Как да организираме корпоративно събитие, което да сплоти екипа ни

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 22.06.2015, 14,860 показвания

team-building-activities
 

Защо типичните тийм билдинг дейности са пълна загуба на време

Лятото е сезонът, когато се провеждат най-много тийм билдинги за сплотяване на екипа и максимално използване на слънчевите дни. Когато дойде време за подобни дейности, големите корпорации възлагат организирането на игрите на специализирани агенции, занимаващи се със събитиен мениджмънт. Обикновено те включват пейнтбол, дърпане на въже, отборни надпревари, свързани с физическо натоварвяне, боулинг – на пръв поглед забавни игри, които имат за цел да накарат служителите да си сътрудничат, да работят добре в екип, да споделят знания. На практика обаче тези обучения сред природата се основават на състезание и конкуренция. Дори когато дейностите позволяват на хората да работят заедно в малки отбори, във фокуса им е конкуренцията, a не сътрудничеството.

Има една проста причина, поради която тези прояви почти винаги са конкурентни: конкуренция = адреналин. Изкуственото създаване и стимулиране на конкуренцията активира първичен порив за победа на всяка цена. Tази необуздана и внезапна емоция ни прави фокусирани и целеустремени, за радост на организатори и мениджъри. Колкото по-активни са участниците, толкова по-успешно е събитието. Грешка! Конкуренцията при подобни събития може да се окаже спънка в професионалнто развитие на служителите, да породи унижение и да повлияе негативно на мотивацията. Ето някои от най-важните проблеми при конкурентни тийм билдинг мероприятия.

1. Конкуренцията не създава усещане за успех и удовлетвореност у всеки служител.
Да, някой ще спечели – но повечето хора няма. Ако фокусът е върху стимулиране на конкуренцията и печеленето на състезания, повечето участници ще си тръгнат с усещането, че не са достатъчно добри. Това неминуемо би се отразило на тяхната мотивация и доброто им представяне на работното място.

2- Конкуренцията изважда на повърхността най-лошото у хората
Разпалените играчи доста често нагрубяват рефери и членове на тима. Колкото и добри професионалисти да са, може би имат някои личностни недостатъци, които излизат наяве и отблъскват останалите служители. Някои играчи дори са склонни на измама в стремежа си да спечелят на всяка цена. Това не е най-добрата основа за изграждането на стабилен трудов колектив – тази цел се постига със стимулиране на сътрудничеството и намиране на добрите качества у съотборника.

3. Хората учат по-малко, когато се конкурират
Проучванията показват, че научаваме по-малко, когато се конкурираме, и повече, когато си сътрудничим.

4. Конкуренцията понижава производителността
Противно на общоприетото твърдение, че конкуренцията ражда лидери и хората успяват повече, когато си съперничат, нашият опит показва, че не конкуренцията, а сътрудничеството е основен компонент във формулата за успех.

5. Загуба на време
Тези събития най-често имат за цел идентифициране и награждаване на победителите, а не придобиване на полезни знания и умения. Това създава усещане, че подобни дейности са загуба на време. Служителите негодуват, че са си пропилели деня, вместо да отидат за риба, на СПА с партньора си или да поиграят федербал с децата.

Екипът на Wine Tasting Getaways споделя опит и дава съвет, как да организираме тийм билдинг, който създава истински отбори и мотивирани служители.

Първото и най – важно нещо, което трябва да обсъдим е какви резултати очакваме да получим от даденото събитие:

а) Добра комуникация и разбирателство между колеги
б) Участниците да се харесват повече едни други и да откриват нови позитивни черти у колегите си
в) Прекрасен спомен за добре свършена съвместна работа
г) Невероятно чувство за удовлетвореност – „добри сме в това, което правим”
д) Нараснало желание за организиране и осъществяване на съвместни проекти
е) Усвояването на нови знания и умения, които са лесно приложими в работата
ж) Не на последно място – усещане за един добре прекаран ден

Тези цели са лесно постижими. Това, което всъщност трябва да се промени е:

  • Събитието да има добре установени общи цели за всички, които карат участниците да си сътрудничат, не да се конкурират
  • Да се възнаграждават онези, които постигнат добри резултати или помагат за постигането на резултатите и, разбира се, онези участници, направили събитието приятно изживяване за всички
  • Осигуряване на достатъчно време на участниците да осмислят как придобитите знания и умения, както и цялостното изживяване, биха помогнали във всекидневните им задължения на работното място

Най-вероятно няма да попаднете в забързаната потна атмосфера, която създава игра на пейнтбол, но това всъщност никак не е лошо.

Това, което гарантирано ще получите ще бъде забавно и особено полезно за просперирането на компанията и мотивацията на служителите й.

Winе Tasting Getaways нe прави тийм билдинг, a изгражда общност. Те са консултанти за развитие и изграждане на добре подготвени, щастливи и мотивирани корпоративни екипи и лидери. Един от техните основни продукти е създаването на собствен купаж. Да направят нещо заедно, от начало до край, което никой не е експерт, позволява на тимовете да придобият богат опит и изградят силна общност. Усещането за правене на нещо значимо заедно, се откроява най-добре, когато са поставени в ситуация, различна от тяхната зона на компетенции. Тогава се наблюдават качества на служители, които по – рано са били пренебрегвани. Това е почти невъзможно да се случи при състезание, оповано на физически умения като щафета, голф или дърпане на въже, защото не всички служители са еднакво добре физически подготвени. Едни тренират по 3 пъти на ден, а други бързат да се приберат и прекарат повече време със семейството си. Събитията, които Wine Tasting Getaways организират изграждат лидерски умения, изпитани и рафинирани под стресори, на ограничен период от време, ресурси и таланти (звучи като вашия офис, нали?) В края на деня, всички участници са мръсни, може би малко схванати, но когато се изправят пред саморъчно създадената бутилка вино, са щастливи, и с удоволствие могат да изпият по чаша на сладки приказки.

Всички са удовлетворени и по – сигурни в това, че могат да разчитат на колегите си за помощ, когато сроковете за приключване на проект ги притискат или когато искат да споделят нещо, което ги мъчи.

Струва си да отбележим и нещо друго. Kонкурентният тийм билдинг е чудесно събитие за добре подготвените физически или за онези, които имат подобно хоби. При играта на боулинг например има участници, които никога не са влизали в боулинг зала. Невинаги важи правилото за “късмета на начинаещия”. Ако служител, който не разбира нищо от боулинг, е поставен в екип със заклети играчи (което обикновено се случва) и отборът загуби заради неговата несръчност, e възможно да се стигне до укор и подигравки от останалите служители. Подобно отношение демотивира и се отразява негативно на работата му. Унижението може да продължи с месеци. Служителят губи самочувстивето си, а мениджърът – добър професионалист.

Какъв е най – добрият тийм билдинг, в който се участвали? А най – лошият? С какво подпомогна професионалното Ви развитие? Остави приятен спомен или горчив вкус в устата?

За да почерпите идеи за успешни тийм билдинг събития или да се консултирате за организиране на Вашето, посетете: http://www.winetastinggetaways.co.uk/bg/corporate-events/activities-team-building.html


Етикети: ,Коментари: