрямо получените резултати без използването на PC режима.

След калибриране и създаване на цветови профил се забелязва значително подобрение в цветовото представяне (изображението по-горе), като средното отклонение вече е едва малко над 2, макар пиковете в отклонението все пак да си остават големи като цяло. Допълнителното намаляване на яркостта обаче води и до понижаване на контраста до 653:1. За съжаление настройките на Philips 231TE4LB са заложени в менюто по-скоро като за телевизор, а не за компютърен екран, в резултат на което например липсва традиционната опция за независимо управление на RGB каналите, което би могло да спомогне за допълнително подобряване на цветовото представяне.Всички страници от статията:

 1. Характеристики и възможности
 2. Инициализация и локализация
 3. Настройки и представяне
 4. Тестове на представянето
 5. Допълнения и заключение


Страница от ревюто: 1 2 3 4 5
Етикети: , , ,3 коментара

 1. 1 Akamuto // 01.01.2013 в 16:01

  Този тип 2 в 1 е много удобно решение аз имам самсунг 2333хд и съм доволен от него .Добро решение за спалня с малка работна зона.

 2. 2 rosen // 30.01.2013 в 14:37

  zdraveite az sym sys laptop no e malyk i jelaq da si zakupq ne6to podobno i za monitor i za tv,imateli preporyki otnosno marka model,cena.

 3. 3 brave // 11.02.2013 в 22:36

  Здравейте взех си този модел от ревюто Philips 231TE4LB.
  Ползвам го основно като телевизор, но гледам и филми от Лаптопа чрез HDMI и е добро решение за парите си. По добре да е Philips отколкото някое Neo или друга измислена марка.

Коментари: