AMD с ключова роля в официалното обявяване на Vulkan

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 16.02.2016, 5,143 показвания

Групата Radeon Technologies на AMD (RTG) с удоволствие съобщава за предстоящото обявяване на ратифицираните спецификации на Vulkan™ 1.0 от Групата Khronos™. Компанията стартира своя принос през юни 2014 г. с XGL предложението базирано на работата по технологията Mantle. След като то бе прието от работната група OpenGL Next , AMD помогна то да премине през съответните одобрения в ролята на редактор на спецификациите. С преминаването към публична достъпност на Vulkan 1.0 API спецификациите, AMD ще пусне бета версия на Radeon™ Software драйвера с интегрирани Vulkan™ API характеристики. Този нов драйвер съвместно с графичния хардуер Radeon™ дава възможност на разработчиците на игри за РС да премахнат историческите тесни места в софтуера, което ще позволи да предложат нови, с богата визия изживявания в игрите.

amd_vulkan_news

Като допълнение на OpenGL™, наследник на AMD Mantle, и изкован от партньорите в ИТ индустрията, Vulkan™ е мощен интерфейс за създаване на приложения (API), който не отнема твърде много ресурси и дава на разработчиците дълбок контрол върху производителността, ефективността и възможностите на графичните процесори Radeon™ и многоядрените CPU. В сравнение с OpenGL, Vulkan™ съществено намалява необходимостта от ресурси, или фоновата работа, GPU или CPU трябва да извършат, за да интерпретират какво дадена игра изисква от хардуера. Намаляването на това потребление дава на хардуера много повече време за значимите функции, за производителността и качеството на изображенията. Vulkan™ също така „експонира“ хардуерни функции на GPU, които нормално не са достъпни през OpenGL, и по уникален начин поддържа Windows® 7, Windows® 8.1, Windows® 10, Android, и Linux.

Заедно с останалите хардуерни и софтуерни компании, които образуват Групата Khronos™, AMD с нетърпение очаква пускането на най-новите страхотни технологии за рендериране на игри за милиони потребители и множество операционни системи.

Обявяването на спецификацията Vulkan™ 1.0 е огромна стъпка напред за разработчиците. Vulkan™ API, който идва от Mantle, ще донесе предимствата на ниско-ресурсния и високо-производителен графичен приложно-програмен интерфейс за създаване на между-платформени и между-вендорни приложения,“ каза Раджа Кодури, старши вицепрезидент и главен архитект на Radeon Technologies Group, AMD. “Промотирането на отворени и мащабируеми технологии продължава да е във фокуса на AMD, като пионер на ниско-ресурсното API пространство. Като член на Групата Khronos™, се гордее със своето сътрудничество с водещи хардуерни и софтуерни производители в разработката на Vulkan™ API, за да подкрепи следващата еволюция в РС игрите.”


Етикети:7 коментара

 1. 1 Сашо // 16.02.2016 в 14:33

  Браво, очевидно от AMD действат много по- отворено отколкото невидя и емтел. Първо free sync-a, сега подобряване на ОpenGL. това в крайна сметка дава избор на потребителите, а не да чакат скъпи продукти от конкретен производител само и партньорите му. Да, стандартизирането изисква някакво време. Надявам се трудът на АМД да им се отплати, както е в полза на потребителите.

 2. 2 кк // 16.02.2016 в 16:37

  За съжаление сигурно както обикновено труда им, по добрите карти и по добрите цени няма да бъдат оценени от потребителите овце(90% от хората), които смятат че щом почти всички хора са с невидия то тогава и те трябва да са с нея без да са проверили бенчмарк,тестове и ревюта на видео картите.

 3. 3 Делян Пеевски // 16.02.2016 в 19:19

  Чудесно AMD продължава напред и нагоре. Изглежда Mantle не е умряло, продължават го като Vulcan, това е много добре. Както винаги технологиите им, микрокодове и други се споделят, за да може всичко да работи по добре, и за да са доволни крайните клиенти, не като невидя G-sync, Cuda, PhysX, неща налични само за невидя, вместо да споделят с всички както AMD, алчна работа.

  КК
  Ти принципно доста плюеше по адрес на AMD, за процесорите им ако не се лъжа, или си др кк или си се объркал кой знае. Ми и да остават неоценени или псувани от AMD, по важното за мен е да няма дебили, тролове и лъжци, които обясняват как I3 мачкал FX процесорите, при положение, че даже I5 пада, защото фенството не е хубаво нещо, хубаво е хората да са обективни, но това си е като един мираж. Предполагам само, че Intel/nVIDIA като си ги закупят са им като дозата наркотик, и им става по добре, а купят ли си AMD, може да не успеят да предозират знам ли.

 4. 4 nVidia FTW // 16.02.2016 в 20:46

  Какви бенчове те гонят? Има технологии които АМД не предлагат, ГПУ-то не е само за копане.

  По темата: Имат идеи АМД ама не им се получава.
  Мантията не мина и с вулкана ще е същото.

 5. 5 кк // 17.02.2016 в 00:00

  Единственото което съм казал за процесорите на AMD е че греят повече,което си е истина и съм сигурен, че и ти го знаеш. С кои свои думи в предните си постове съм казал нещо повече от това? Аз по принцип съм привърженик на AMD, а относно процесорите- просто са в лош период и се надявам Zen да промени това.

 6. 6 K0MEPCA // 17.02.2016 в 08:57

  @nVidia FTW
  Още от ника ти става ясно че мнението ти няма да е обективно но не върху това ще се фокусирам в отговора ми. Mantle не успя защото беше само и единствено за техни карти и трябваше много труд за да се вкара поддръжката му в игри и приложения които са писани да работят и на други производители. Vulkan от друга страна е изцяло мултиплатформена технология и ще може да се използва еднакво лесно и еднакво добре както от AMD и nVidia, така и от вградени графики, мобилни чипове и общо взето почти всичко което може да обработва графика. Затова силно ме съмнява да “не мине”.

 7. 7 Йордан // 17.02.2016 в 12:41

  Дано да има достатъчно tutorial-и как се използва този Vulkan, че със сигурност API-то няма да е лесно за учене, при случай че се дава толкова ниско ниво на достъп до хардуера.

Коментари: