D-Link DIR-890L Wireless AC3200 Tri Band Gigabit Cloud Router

В раздел: Ревюта, Ревюта, статии и ръководства от на 2.09.2015, 10,094 показвания
Страница от ревюто: 1 2 3


dlink-dir890l-1

Новата мода при безжичните маршрутизатори изглежда е те да бъдат трибандови, защото двубандовите явно вече не са достатъчни, като повечето производители на мрежов хардуер вече предлагат такива решения. Тук ще разгледаме именно един такъв интересен трибандов рутер за безжичен интернет от D-Link, като идеята е да проверим дали наистина има смисъл и до каква степен си заслужава да се инвестира в такива устройства за домашни нужди. Това, което предлагат трибандовите рутери като D-Link DIR-890L е три независими безжични радио модема – един работещ на 2.4 GHz носеща честота със скорост до 600 Mbps и два отделни на 5 GHz, всеки от които поддържа до 1300 Mbps скорост. Така максималната теоретична скорост, осигурявана от един такъв WiFi рутер е 3200 Mbps и съответно от там идва и използването на AC3200 в името на тези устройства. Разбира се става дума за максималната теоретична скорост на трансфер по безжичен път от много на брой закачени към устройството потребители, защото само един клиент няма как да се възползва от тази скорост. Според това на каква честота сте се свързали максималната скорост за един потребител е 600 Mbps за 2.4 GHz или 1300 Mbps за 5-те гигахерца. Именно поради тази причина идеята на един такъв трибандов безжичен маршрутизатор е той да бъде инсталиран в домашна/офис среда, където има много на брой разнообразни безжични устройства с цел всички те да може ефективно да се възползват от високата обща скорост на трансфер без да пречат на останалите клиенти.

dlink-dir890l-2

Първото нещо, което веднага прави впечатление при D-Link DIR-890L е неговата доста интересна и футуристична визия… на практика устройството далеч не прилича на традиционен WiFi рутер, а по-скоро на някакъв футуристичен робот, например. Особено интересна е и цветовата гама в червено и черно, както и стърчащите от устройството цели 6 антени, които могат да се позиционират по много различни начини за оптимално покритие в зависимост от мястото на инсталация на устройството. Всъщност може да се каже, че всичко около D-Link DIR-890L е доста впечатляващо и интересно, включително и цената на устройството, която е от порядъка на 525 лева.

Като по-интересни възможности е важно да споменем наличието на Smart Connect технология, която автоматично закача устройството, което свързвате към рутера и най-подходящия в момента от трите бенда на маршрутизатора. Реално при използването на тази технология (може да бъде деактивирана от потребителя), вместо да виждате три отделни безжични мрежи имате само една, като WiFi рутера сам определя кой е най-свободния и бърз канал в момента и закача там клиентското устройство. Друга интересна технология е Smart Beam Forming, решение, което оптимално насочва безжичния сигнал към клиентите в обхват за по-добра връзка, включително и при използване на мобилно устройство, което променя позицията си като например смартфон ползван от вас докато се местите в различни стаи.

dlink-dir890l-3

В задната част на рутера, където се свързват кабелите нещата изглеждат съвсем традиционно и познато. D-Link DIR-890L идва интегриран с гигабитов суич и съответно имате на разположение 4 LAN порта с гигабитова скорост за локални устройства свързани с кабел, както и един гигабитов WAN за входящия Интернет. Налице са бутон за включване и за ползване на WPS режим за бърза връзка с други безжични устройства, както и два USB порта – един USB 2.0 за използване на WiFi рутера за споделяне по мрежата на принтер, който няма вградена мрежова функционалност и един USB 3.0 за свързване на USB флаш устройства или външни твърди дискове за лесно споделяне на мултимедийно съдържание по мрежата.Всички страници от статията:

 1. D-Link DIR-890L отблизо
 2. Още за устройството и 802.11AC
 3. Безжично покритие и скорости на трансфер


Страница от ревюто: 1 2 3
Етикети: , , , , , , ,5 коментара

 1. 1 Сашо // 03.09.2015 в 13:11

  Не разбрах, какво му е “cloud” на тоя рутер. И другото, време е да си обновите начина на тестване на скоростта на мрежа. Има си софтуер за тази цел, който не зависи от случайните хрумвания на виндос, файловата му система и мрежовия му стак. Т.е. скорост, загуба на пакети, delay, jitter.

  Иначе картата ви на покритие кърти.

 2. 2 Тодор Богданов (mollov) // 03.09.2015 в 13:31

  Чудно ми е… някой като си го купи тоя рутер… дали му трябва за да пусне специализиран софтуер… или да го ползва за ежедневни задачи…

 3. 3 Last V8 // 03.09.2015 в 15:40

  Като видях снимката, за момент помислих, че това е дрон-летящ рутер. :D

 4. 4 BTVGZ // 03.09.2015 в 15:59

  Ъ, 6@ го рутера. Петстин леа…

 5. 5 Anton // 03.09.2015 в 17:18

  Според мен всички лан кабели към и от подобен рутер трябва да са Кат 6.
  От модем към рутер и от рутер към 4-те други pc.

Коментари: