Fujitsu LifeBook S935 бизнес клас мобилен компютър

В раздел: Прегледи, Ревюта, статии и ръководства от на 15.02.2016, 7,613 показвания

fujitsu-s935-intro

Японската компания Fujitsu е сред водещите производители на мобилни компютри, насочени основно към бизнес и професионални потребители, търсещи мобилни решения с компактен размер и тегло, висока производителност, отлична надеждност без да се правят компромиси с качеството и възможностите на системата. При потребителския клас ултрабуци изискванията на потребителите често са насочени към съвсем различни неща спрямо това, което предлагат бизнес ориентираните решения, освен разбира се общата черта при двата типа – компактния размер. Ultrabook решения с марката Fujitsu се славят като едни от най-предпочитаните от бизнеса преносими компютри за работа в движение, с оглед на малките размери, дългия живот при използване на батерията и отличната производителност. Това изобщо не е случайно, защото мобилните устройства на компанията са едни от много малкото преносими компютри, които в днешно време продължават да се произвеждат в Япония. Едно от тези актуални мобилни решения ще разгледаме по-подробно сега, а именно Fujitsu LifeBook S935.

fujitsu-s935-1

Fujitsu LifeBook S935 е компактен и лек ноутбук особено подходящ за често пътуващи потребители и ползване в движение. С теглото си от едва 1.24 килограма и компактните си размери S935 осигурява пълна функционалност и предостатъчно време за работа при ползване на батерия. 13.3-инчовия WQHD екран предлага висока резолюция от 2560×1140 пиксела за детайлен образ и комфортна работа. Наличието на 4G/LTE мобилна свързаност за достъп до Интернет в комбинация с поддръжка за допълнителен порт репликатор допълнително могат да разширят възможностите ви когато сте на път или в офиса. Като разбира се не е направен компромис и с корпоративните изисквания за сигурност и наличието на четец за смарт карти, както и сензор за засичане на вените в ръката на потребителя вместо по-разпространения датчик за пръстови отпечатъци.

fujitsu-s935-2

Процесор: Intel Core i7-5600U (2.6 GHz двуядрен + HT, 4 MB кеш)
Памет: 12GB DDR3L (4GB вградена + 8 GB модул)
Дисплей: 13.3″ (33.8см), 2560×1440 WQHD, 1000:1, 330cd/m2
Видео: Intel HD Graphics 5500
Хард-диск: 256GB SSD SATA III
WebCam: 720p HD camera
Интерфейси: memory card slot – SD/ SDHC/SDXC; 1x SIM card slot, 1x SmartCard slot, 3x USB 3.0 (1x Anytime USB); 1x VGA; 1x HDMI, 1x Ethernet (RJ-45); 1x DC-in; 1x Audio: line in/microphone; 2x (digital) internal microphone; 1x Audio: line-out/headphone; 1x Docking connector for Port Replicator
Батерия: 6-клетъчна Li-Ion, 7100mAh, 77Wh
WLAN: Intel Dual Band Wireless-N7265 11ac + Bluetooth 4.0
LAN: Вградена 10/100/1000 MBit/s Intel I218LM
3G/4G интернет: LTE Sierra Wireless EM7305
Звук: Realtek ALC3233 звуков процесор, стерео високоговорители
Операционна система: Windows 8.1 Pro 64-bit
Допълнително: допълнително второ зарядно
Размери: 319 x 215 x 26.5 mm
Тегло: 1.24kg

 

test-cpu-gpu

Intel Core i7-5600U в основата на лаптопа е 5-то поколение Core процесор на базата на архитектурата Intel Broadwell, с интегриран Intel HD Graphics 5500 графичен процесор. Използваната серия процесори е нисковолтова, което позволява да се понижи консумацията до максимум 15W TDP под товар, като въпреки това осигуряваната производителност е на достатъчно добро ниво. На разположение имате двуядрен процесор с HyperThreading (2 физически – 4 логически ядра) с тактова честота от 2.6 GHz и максимална турбо честота до 3.2 GHz. Това, в комбинация достатъчна като обем системна памет и голямото като капацитет и бързо SSD устройство осигуряват отличната производителност и бързодействие, без това да е обвързано със сериозна консумация на ток.

fujitsu-s935-3
fujitsu-s935-4
fujitsu-s935-5
fujitsu-s935-6

Ето как изглежда разположението на различните разширителни конектори върху корпуса на Fujitsu LifeBook S935. На разположение имате 3 порта USB 3.0, HDMI и DSUB/VGA видеоизходи, четец за SD флаш карти, както и такъв за смарт карти, конектор за външен микрофон и слушалки (комбиниран). Интересна особеност при този модел е наличието на стандартен Etherent конектор, което нещо е възможно заради малко по-дебелият корпус в задната част на лаптопа. При повечето актуални свъхтънки решения на Fujitsu се използва специална версия на конектора за мрежов кабел, която се прибира вътре в корпуса и при нужда да се ползва самия конектор се “разгъва” навън.

fujitsu-s935-12

Тестваната от нас моделна конфигурация на Fujitsu LifeBook S935 идва с два захранващи адаптера в комплекта, въпреки че не е включен порт репликатор. Обикновено при наличието на порт реликатор или докинг станция са налице и два отделни адаптера, за да може репликатора/док станцията да са със собствен независим адаптер. В случая обаче получавате втори по-компактен захранващ адаптер, който е предназначен за носене по време на пътуване, като той заема едва около 1/3 от размера на стандартния адаптер на лаптопа. Това разбира се прави с цел към супер компактния и лек лаптоп да не се налага да носите голямо и тежко захранване по време на пътуване, като предвид голямата батерия и дългото време на работа, което получавате с нея, вероятно захранващият адаптер няма да ви е необходим особено често.

fujitsu-s935-7

Така изглежда отдолу корпуса на Fujitsu LifeBook S935 – изчистен дизайн с бърз достъп до батерията, слота за памет и слота за оптичното устройство. Специално внимание искаме да обърнем и на факта, че от долната страна на корпуса няма отвори за охлаждащата система на системата, така че няма от какво да се притеснявате по време на ползване в движение, тъй като няма вариант без да искате да нарушите достъпа на въздух за охлаждането.

Fujitsu LifeBook S935 се предлага в няколко конфигурации с батерии, като в конкретният случай имаме 6-клетъчна Li-Ion батерия с капацитет 7100mAh (77Wh). Самата батерия е поставена под защитно пластмасово капаче, което трябва да бъде свалено за да получите достъп до батерията. Това е нещо, което става лесно, тъй като то не е захванато с винтове. От Fujitsu предлагат и опция за допълнителна втора батерия, която се инсталира на мястото на оптичното устройство при нужда от още по-голям капацитет, но в конкретния случай имаме само основна батерия, като тя е висококапацитетната версия. Висококапацитетната 77Wh батерия успява да осигури близо 24 часа работа на системата в режим на минимално натоварване с максимално енергоспестяване и до между 9 и 10 часа нормална работа с активна Интернет връзка.

fujitsu-s935-9

Конфигурацията, която тествахме има и 4G/LTE модул, който се нуждае от SIM Карта на мобилен оператор, за да може да бъде използван. Самият слот за картата е разположен в отделението за батерията, като е необходимо да свалите батерията, за да получите достъп до него. Имайте предвид, че макар да е маркиран като 4G/LTE модул, спокойно имате обратна съвместимост до 3G за използване на мобилен Интернет достъп, тъй като у нас все още не всички оператори предлагат 4G/LTE услуги.

fujitsu-s935-10

Единственият слот за памет е зает от 8 GB модул в тази конкретна конфигурация, като самият лаптоп има още 4 GB памет стандартно. Така в комбинация с допълнителния модул потребителя получава общо 12 GB системна памет.

fujitsu-s935-11

Освобождаването и свалянето на оптичното устройство е бързо и лесно, като това е специално предвидено, защото слотът е многофункционален и позволява на потребителя да инсталира различни модули в него. Освен стандартното оптично устройство там може да бъде поставена допълнителна втора батерия, адаптер с втори твърд диск или SSD или пък просто тапа, като по този начин да се олекоти допълнително шасито, което и без това е доста леко.

fujitsu-s935-kbd

Бърз поглед и към клавиатурата – големи и удобни бутони с малък ход, по-малък от на стандартните лаптопи заради компактното шаси, но не създаващ неудобство по време на работа. Разбира се възможно е да се наложи да свиквате известно време с по-малкия ход на бутоните ако сте работили основно на настолна машина, но ако преминавате от друг сравнително актуален лаптоп към S935 не би трябвало да имате никакви грижи. Важна особеност е, че от Fujitsu не са се подвели по новата мода да правят бутоните на тъчпада в един общ модул заедно с повърхността за движение, като тук имате два традиционни удобни бутона за нормална работа, въпреки компактните размери на лаптопа.

win-81-info
test-windows-experience-index

Нека да погледнем и как се представя системата като производителност. Започваме с бърз поглед към резултата от вградения тест на Windows 8.1 Pro, от така наречения Windows Experience Index, който тества отделните основни подсистеми на компютъра. Много добри резултати за такъв клас система, като очаквано интегрираният графичен процесор дава най-слаб резултат на теста, който въпреки това е по-скоро на средно ниво като точки.

test-cinebench

Проверка на производителността на процесора и видеоконтролера със Cinebench R15, която дава по-ясна представа какво може да се очаква от една такава система при работа с 3D приложения. Съвсем адекватни резултати като за компактен мобилен компютър, съизмерими с това, което може да осигури една десктоп система от по-нисък клас и разбира се далеч от възможностите на една мобилна работна станция, например. Все пак не забравяйте, че акцентът при бизнес класа мобилни компютри е в мобилността, а не в много високата производителност.

test-ssd

Проверка на дисковата подсистема разчитаща на 256GB SSD диск на Samsung, който се представя на много добро ниво, макар и да не е от най-бързите модели на компанията. За целите на един бизнес клас лаптоп, какъвто е именно LifeBook S935 получаваната производителността на дисковата подсистема с този SSD диск е повече от достатъчна за комфортна работа без досадното чакане за зареждане на приложения или отваряне на файлове, с каквото може да се сблъскате при използването на стандартен твърд диск, който със сигурност ще е осезаемо по-бавен.

test-temperatures

В петото поколение Intel Core процесори имаме доста по-адекватно решение за балансиране между производителността на процесора, вградения в него видеоконтролер и работната температура на съответните компоненти. В резултат на това при едновременно много сериозно натоварване на процесора и на видеоконтролера вече нямаме екстремни работни температури, а вместо това работната честота и на процесора, и на интегрирания видеоконтролер, се регулират за да се вместят в максималното TDP. По този начин ефективната максимална производителност не е толкова висока при екстремно пълно натоварване, но и температурата е под 70 градуса. Ако натоварим само процесора на 100%, а видеоконтролера си почива, то работната температура може да мине и над 70 градуса, но пък получаваме и съответно по-висока производителност. В крайна сметка този баланс е добре реализиран, а възможността за известен спад в оптималната производителност под максимален товар не би трябвало да е особен проблем за един бизнес клас лаптоп.

test-color

Един бърз поглед и към цветовото представяне на екрана с помощта на калибратор. Стандартното цветово възпроизвеждане на LCD екрана, който е базиран на качествен IPS панел с висока резолюция, изглежда много адекватно. Калибратотът отчита отлично представяне при възпроизвеждането на цветове при висока яркост от 328 кандела на квадратен метър, тоест имате много добро цветово възпроизвеждане и висока яркост, която осигурява комфортна работа и на открито при далеч от оптималните условия, които може да намерите в офиса. След калибрация с колориметъра нивото на цветовото представяне се подобрява допълнително, като се достигат стойности даващи възможност дори за използване на S935 за цели, където не е без значение максимално точното възпроизвеждане на цветове на екрана до реалните такива.

Заключение
В заключение можем да кажем, че сме наистина приятно изненадани от представянето на Fujitsu LifeBook S935 в конкретната конфигурация, която тествахме, въпреки че и предварителните ни очаквания бяха доста високи. Елегантно и компактно решение, добра производителност, дълъг живот на батерията, богата функционалност с опции за допълнително разширяване на възможностите посредством порт репликатор и многофункционалния слот на оптичното устройство. IGZO екранът също изненадва много приятно като представяне, а по-високата резолюция е по-скоро плюс, защото осигурява допълнителна работна площ, без да натоварва прекомерно очите на потребителя. В крайна сметка ако търсите бизнес клас лаптоп, то определено не трябва да пропускате Fujitsu LifeBook S935 като един от много добрите варианти за компактно, достъпно и добре балансирано решение, осигуряващо надеждна и безпроблемна работа както на бюрото в офиса, така и в движение по време на път.


Етикети: , , , ,6 коментара

 1. 1 м // 15.02.2016 в 21:17

  Този клас лаптопи са перфектни ‘работни компютри’. От една страна са леки, така че можеш да ги разнасяш когато е нужно да си ‘на мястото’, или на път и батерията им издържа целия работен ден без нужда от презареждане. От друга страна когато си в офиса ги оставяш в докинг станцията и са достатъчно мощни като за десктоп компютър и имаш голям/и екран/и и всички нужни usb устройства.
  Новите skylake процесори предполагам ще вдигнат още повече battery time-a..
  Конкретно този модел ми се вижда с еднааааа идея по-малък екран, което го прави основно ориентиран към нонстоп разнасяне, а в такъв случай i7 в общия случай е overkill. Максималния battery time ми се струва по-логичен с i5/i3 + вградена малка втора батерия за hot slap, ама айде няма да се оплакваме :)

 2. 2 кк // 15.02.2016 в 23:48

  Винаги можеш да си купиш втора батерия и така да удвоиш времето на издържливост на лаптопа.

 3. 3 lqlqlq // 16.02.2016 в 09:59

  А това чудо кой го продава в България?

 4. 4 м // 16.02.2016 в 19:28

  @kk съгласен съм, но трябва да носиш втората батерия, което не е удобно за ‘нон стоп разнасяне’. Освен това дори да имаш в теб втора батерия няма вградена батерия, която да осигури hotslap, което понякога е необходимо, ако PC-то не трябва да се shutdown-ва дълго време, а на близо няма електричество.

 5. 5 Анонимен // 17.02.2016 в 12:01

  Още един модел без аналог при другите производители. Е754/756 са подобни – 4010HQ или 6700HQ без външно видео не предлага никой друг. При това в тегло под 2 кг. за 15 инча. Браво, отлично диференциране от останалите.

 6. 6 Иво // 18.02.2016 в 17:05

  Бизнес серията на Fujitsu винаги е била еталон за качество.
  Ако не беше смотанта им дистрибуция щяха да са сериозен конкурент на Леново, НР и Дел, но уви.

  Ползвам Т450 в момента с 2 батерии и не издържа и 4 часа като хората. Преди около година и половина имах ултрабук на Fujitsu, който дори беше от нисък клас и караше по 7 часа без проблем.

  Намирам за недостатък лъскавия екран – въпреки не малкото 330 кандела, които са описани.

Коментари: