Дънните платки с Intel Z97 ще поддържат и Broadwell?

В раздел: Новини от на 12.05.2014, 5,508 показвания

Неяснотите около бъдещата съвместимост на актуалните дънни платки с процесори Broadwell продължават да се трупат с пълна сила. Ако си спомняте добре, преди няколко месеца се появи информация за различията по захранващата система за процесори Broadwell, които различия ще доведат и до несъвместимост между актуалните дънни платки за процесори Haswell с бъдещите чипове Broadwell. По това време се смяташе, че Haswell Refresh ще е нещо по-различно от “Haswell + 100 MHz фабричен овърклок”, поради което близостта му с Broadwell не се подлагаше чак толкова на съмнение. Появата на процесорите Haswell Refresh обаче показа, че те са съвсем идентични на оригиналния Haswell, а съвместимостта с Broadwell изведнъж стана доста неясна.

intel_chipsets_core4_core5

Ако приемем, че 4-то поколение Core са процесорите Haswell и Haswell Refresh, а 5-то поколение ще е Broadwell, тази графика за чипсетите Intel Z97 Express и H97 Express недвусмислено заявава поддръжка не само за актуалните чипове, но и за бъдещите процесори с ядро Broadwell. Това от своя страна означава, че Broadwell няма да е много по-различен “електрически” от Haswell и Haswell Refresh, главно заради съвместимостта с актуалните дънни платки с чипсет Z97 и H97. Най-малкото тези дънни платки поддържат и Haswell.

Тази промяна най-вероятно ще създаде доста повече интерес към дънните платки с чипсети от 9-то поколение, защото “животът” им се удължава с поне още едно процесорно поколение в лицето на Broadwell. Що се отнася до съвместимостта на дънните платки с LGA1150 и чипсети от 8-мо поколение, към момента непотвърдената информация е, че те няма да поддържат Broadwell. Не трябва разбира се да забравяме и факта, че Intel все пак може да променят захранващата схема с цел поддръжка на Broadwell, като за целта ще се пуснат съвсем нови модели дънни платки именно с 9-то поколение чипсети и Socket LGA1150, поддържащи само и единствено Broadwell.


Етикети: , , , ,4 коментара

 1. 1 Асан // 12.05.2014 в 17:27

  Чипсетите ще са съвместими, ама биосите и регулаторите на напрежението и 2 резистора някъде по дъното, ще са несъвместими и пак ще трябва ново дъно.

 2. 2 tayrun // 12.05.2014 в 20:42

  а едно време имаше LGA775..

 3. 3 анонимен // 13.05.2014 в 07:06

  Ненаситна лакомия. Интел не спират да ме удивляват как печелят, докато pc пазара потъва, а те само подпомагат негативната тенденция.

 4. 4 Joro // 21.05.2014 в 15:58

  никой няма да ъпгрейдне за 2% подобрение
  аз очаквам поне 50% отгоре за да дам пари за дъно + чип
  дайте нещо ново

Коментари: