Близо час над 350 гости на Mtel Media Masters’2014 бяха доброволно offline заради баронеса Сюзън Грийнфилд

Близо час над 350 гости на Mtel Media Masters’2014 бяха доброволно offline заради баронеса Сюзън Грийнфилд

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 31.10.2014, 4,836 показвания

Baronesa Susan Greenfield

Неврологът от Оксфорд беше специален гост на церемонията, която отличи десет журналисти

Три големи, шест призови и една специална награда бяха връчени в журналистическия конкурс за иновации, нови технологии и наука Mtel Media Masters на церемония в „Модерен театър“. С награждаването снощи приключи четвъртото издание на надпреварата, която Мтел инициира, а Центърът за развитие на медиите и фондация „Медийна демокрация“ организират, за да бъде фокусирано общественото внимание върху значимостта на иновациите, новите технологии и науката за развитието на икономиката и обществото не само в България, но и в световен мащаб.

Специален гост на събитието беше неврологът от Оксфорд – баронеса Сюзън Грийнфийлд, която провокира гостите в препълнената зала на „Модерен театър“ да помислят дали модерните технологии са едно от средствата, с помощта на които водят пълноценен живот, или са се превърнали в цел на съществуването им.

„Дете, родено днес, има шанс 3:1 да доживее до 100 години. Но шансът му никога да не „порасне“, а цял живот да продължи да възприема заобикалящия го свят „по детски“ с помощта на картинки, а не мислейки аналитично, е също толкова голям“, предупреди британският учен. Според нея технологиите удължават живота ни, но само от нас зависи да го изживеем пълноценно.

Баронеса Грийнфийлд е посветила кариерата си на изучаването на човешкия мозък. През вторите 50 години от живота си иска да намери лек за болестта на Алцхаймер. И да играе скуош. „Призовавам всеки от вас да си зададе този въпрос: „Какво възнамерявам да правя през вторите 50 години от живота си?“, посъветва световноизвестният автор гостите на Mtel Media Masters.

Големите награди в конкурса тази година са, както следва: в категория „Информационни агенции и нови медии” – Владимир Тодоров, Obekti.bg,  за материала му „Надежда за живот“; в категория „Печатни медии” – Начо Стригулев, сп. „Мениджър”, за „Стар Трек” на живо”; в категория „Електронни медии” – Цветелина Атанасова, БНТ, за филма ù „Пришълците”.

Призовите награди бяха присъдени на Видка Атанасова, Dnevnik.bg, за материала ù „Музеят, в който е важно децата да пипат и питат“; Ралица Ковачева, Reduta.bg, за материала „На съюза прахосмукачката“; Асен Георгиев, в-к „Капитал“, за статията му „(Н)е-правителство“; Женя Милчева, сп. „Осем“, за материала ù „ГЕНерална проверка”; Живко Константинов, Нова телевизия, за репортажа му „Генбанката у нас съхранява 150 милиона семена”; Мария Чернева, БНТ, за материала „Една кръвна проба за алкохол с различни резултати в 4 лаборатории“.

Специалната награда на журито отиде при блогъра Ивайло Борисов (Takaitaka.com) за материала му „Клонът, на който висим”.

Цялата церемония беше предавана на живо в сайта на Мтел, като вече може да бъда гледана там на запис.

Четвъртото издание на конкурса събра над 100 материала от повече от 50 журналисти от електронни и печатни медии, както и такива на свободна практика. Те бяха разгледани и оценени от независимо жури в състав: Весислава Антонова – журналист и член на Управителния съвет на Центъра за развитие на демокрацията; Гергана Паси – посланик на новите технологии на България към Европейската комисия; доц. д-р Леандър Литов – ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания CERN; Любов Костова – директор на Британския съвет за България; Миролюба Бенатова – разследващ журналист; Никола Балов – блогър и доц. д-р Орлин Спасов – изпълнителен директор на фондация „Медийна демокрация“.

Конкурсните материали могат да бъдат видени на адрес – http://www.mtel.bg/mtel-media-masters-2014


Етикети: , , , ,Коментарите са забранени.