50 години от създаването на Закона на Муур

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 20.04.2015, 5,613 показвания

Захранвайки иновации, които обичаме, и от които зависим

 

През 1965 година Гордън Муур направи предвиждане, което щеше да постави темповете за нашата модерна дигитална революция. От внимателно наблюдение на възникваща тенденция, Гордън Муур екстраполирал, че компютърните технологии значително ще увеличават мощността си и ще намаляват съответната си цена с експоненциални темпове.

intel_gordon_moore

Прогнозата, известна като Закона на Муур, се е превърнала в златно правило за електронната индустрия и източник на иновации. Като съосновател на Intel, Гордън Муур проправил пътя за Intel да прави най-бързите, най-малките и най-достъпните транзистори, които задвижват нашите инструменти и играчки. Дори и 50 години по-късно, трайното влияние и ползи се усещат по много начини.

Икономическо влияние

Производителността – известна още като мощност — и цената са два ключови двигателя на технологичното развитие. Докато повече транзистори се поместват в по-малки пространства, процесорната мощност се увеличава, а енергийната ефективност се подобрява, и всичко това при по-ниска цена за крайния потребител. Това развитие не само усъвършенства съществуващите индустрии и увеличава продуктивността, но то също дава път на цели нови индустрии, захранвани от евтини и мощни компютърни технологии.

Технологично влияние

Наблюдението на Гордън Муур трансформира компютърните технологии от рядко и скъпо начинание във всепроникваща и достъпна необходимост. Всички модерни компютърни технологии, за които знаем и на които се наслаждаваме, са произлезли от основата, поставена от Закона на Муур. От самия Интернет, до социалните медии и съвременните анализи на данни, всички тези иновации водят началото си директно от Муур и неговото откритие.

Обществено влияние

Евтините и повсеместни компютърни технологии, които бързо се разрастват навсякъде около нас, фундаментално променят начина, по който работим, играем и комуникираме. Основополагащата сила на Закона на Муур е задвижвала открития при модерните градове, транспорт, здравеопазване, образование и производство на енергия. Всъщност, е доста трудно да се предвиди какъв би бил нашият модерен свят без Закона на Муур.

Пътят напред

Като метроном на модерния свят, в продължение на 50 години предвиждането на Гордън Муур определя темповете за иновациите и развитието. Това предсказание постави плодородна основа, от която модерните технологии могат да се появяват, включително широкото навлизане на дигитализацията и персоналната електроника.

Движейки се напред, Законът на Муур и свързаните иновации се движат към безпроблемна интеграция на компютърните технологии в нашето ежедневие. Тази визия за непрекъсното захранвано и взаимосвързано бъдеще носи ясни предизвикателства и ползи. Личното пространство и сигурността са неизменни и нарастващи въпроси. Но ползите от все по-интелигентни, повсеместни компютърни технологии, учещи се да очакват нашите нужди, могат да ни пазят по-здрави и в по-голяма безопасност и по-продуктивни в дългосрочен план.


Етикети: ,10 коментара

 1. 1 Сашо // 20.04.2015 в 12:41

  От всички новини не можах да разбера, при ретроспекция, как се различава графиката на мур от реалната. То го има някъде, но за 50-та годишнина очаквах по-лесно да се намира.

 2. 2 Гого // 21.04.2015 в 11:55

  Все пак това е фирмено и прес съобщение, не е техническа или научно популярна статия. Та подробностите ще трябва да си ги търсиш на други места.

 3. 3 kono // 21.04.2015 в 13:26

  значи да видим сега, 2500К излезе 2011г. на всеки 2 години ако се удвоява значи сега щяхме да имамае 16 ядрен.

 4. 4 Смях в залата // 21.04.2015 в 13:35

  Нормално да виждаш само рефреши, интел са помиярска компания, с цел тотален монопол, и ако могат ще продават едни и същи продукти по 10-20 години, за това и е нормално да виждаш някакви рефреши от Sandy Bridge до сега….

 5. 5 Petar // 21.04.2015 в 20:06

  Пълни глупости!

 6. 6 Иво // 22.04.2015 в 20:23

  “Докато повече транзистори се поместват в по-малки пространства, процесорната мощност се увеличава, а енергийната ефективност се подобрява, и всичко това при по-ниска цена за крайния потребител”

  За цената може да поспорим :)

 7. 7 wiivn // 23.04.2015 в 05:50

  Закона на мур е точно това – една прогноза, а не закон…

 8. 8 Kol // 23.04.2015 в 09:43

  то е наблюдение. a вторият закон е че фабриките също поскъпват с експоненциални темпове, ако 14нм струва 10 млрд, 10нм ще струва 20 млрд и така. 7нм – 40млрд. и при 5нм удряме стена ако изобщо се стигне до там.

 9. 9 amd_fan // 27.04.2015 в 17:00

  Аз лично съм впечатлен как продължават да създават все по-финни – за удрянето на стената в тази технология се говореше още преди години, а ето, че смаляването продължава. Съгласен съм, че цената хич не е приятна за потребителите, но освен самата технология, вложена в даден микропроцесор, важен фактор е и икономическия, а той също е доста сложен.

 10. 10 Един Българин // 28.05.2015 в 14:53

  Иво, ако погледнете цената на единица мощност, то тя при равни други условия пада. И Правец 16 бяха 60 000лв (докато бяха полуембаргови) и 386 бяха по Х лв, но в кой колко транзистора има, с какъв размер и с каква бързина и отделяна мощност работят. А един личен компютър и преди 15 г. можеше да се вземе за примерно равностойността на 600$, но останалите характеристики са се изменили :).

Коментари: