Около 25% спад в продажбите на видеокарти за Q1 2015

В раздел: Новини от на 20.03.2015, 5,887 показвания

Пазарът на графични платки не е виждал подобни сътресения от много време, което се вижда много ясно от предварителните отчети за продажбите през първото тримесечие на 2015 година. Очакванията са за около 25% спад в глобален мащаб, което ще е разпределено неравно между AMD и NVIDIA, но по-малкото продадени видеокарти е факт. Това от една страна се дължи на изчакването от страна на потребителите за появата на новото поколение графични платки на AMD, а от друга на проблемите на NVIDIA около GeForce GTX 970, високата цена на GTX 980 и не до там топлото посрещане на GTX 960.

amd_pitcairn_core

Според източници в Тайван, близки до Digitimes.com, през второто тримесечие спадът ще продължи, но евентуалната поява на новите платки на AMD ще забави темпото. От друга страна се предполага, че съдебните дела срещу NVIDIA относно “некоректното представяне” на GeForce GTX 970 може да доведе до понижение на цената на споменатата видеокарта, или предлагането на други варианти на отстъпки, което е очаквано от не малко от потенциалните бъдещи купувачи на графичен ускорител от този ценови клас.


Етикети: ,6 коментара

 1. 1 nv // 20.03.2015 в 12:01

  Малко е спад с 25%. Още трябва.

 2. 2 Тук ли? // 20.03.2015 в 12:09

  Ама че жълти новини. Щели да чакат да спаднат GTX970. Те и без това ще спаднат дали със съд или без съд. Доста време тая карта е на пазара и е време да даде място на други. Затова цената в долари ще спадне със или без съдебно решение. Пред съда исковете няма да минат, защото ако минат, някой може да зведе дела и срещи двата GB DDR3 памети, които всекидневно заблуждават клиентите. Как пък никой не се е сетил за това?

 3. 3 wiivn // 20.03.2015 в 21:29

  Има и дрги фактори, освен, че чакат появата на нови карти. Интересът към мощни ускорители е намалял и защото все повече хора все повече време си цъкът на телефони, таблети и лаптопи, а когато се обръщат към конзолите си и писитата си, играят все повече на инди игри, които като цяло не са с високи изисквания и нямат нужда от мощни видеокарти. Най-масовите игри пък се правят да работят добре и на среден клас видео карти и така на практика се елиминира нуждата от по-висок клас карти. Накрая излиза, че хората просто не виждат смисъл да наливат повече пари в нови карти, които пък така или иначе не са кой-знае колко по-мощни и не предлагат кой-знае колко нови и интересни неща спрямо по-старите модели, и естествено, че ще има спад в продажбите.

 4. 4 Мирослав Монев // 22.03.2015 в 00:15

  Аз например като интернет доставчик имам поглед как се движат нещата, хората се наситиха, вече всеки си има компютър и търсенето е по-слабо. Преди години поправях и преинсталирах основно настолни компютри, в момента съотношението лаптопи-настолни компютри които преинсталирам и поправям е 5 към 1.Другото което е в моята компютърна зала след 11 години ми писна да сменям видеокарти и памет и процесори през година, компютрите в момента съм спрял да ги ъпгрейдвам, само за интернет и обикновенни игри а съм заложил на xbox-сове. Пускаш си диска и играеш, няма кракове няма засичания, сами се обновяват най новите пачове и забравяш за забивания, сменяне на драйвъри и други подобни. Също така най-новите игри например GTA 5 мналата година още юни месец я играеха при мен а за компютър излиза чак сега, мога да се похваля че няма ново заглавие което го нямам за конзола а и игрите са евтини, не са като преди, в момента е пълно с евтини игри за конзола, например новото Диабло 3 с експанжъна беше за 55 лева а за компютър е двойно. А и децата се кефят, садат и играят по двама, трима или четирима на конзола. Мисля че, при нас в България тепърва конзолите ще се налагат и ще отхапват от дела на компютрите (за една година всички познати и приятели се снабдиха с конзола.

 5. 5 wiivn // 22.03.2015 в 18:49

  Къде е този клуб?

 6. 6 Димчо // 24.03.2015 в 17:51

  И по-важното – само за деца ли е, или и за по-големи :D

Коментари: