Ценовата война на Intel и ASMedia понижава цените на USB3.1

В раздел: Новини от на 14.07.2015, 4,005 показвания

Единствените двама доставчици на контролери USB3.1 за дънни платки са Intel и ASMedia, като двете компании изглежда си организират ценова война, която най-вероятно ще доведе до по-добри цени на дънните платки и по-доволни потребители, закупили такъв продукт.

 usb_31_pic

Първоначално Intel предлагаха своят контролер за $10 (цена за производителите на дънни платки), но ASMedia насочиха вниманието към себе си с по-ниска цена за своята алтернатива. Макар първоначално големите производители на дънни платки да обръщаха внимание само на чипа на Intel, ниската цена на ASMedia накара компаниите да погледнат и към алтернативата. Изглежда това е направило впечатление на Intel, които към момента вече предлагат контролера си за под $6. Очаква се това да принуди ASMedia да понижи цената на своят чип до под $3.

Тук трябва да споменем и една друга особеност – макар да е по-евтин, контролера USB 3.1 на ASMedia предлага скорости на трансфер до 10GBps, докато варианта на Intel е чувствително по-бърз – скорости до 40 GBps. Това няма как да не задържа интереса на големите компании, които изглежда ще прежалят разликата от 2-3$ в цената на контролера USB 3.1, особено когато става дума за дънни платки на доста сносни цени (каквито са например моделите с чипсет X99).


Етикети: ,Коментари: