AMD R9 Nano ще си остане “референтна”

В раздел: Новини от на 1.09.2015, 2,627 показвания

След анонсът на третата графична карта на AMD с ядро Fiji отново се заговори за вероятността да видим и “нереферентни” варианти на Nano-то, което да включва по-голям въздушен охладител и променени честотни характеристики. Това изглежда няма да се случи, защото от AMD просто не позволяват.

R9_Nano_BlackRef_RGB_5inch

От AMD твърдо са забранили всякакви интервенции както по печатната платка и компонентите върху нея, така и по BIOS-а и честотните характеристики на R9 Nano. Tова значи, че партньорите на компанията нито имат правото да разработват свои варианти от към хардуер, нито имат правото да модифицират BIOS-а от софтуерна гледна точка. Най-вероятно единствената корекция, която ще е достъпна ще е промяна на охладителя към воден такъв, или по-различен вариант на въздушен охладител.

Всичко това може да е продиктувано от възможността за модифициране на Nano-то до версия, която да изравни по производителност до Radeon Fury X. Това обаче е по-скоро нелогично, имайки предвид еднаквата цена, която двете карти притежават. От друга страна AMD доста ревностно защитават тезата, че Nano-то е най-бързата компактна видеокарта във форм фактор mini-ITX, поради което може би не искат потребителите да виждат по-различни нейни версии, което да промени основната идея.


Етикети: ,Коментари: