Intel и Micron произвеждат върхова технология за памети

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 30.07.2015, 4,680 показвания

Акценти:

 • Intel и Micron започват да произвеждат нов клас енергонезависима (non-volatile) памет, като за първи път създават нова категория памет за последните повече от 25 години.
 • Новата 3D XPoint™ технология носи скорости на енергонезависимата памет, които са с до 1,000 пъти по-бързи от NAND, най-популярната енергонезависима памет на пазара.
 • Компаниите са изобретили уникални материални съединения и кроспойнт архитектура за технология на паметта, която е 10 пъти по-плътна от конвенционалната памет.
 • Новата технология създава възможности за нови иновации при приложения, вариращи от машинно обучение до проследяване на заболявания в реално време и увлекателни 8К игри.

intel_3D_XPoint_Die_1000

Intel Corporation и Micron Technology, Inc. разкриха 3D XPoint™ технология, енергонезависима (non-volatile) памет, която има потенциала да революционизира всяко устройство, приложение или услуга, които използват бърз достъп до голям набор от информация. Вече в производство, технологията 3D XPoint е ключово откритие в сферата на технологията на паметите и първата нова категория памет от представянето на NAND флаш през 1989 г.

Бумът на свързани устройства и дигитални услуги генерира огромни количества нови данни. За да се направят тези данни полезни, трябва да се съхраняват и анализират много бързо, което създава предизвикателства на доставчиците на услуги и системни интегратори, които трябва да балансират компромиси с разходите, мощността и производителността, когато създават решения за памети и съхранение. Технологията 3D XPoint комбинира производителността, плътността, мощността, не-променливостта и ценовите предимства на всички технологии за памети, които в момента са на пазара. Технологията е с до 1 000 пъти по-бърза и има до 1 000 пъти по-голяма издръжливост в сравнение с NAND, и е 10 пъти по-плътна от конвенционалната памет.

„Десетилетия наред, индустрията търсеше начини да намали времето за лагване между процесора и данните, за да позволи много по-бърз анализ,” каза Роб Крук, старши вицепрезидент и генерален мениджър на Intel’s Non-Volatile Memory Solutions Group. „Този нов клас енергонезависима (non-volatile) памети постига тази цел и доставя променяща играта производителност за решенията за паметите и съхранението.”

intel_3D_XPoint_Die_1000_2

„Едно от най-значителните препятствия в модерните компютри е времето, необходимо на процесора, да достигне до данните за дългосрочно съхранение,” каза Марк Адамс, президент на Micron.“Този нов клас енергонезависими памети е технологична революция, която позволява бърз достъп до огромни масиви от данни и създава възможности за съвършено нови приложения.”

Докато дигиталният свят расте бързо – от 4.4 zettabytes дигитални данни, създадени през 2013 г., до 44 zettabytes, очаквани до 2020 г. – технологията 3D XPoint може да превърне това количество данни в ценна иформация за наносекунди. Например, търговците на дребно могат да използват технологията 3D XPoint за по-бързо индефициране на модели за откриване на измами във финансовите транзакции; изследователи в здравеопазването биха могли да обработват и анализират по-големи масиви от данни в реално време, ускорявайки сложни задачи като генетичен анализ и проследяване на заболявания.

Ползите от производителността на технологията 3D XPoint могат също да усъвършенстват PC изживяването, като позволяват на потребителите да се насладят на по-бързи интерактивни социални медии и сътрудничество, както и по-увлекателно гейминг преживяване. Енергонезависимият характер на технологията я прави чудесен избор за различни приложения с ниска латентност за съхранение, тъй като данните не се изтриват, когато устройството бъде изключено.

 

Нова рецепта, архитектура за откритие при технологията за памет

След повече от десетилетие прекарано в проучване и разработване, технологията 3D XPoint е създадена от нищото, за да задоволи нуждите на енергонезависимите, високопроизводителни, с продължителна издръжливост и висококапацитетни памети на достъпна цена. Тя повежда към нов клас на енергонезависима памет, която значително намалява латентността, позволявайки много по-голямо пространство за съхраняване на данни близо до процесора и достъп на скорост невъзможна до сега за енергонезависима памет.

Иновативната, безтранзисторна, cross point архитектура създава пространство, подобно на триизмерна шахматна дъска, където клетките с памет са разположени в колони и редове, до които може да се адресира индивидуално. В резултат на това, данните могат да се пишат и четат в малки порции, довеждайки до по-ефективен процес на писане и четене.


Етикети: , ,4 коментара

 1. 1 gungod // 06.08.2015 в 19:58

  “Вече в производство” ооо чакам с нетърпение конкретни цифри :D

 2. 2 аман // 18.08.2015 в 13:03

  “..Например, търговците на дребно могат да използват технологията 3D XPoint за по-бързо индефициране на модели за откриване на измами във финансовите транзакции;…”

  това ли мислите че е най-важното, че го давате като пример за революционна технология !?

  аман от драскачи

 3. 3 BTVGZ // 24.08.2015 в 10:53

  Ари напиши ти едно ревю бе гъзар неизвестен.

 4. 4 mollov // 24.08.2015 в 11:26

  @аман – добре е, когато четеш нещо на сайта ни да обръщаш внимание в кой раздел е… и когато е в раздел “Фирмени и PR съобщения” да се обръщаш към съответната компания, като искаш да (им) кажеш нещо по въпроса…

Коментари: