Президентът Росен Плевнелиев откри официално учебната година в СофтУни

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 13.10.2014, 3,782 показвания

president-oct

В сряда (8 октомври 2014 година) се проведе церемония по официалното откриване на учебната година в Софтуерния университет. Малко по-рано (през септември) стартира вторият випуск на университета, студентите от първия випускпродължиха обучението си успешно в Ниво #2, а освен това започна и ново подготвително ниво (за третия прием, който ще бъде през януари 2015).

Официален гост на събитието беше Президентът на Република България – Росен Плевнелиев. На откриването бяха поканени представители на университетите партньори: МТМ Колежа, ВСУ и БСУ; собственици, директори и представители на софтуерни компании в България; фирми от други браншове; топ студентите от първия и втория випуск,лектори, които водят курсовете в СофтУни и журналисти от различни медии.

Съоснователят Христо Тенчев откри събитието с приветствено слово. „Успяхме да реализираме и представим нашите решения в двете посоки на мисията, която си поставихме: лесно достъпно и качествено IT образование за хората в България и кариерна реализация в тази високо и световно ценена, и все така по-важна за България, индустрия“, сподели Тенчев с гостите.

Софтуерният университет е един много амбициозен проект. СофтУни трябваше да се доказва, а и продължава да печели доверието на младите и будни хора в България, желаещи да получат по-добро образование и професионална реализация. В същото време СофтУни се срещна и с много хора, професионалисти в софтуерната индустрия, които видяха бъдеще в този проект, повярваха в неговата идея и му помогнаха и продължават да му помагат да стигне крайната си цел – а именно качествено образование, професия и работа за софтуерните инженери. Един от тези хора, иприятел на каузата, е Президентът Росен Плевнелиев. Едни от първите думи на Президента бяха: „Това е един изключително амбициозен проект на още по-амбициозни млади хора, които аз имам честта да познавам, да бъда заедно с тях от години наред и да ги подкрепям.“

Държавният глава посочи малко статистика, като заяви, че преди 10 години, броят на заетите лица в IT сектора е бил 9 000 души, а днес са 33 000. Още по-внушително е числото 40 000, като това е броят на хората, които по прогнози ще бъдат наети в този сектор през следващата година.

Със своето слово, Плевнелиев изказа благодарност към съоснователите на Софтуерния университет д-р Светлин Наков и Христо Тенчев. Според Президентът, те са възприели изключително иновативен подход. „В сътрудничеството е успехът на България“ – това каза държавният глава, по повод партньорството на СофтУни с други университети, а именно МТМ Колежа, ВСУ и БСУ.

„СофтУни задава посоката като университет на бъдещето за много други университети“ – заяви на откриването на учебната година Росен Плевнелиев. В допълнение, той спомена и причината за това, а именно: „СофтУни прави разликата между знания и умения.“.

След словото на Президента, думата беше дадена на съоснователя на СофтУни – д-р Светлин Наков. Той разказа накратко за главната идея на университета и целта, към която се стреми проектът – качествено образование, професия и работа за хиляди млади хора, практика и реален опит плюс диплома за висше образование. „Нашето учебно съдържание е напълно отворено!“ – заяви Светлин Наков. т.е. всеки, който има желанието, мотивацията и отделя достатъчно време, може да се занимава с програмиране и софтуерно инженерство и да ползва учебните материали на СофтУни напълно свободно. Две години, 6 нива, 25 курса, 25 практически изпита и 25 екипни проекта и работа след една година – ефективното обучение и професионална квалификация.


Етикети:Коментари: