Приложно-програмният интерфейс Vulkan е на разположение от днес с драйвери за Windows, Linux и Android

В раздел: Фирмени и прес съобщения от на 16.02.2016, 5,851 показвания

Vulkan The Talos Principle

Vulkan, ново поколение интерфейс за приложно програмиране (API), беше лансиран днес с разработени от NVIDIA драйвери за Windows, Linux и Android. Вулкан е адресиран към всички разработчици, които искат по-голям контрол и по-висока производителност върху широк спектър от устройства.

С подкрепата на NVIDIA, новия програмен интерфейс не само дава възможност за разработка на приложения върху множество платформи, но също така и за най-съвременни игри като The Talos Principle.

“Възможността да се играят игри като The Talos Principle в деня, в който се лансира програмния интерфейс е безпрецедентно постижение. Мулти- платформената съвместимост предложена от NVIDIA, както и наличните драйвери за повечето операционни системи, са доказателство за водещата, която NVIDIA изигра за разработването на Vulkan”, каза Джон Педи Jon Peddie – президент на Jon Peddie Research.

Какво е Vulkan?

Vulkan е опростен програмен интерфейс, който позволява на разработчиците директен достъп до графичният процесор за оптимален контрол. Поради опростените си драйвъри, Vulkan е с по- ниска латентност в сравнение с традиционните  OpenGL и Direct3D. Vulkan е първо поколение API, което работи на различни платформи и позволява да се създават приложения за различни компютри, мобилни устройства и вградени системи.

Създателите на Vulkan

Vulkan е разработен от Khronos Group, организация, която обединява множество хардуерни и софтуерни компании, включително NVIDIA с цел създаване на безплатни програмни интерфейси open standard за ускорено възпроизвеждане на динамични медии на различни платформи и устройства.

За кого е предназначен

Vulkan е много полезен инструмент за разработчиците, защото намалява разходите и открива нови пазарни възможности за мултиплатформени приложения. В допълнение, драйверите NVIDIA предназначени за Vulkan са налични за Windows, Linux и Android. За повече информация вижте страницата за драйверите на Vulkan.

Ниската латентност и високата ефективност наVulkan позволяват на разработчиците да добавят повече детайли и специални ефекти в игрите, като същевременно поддържат добри нива на производителност.

NVIDIA осигурява драйвери, които са напълно съвместими с Vulkan за всички графични карти GeForce с архитектура Kepler или Maxwell за Windows (Windows 7 или по-нов) или Linux.

Повече информация относно Vulkan

За повече информация, вижте тук, вижте и пълният списък с виодеоклипове от Vulkan Developer Day или участвайте на GPU Technology Conference в Сан Хосе, Калифорния между 4 и 7 април, където ще има няколко заседания, посветени на Vulkan.


Етикети: , , , , ,Един коментар

  1. 1 Йордан // 22.02.2016 в 15:54

    Много странно.

    Mantle е в основата на Vulkan, AMD през цялото време е един от двигателите на проекта, а накрая NVidia първи пуснаха драйвери и инструменти за разработка.

Коментари: