Технологията AMD FreeSync вече официално

В раздел: Прегледи от на 19.03.2015, 8,264 показвания

amd-freesync-gaming

ОТ известно време от AMD говорят за технологията AMD FreeSync, но ето че днес от компанията направиха и официалния анонс на първите монитори, които ще разполагат с официална поддръжка. Реално AMD FreeSync е отговор на Nvidia G-Sync технологията, която от няколко месеца вече е достъпна на пазара. Идеята и на двете технологии е да елиминират някои от проблемите, с които се сблъскват геймърите при използването на традиционни монитори за игра – разкъсване на картината при изключен V-sync, закъснение при изобразяване на кадрите (input lag) или stuttering при опресняване на образа на екрана. Основната идея и на двете технологии е да намалят или елиминират тези проблеми като променят начина на синхронизация на образа между видеокартата и монитора. И при G-Sync и при FreeSync мониторът вече не работи на синхронизирана честота от 60 кадъра в секунда например, вместо това честотата на опресняване на екрана е динамична и зависи от подавания брой кадри от видеокартата във всеки един момент.

amd-freesync-pipeline

На практика и Nvidia G-Sync и AMD FreeSync са базирани на DisplayPort Adaptive-Sync, функционалност която е част от актуалните версии на свободния от лицензионни такси DisplayPort стандарт. Реално и двете компании произвеждащи графични видеоконтролери разчитат на тази функционалност като това, което изграждат около нея е поддържащата софтуерна имплементация. Подходът на Nvidia обаче е малко по-различен, както стана ясно неотдавна, тъй като компанията вгражда скъп хардуерен DRM модул (така наречения G-Sync модул) във всеки един официално лицензиран монитор, докато изглежда от AMD залагат изцяло на ниво софтуерна поддръжка. Въпреки че на практика всеки един монитор с DisplayPort 1.2a би трябвало да е съвместим с DisplayPort Adaptive-Sync и съответно да може да работи с G-Sync и FreeSync, на практика не е така. При Nvidia проблемът е в DRM модула, който не допуска активирането на G-Sync на “несъвместимите” модели, освен ако не използвате специално модифицирани видеодрайвери, които заобикалят проверката за наличието на G-Sync модул.

amd-freesync-advantages

От AMD залагат на друг принцип – без лицензни такси, без специален хардуер и без допълнителни разходи за хардуера. Тоест няма хардуерен DRM модул като при Nvidia, който по-скоро да пречи и само да вдига разходите за потребителя, без от него да има някаква друга полза освен да казва на видеодрайверите че даден монитор е съвместим или не. За момента остава отворен въпроса дали имплементацията на AMD реално ще позволява използването на всеки един монитор с DisplayPort 1.2a (на теория би трябвало да е така) или като за начало AMD FreeSync ще е достъпна само за определени модели монитори. Все още от AMD не са публикували официален видеодрайвер с поддръжка на FreeSync технологията, но по официална информация е необходимо използването на бета дравер версия 15.2 или по-нов за да може да се използва новата технология.

Според наличната информация видеокартите от сериите AMD Radeon HD 7000, HD 8000, R7 и R9 сериите видеоконтролери разполагат с възможност за използване на технологията AMD FreeSync за нуждите на видео възпроизвеждане и пестене на електроенергия с понижаване на консумацията на ток при липсата на нужда от визуализирането на голям брой кадри. За целите на геймърите обаче е необходимо да разполагате с видеоконтролер AMD Radeon R9 295X2, 290X, R9 290, R9 285, R7 260X или R7 260, това на практика са само по-актуалните модели от последното поколение на компанията (не е съвсем ясна ситуацията със 7800 и 7900 сериите и респективно 280X, който не са отбелязани като съвместими). Поддръжка на AMD FreeSync е налична и в някои от по-актуалните вградени в процесорите видеоконтролери на AMD и макар те да могат да бъдат използвани и за гейминг нужди, то тяхната не особено висока производителност не ги прави особено подходящи за такива цели.

amd-freesync-monitors

Първите официално обявени модели геймърски монитори с поддръжка на AMD FreeSync можете да видите в таблицата по-горе, като в списъка са включени продукти на Acer, BenQ, LG Electronics, Niexeus, Samsung и Viewsonic с различни размери, резолюции и максимални честоти на опресняване. Както стана дума на теория би следвало AMD FreeSync да е съвместим и с други вече налични на пазара монитори с DislayPort 1.2a интерфейс при наличие на съвместим видеоконтролер и инсталиране на актуален видеодрайвер с поддръжка на новата технология, но това е нещо, което подлежи на допълнително тестване тепърва. Интересен е и въпросът дали монитори, които са официално сертифицирани като Nvidia G-Sync съвместими ще могат да се използват в комбинация с AMD видеоконтролери и технологията FreeSync. Тепърва предстои да тестваме тези неща.

Това, което все още остава като единствено предимство на Nvidia пред AMD що се отнася до тези нови технологии за синхронизации на образа е фактът, че Nvidia предлага по-широк набор от модели видеоконтролери, които поддържат Nvidia G-Sync както и наличието на комбинирани продукти, които съчетават поддръжка на стереоскопично 3D (технологията 3D Vision) и G-Sync в един монитор. За съжаление обаче напоследък оставаме с ясното впечатление, че от Nvidia рязко са загубили интерес към стереоскопичната 3D поддръжка, въпреки че те реално събудиха потребителския интерес към този тип гейминг за втори път от съществуването на компанията и отново за втори път ставаме свидетели на това как Nvidia е на път да захвърли този сегмент и да зареже потребителите, които са повярвали в бъдещето на стереоскопичното 3D.


Етикети: , , , , , , ,14 коментара

 1. 1 Boby // 19.03.2015 в 22:18

  Tони а ако вече имаш монитор със G-Sync можеш ли да ползваш FreeSync ако вземеш AMD карта?

 2. 2 Антон Белев (Bloody) // 19.03.2015 в 22:27

  На теория би трябвало да може, освен ако G-Sync DRM модула не пречи по някакъв начин (би трябвало да работи на всеки DP 1.2 монитор), на практика се надявам да ми пратят FreeSync драйвери, с които да тествам утре :)

 3. 3 Тук ли? // 19.03.2015 в 23:05

  Copy-paste продължава. А дано има успешно copy-paste и на GTX9**. Дааааа…това ми напомня на Mercedes S-класа, ри която излизат всички новости, а в последствие се появяват и при Поло в някакъв полуусъвършенстван за нуждите вариант.

 4. 4 Сашо // 19.03.2015 в 23:25

  много умно, какво да се очаква от невидия.. изкуствено орязване на функционалността.

 5. 5 intel the joke... // 20.03.2015 в 10:36

  Тоя па сравнява миерцедес S класа с VW, направо не се и очудвам, че има турско правителство, че е пълно с мангали, просто такива ненормални изроди са се събрали дето не знаят къде се намират, и за какво живеят даже….

 6. 6 n4f // 20.03.2015 в 11:09

  Ако технологията на AMD действително е на ниво и няма нужда от оторизиран монитор – това ще е супер смешен провал за Nvidia

 7. 7 Марто // 20.03.2015 в 16:34

  Free винаги е най-готино. Ама не ми се вярва от АМД да дадат безплатно това, за което Нвидиа биха искали пари. Няма голяма логика в цялата работа.

 8. 8 Zlatko // 20.03.2015 в 17:03

  Има инфо в нета ,че G-sync е просто Free-sync с опознавателен модул в мониторите ,който да го отключва.

 9. 9 Жецата // 21.03.2015 в 12:40

  Не за първи път Nvidia ползлват подобна практика.

 10. 10 Антон Белев (Bloody) // 21.03.2015 в 17:16

  Вече мога да потвърдя, че Gsync-сертифицираните мониори явно не работят с AMD FreeSync, тествано на Acer ХВ280НК 4K монитор. Освен това изглежда не работят и съвсем добре и с видеокартите с поддръжка на AMD FreeSync… монитора си работи съвсем нормално на 280X, но при свързване към 290X картината започва да премигва все едно монитора постоянно губи и намира видеосигнал!

 11. 11 positive // 19.04.2015 в 18:19

  Имах такъв проблем с нормален стар монитор. Губеше и намираше сигнал през половин час. В контрол центъра има една опция Alternate DVI operational mode която ънчекнах и спря.

 12. 12 Машина // 19.04.2015 в 20:21

  Kво ше синхронизирате с G-Sync и при FreeSync при 4К мониторите които в такива резолюции не предлагат повече от 60 Херца рефреш.
  Да пуснете ‘Метро’ на 4 К монитор в нативен режим 4 К са ви нужни Quad SLI -Nvidia-GT…Titan-X 4бр карти =4000 $
  за Фремрейт от едва 30 fps Ъъъ(без да пипате екстрите щото ко ги включите става мазало ,unplayable)
  Кой монитор поддържа 144 херца рефреш в такава резолюция и дори теоретично да поддържа какво ще му синхронизирате точно ще му свалите честотата на опресняване на екрана динамично до рефреш рейта на картата ли
  Ха ха голема простотия баце

 13. 13 Kol // 20.04.2015 в 05:22

  freesync работи между 40 и 144Hz. матрицата не може на по-малко и под 40Fps настъпват проблеми, границата е тънка.. Gsync решава проблема като падне под 36 почва да дублира кадрите и стават 72Hz, затова служи допълнителната платка. при Freesync това не е решено, но пак е нещо, по-добре от колкото да се взима +50% по-мощно видео примерно за 40->> 60Fps, +50% е от GTX980 до TitanX, направо подарък.

 14. 14 American Landlord // 21.04.2015 в 16:11

  Много са ми смешни някои aкадемици ‘лекуващи’ хардуерни проблеми на системен недоимък на графична мощ и производителност с некакви си платки , сингронизация ама тва си е Чукча KOI не читател .Чукча KOI писател :-)

Коментари: