Техническият университет в София става част от Международен институт по технологии

Техническият университет в София става част от Международен институт по технологии

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 24.11.2009, 3,330 показвания

tu_sofia_hp

Днес Хюлет-Пакард България обяви, че Техническият университет в София е избран да се присъедини към глобалната програма на компанията “HP Международен институт по технологии” (HP International Institute of Technology – HP IIT). На церемония в ТУ г-н Ираван Хира, генерален директор на HP България и проф. д-р Камен Веселинов, ректор на ТУ, подписаха меморандум за създаването на учебно-изследователски център за усъвършенстване на професионалните ИТ умения на студентите и преподавателите в Университета чрез иновативните учебни програми на НР в областта на информационните технологии. Специален гост бе създателят на HP IIT Игор Белусов.

Като част от споразумението, г-н Хира предостави сертификат за грант на стойност 80 хиляди долара, чрез който HP ще осигури на висшетo учебно заведение най-модерно хардуер и софтуер оборудване за целите на проекта. Програмата ще осигури достъп в реално време на българските студенти и преподаватели до най-новите постижения в областта.

“Броят на студентите в Европа, завършили ИТ, е нараснал с 48% от 2006 г. насам. Това е ясно доказателство, че все повече млади хора осъзнават важността, която информационните технологии имат днес и ще играят в бъдеще”, каза Ираван Хира, управляващ директор на НР България. “С нашата инициатива желаем не само да подпомогнем студентите в достъпа им до експертно знание и до най-новото технологично оборудване, но и да им дадем възможност да работят по проекти със свои колеги в международна среда. Смятам, че иновациите намират най-плодотворна почва, когато са базирани на сътрудничество и обмен на знания.“

“HP Международен институт по технологии” обхваща 20 водещи университета, в които се създават изследователски и образователни центрове и се въвеждат специализирани курсове”, заяви Игор Белусов, създател на HP IIT. Центърът на института в софийския Технически университет ще се фокусира върху системите за съхранение на информация, мрежовите и blade-технологиите.

“За нас е голяма чест, че ТУ София е избран за първия в страната партньор на Международния институт по технологии на Хюлет-Пакард, каза проф. д-р Камен Веселинов, ректор на университета. “Това е логична стъпка от нашето партньорство, което датира от няколко години и доказа,че бизнесът и образованието действително могат да работят ефективно, ръка за ръка”, допълни проф. Веселинов. През 2006г. ТУ София стана част от мащабен проект на НР в подкрепа на висшето образование в страната. Компанията изгради две високотехнологични лаборатории в Техническия университет и обучи близо 600 негови студенти и преподаватели.

Всички университети, членове на “HP Международен институт по технологии”, ще могат да използват и интернет портала на програмата за обмен на информация и експертно знание. Курсовете ще бъдат преведени на английски език и ще бъдат на разположение не само на членовете на програмата, но и на други учебни заведения.

“HP Международен институт по технологии” е част от “HP Център за постижения” (HP Centre of Excellence) – кауза на HP за стимулиране на сътрудничество по различни проекти между университети от Европа, Средния Изток и Африка. Тези проекти са съобразени с образователните нужди по места и подпомагат изравняването на стандартите в обучението по информационни технологии, чрез свързването на университети от Африка и Средния Изток с изследователски центрове от целия свят. През тази година HP насочва усилията си върху създаването на филиали на “HP Център за постижения” в развиващите се пазари.

Предоставянето на грантове за стимулиране на иновациите в образованието са част от глобалната стратегия на HP за социално развитие. Над 1 000 образователни институции, в повече от 40 страни по света развиват проекти за мобилни технологии с подкрепата на HP. В последните 20 години HP дари повече от 700 милиона евро в брой и оборудване на училища, университети и други неправителствени организации, свързани с образованието. Само за периода 2004-2008г. компанията инвестира близо 43 милиона евро в подобни проекти.

Българските учебни заведения също имат своето място на образователната карта на НР, като само за последните 3 години компанията инвестира над 600 хиляди долара в проекти, свързани с образованието. Само в последните няколко месеца, освен гранта за ТУ, HP откри център за професионално обучение и кабинет за интерактивно обучение по природни науки в 73-о СОУ.

Повече за глобалните инициативи на компанията можете да прочетете в HP Global Citizenship Bulletin и блога за корпоративна социална отговорност на www.hp.com/hpinfo/globalcitizenship/.


Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.