AMD назначи д-р Лиса Су за президент и главен изпълнителен директор

В раздел: Новини от на 9.10.2014, 5,687 показвания

AMD днес съобщи, че бордът на директорите на компанията е назначил д-р Лиса Су за президент и главен изпълнителен директор на компанията, като решението влиза в сила незабавно. 44-годишната д-р Су заменя на този пост 52-годишния Рори Рийд, който се оттегля от позицията президент, главен изпълнителен директор и член на борда на директорите, като част от план за преход на компанията. Рийд ще подкрепя прехода в ролята си на съветник, като остава в компанията до края на 2014 г.

 amd_lisa_su

“Планирането на смяната на водещия човек в компанията бе съвместно усилие между Рори и борда, и ние усетихме, че опитът и доказаните лидерски умения на Лиса в глобалната полупроводникова индустрия идват сега в най-добрия момент, за да може тя да ръководи компанията,” каза Брус Клафлин, председател на борда на директорите на AMD. “Бордът ще продължи да работи с Лиса и останалия старши ръководен екип, като се опира на движещата сила на компанията. Бих искал да благодаря на Рори за многото негови постижения и принос, които позиционираха AMD за едно дългосрочно успешно развитие, като помогнаха да се създаде здрава основа и ясен път към установяване на ръст и рентабилност на компанията.”

В коментара за своето назначаване д-р Су каза, “За мен е висока чест да имам възможността да ръководя AMD в този важен момент на трансформация. Нашите активи от технологии на световно ниво, в комбинация с невероятния талант и страст на екипа на AMD ни дават уникалната възможност да формираме бъдещето на изчислителните системи. Ще работя за разширяването на силната основа, която изградихме под ръководството на Рори, с разработването на водещи в индустрията технологии и продукти за разнообразни пазарни сегменти с цел устойчив и доходоносен растеж.”

През последните три години AMD бележи значителен напредък във финансов и оперативен план. Компанията се завърна към не-GAAP рентабилност и реално диверсифицира своя бизнес. От 2012 г. насам AMD намали своите оперативни разходи с около 30% и поддържа наличност на оптимално ниво от 1 милиард щ. долара. AMD също така подобри своя счетоводен баланс като предоговори своя дълг, и няма значителни плaщания по дълга си до 2019 г. От своя страна Рори Рийд е заявил, “Благодарен съм, че имах възможността да водя такъв талантлив екип, и се гордея с това, което постигнахме в тази важна глава от историята на компанията. Заедно, ние поставихме правилната стратегия, за да дадем възможност на AMD да продължава да расте и се трансформира. Вярвам, че Лиса е правилният лидер, който да води AMD напред.”


Етикети: ,14 коментара

 1. 1 Гого // 09.10.2014 в 12:55

  Оперативните разходи, се намаляват не със съкращения и разни административни тарикатлъци, а с увеличаване на приходите. Което става с по-качествена и ускорена развойна дейност и предлагане на конкурентноспособни продукти.

 2. 2 fen_na_gogo // 09.10.2014 в 13:57

  абе Гого, ти си бил на всяка манджа мерудия. Навсякъде даваш мнение из темите, изобщо си перфектната свекърва. Оставаше AMD да се бяха вслушали и да бяха те взели теб вместо кака Лиса и всичко щеше да е прекрасно :)

 3. 3 Гого // 09.10.2014 в 14:23

  Затова пък вече си имам фен *heart*

 4. 4 Jordan // 09.10.2014 в 14:41

  Така на пръв прочит: “Кораба потъва”, лан, лан, пр бс, пр бс. “Трябва генерална смяна на посоката”, лан, лан, пр бс, пр бс.

  AMD ако не бяха придобили ATI до сега да са приключили. CPU-та им никой не ги ползва, изстанаха с толкова много на този фронт, че освен с нещо революционно не могат да се върнат никога, което няма как да стане като няма пари за разработки. И на GPU пазара не са цъфнали, но поне си осигуриха сериозни продажби с конзолите (даже и CPU-тата ще намжат покрай конзолите) и с “копането” на крипто валути.

 5. 5 Гого // 09.10.2014 в 17:03

  @Jordan “CPU-та им никой не ги ползва”

  Ко? Нье! Не ги ползват само клокер машинките драскащи в хардуербг форума, щото са си надмогнали нуждите и сега си сетват кефа. Също и тези които те съветват, понеже не малка част от тях, биват уговаряне от сините фенове да се нагласят с интелски сглобки. На света обаче, има и други хора.

 6. 6 Grenade // 09.10.2014 в 17:30

  Вие да не си мислите, че милиардите които се печелят от компанията AMD са от Desktop платформата?

 7. 7 Гого // 09.10.2014 в 17:35

  Мислим си. APU също са главно десктоп.Това може да се каже и за Jaguar чипа, вграден в конзолите от последното поколение. Мобилните варианти са дребен процент.

 8. 8 Achtung // 09.10.2014 в 19:43

  Какви милиарди печелят, те последните години все бяха на загуба, може някое тримесечие да са обявили печалба от 30-40 милиона долара. През 2006 получиха много силен удар с появата на Интел Core 2 и Нвидиа 8800, поне графичното им поделение успя бързо да се върне в играта с успешните 3000,4000,5000 серии. При процесорите Феном 2 долу-горе беше конкурентен за времето в което се появи и парите които струваше. Разбира се последните златните години бяха 2003-2006 когато АМД К8 мачкаше Пентиум 4-ки на над 3GHz с HT, не случайно Интел бяха глобени с над 1 милиард, защото задържаха големия си пазарен дял по нечестен начин, без да имат по-добър продукт. В момента Интел харчат по 10 милиарда за R&D, а АМД по 1 милиард, при такава разлика настигането е невъзможно. В момента дори се говори, че процесорните отдели на Куалком и Епъл имат по-големи бюджети и повече персонал от този на АМД. Влизането на АРМ пазара няма да е никак лесно, там ценовата конкуренция е убийствена и дори Интел и Нвидиа се борят дълги години за 3-4% пазарен дял. Със спечелването на конзолите си поеха глътка въздух, но големите предизвикателства още са пред тях

 9. 9 Гого // 09.10.2014 в 20:48

  Не споря, има оперативни загуби. Време е да си съкратягт бюрокрацията и най-вече размера на заплатите на същите, които като във всяко капиталистическо преприятие са необосновано високи. Колко десетки милиони са разходени за дебелите задници, вместо за подобряване на дизайни.

 10. 10 гг // 09.10.2014 в 22:16

  Предшестващото я недоразумение унищожи картите Radeon икато име изобщо в геймърският сегмент и ги направи синониm на криптовалути E, фирма която обърне гръб на клиенти които най много са я ценяли заради гейминг си заминава исторически

 11. 11 avramov // 11.10.2014 в 14:36

  Откога Радеоните не ставали за нищо*…

 12. 12 BTVGZ // 11.10.2014 в 22:34

  Ко не им аресА Рори…

 13. 13 amd_fan // 13.10.2014 в 09:44

  Не виждам с какво е обръщала гръб на геймърите, просто Nvidia умеят по-добре да ги подлъгват с измислени екстри и гръмки реклами (за които си плащат добре). R9 серията са си страхотни карти и не отстъпват съществено на Nvidia GTX 7** серията. Току-що излезлите GTX9** са едни гърди напред, но това е нормално за ново поколение. Не виждам също какво ревете срещу копачите, при положение, че има толкова много евтини карти на разположение – би трябвало в момента геймърите са викат от кеф! Плюс това при проблем с карта се оказва, че дилърите са коректни и ги сменят с нови, кой знае колко хиляди бройки карти са били гаранционно обслужени.

 14. 14 Орлин // 13.10.2014 в 20:47

  Като фен на АМД хич не ми е приятно, че Рори направи завой от десктоп процесорите към други продукти. Но в дългосрочен план трябва да признаем, че стратегията му е била правилна: няма смисъл да наливаш ресурси в разработване на продукт, който губи дял. КОгато имаш 10 пъти по-малко пари за развой от прекия си конкурент, трябва да се фокусираш върху малка група продукти, които са перспективни.
  Така че той си свърши работата: насочи фирмата накъдето трябва. Останалото си зависи от инженерите.

Коментари: